Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553082
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Macie może swoich ulubionych bohaterów dzieła Tolkiena? Ale nie chodzi mi tutaj o odnoszenie się
wyłącznie do "Władcy Pierścieni", ale także do "Hobbita", "Silmarilliona", "Dzieci Hurina", i tak dalej.
Wybór jest trudny, a na pewno wybierać jest w czym ;)
Ja chyba najbardziej lubię Gandalfa.
A poza tym ciekawi wydają mi się : Tom Bombadil, Meliana, Huan, Earendil, Erlond, Saruman (jak i
pozostali Istari)

ocenił(a) film na 10
Werrronikaaa_17

OCZYWIŚCIE -

NIENNA - Valiera,
ULMO - Valar
LORIEN /IRMO - Valar,
SALMAR - Majar,
OLORIN /GANDALF - Majar,
INGWE - Elf Vanyar,
GALADRIELA - Elf Vanyar/Noldor/Teleri (bo ojca miała w połowie Vanyara a w połowie Noldora zaś matkę w całości Teleri - biorę to pod uwagę:);
OLWE - Elf Teleri dziadek Galadrieli;
ELWE / INGWE SZARY PŁASZCZ - brat Olwego,ojciec Luthien;
KIRDAN - Elf z Telerich
THRANDUIL - Elf Sindar,ojciec Legolasa (chciałabym napisać identyfikując się z majarami o nim jak Meliana o Thingolu.......);
FINROD FELAGUND - brat Galadrieli;
BOROMIR z Gondoru;
FRODO - hobbit;
TOM BOMBADIL - prawdopodobnie jeden z Ainurów - wolny duch :)

zaś wypada napisać ,że najbardziej interesują mnie MAJAROWIE;
ulubione szczepy elfów to Vanyarowie - jaśni i złocistowłosi oraz srebrzystowłosi Teleri związani z Ulmem i morzem;
moi bohaterowie są związani z Ogrodami Loriena - jako sam Lorien i Olorin /Gandalf i inne liczne zamieszkujące go duchy oraz z morzem jak Teleri;
wybór nie jest dla mnie zbyt trudny bo charakteryzuje go związek z pewnymi archetypami - symbolami - podświadomością - identyfikacja z osobowością i postawą bohatera która jest podobna do mnie lub związana ze sferą mi bliską lub wartościami - a najbliższa mi jest Nienna - niekwestionowanie ulubiona bohaterka z którą się identyfikuję i dlatego gdy czytałam SILMARILLION wybór był natychmiastowy choć opis jej jest stosunkowo niewielki lecz.....mądrej głowie dość po słowie..........
....nie byłabym sobą gdybym nie napisała o TRANDUILU - srebrzystowłosym władcy z lasu lubującym się w srebrze i dużych kamieniach,kreacja Lee Pace sprawiła,że mój z dawna archetypowy ideał ożył a nawiązując do SILMARILLIONU ma on chyba swe źródło w ''bezdennym smutku u posad ziemi'' i można go wyrazić jedynie muzyką ULMA.....

ocenił(a) film na 10
Baronek7

No zapomniałam o Galadrieli. I Froda też bardzo lubię, ale chodzi o tego książkowego, filmowy średnio mnie zachwycił.