Witam. Piszę w troszkę nietypowej sprawie, jak na forum filmowe ;) Mianowicie szukam świetnych książek do poczytania w wolnym czasie. Czy znacie jakieś dobre książki z tych 3 typów:
1. Piękne, poruszające historie. Takie, które zmuszają do głebszych rozmyślań. Wzruszające, ale nie nudne. I nie mam tu na myśli jakiś łzawych romansów - chyba że znalazłby się jakieś naprawdę dobre.
2. Bardzo wciągające opowieści- takie, od którcyh nie można się oderwać i czyta się je do 3 w nocy ;) Zaskakujące i niegłupie.
3. Ciekawa fantastyka. Nie chcę żadnego Eragona czy Opowieści z Narnii. Niekoniecznie w stylu Władcy Pierścieni, choć też może być.
Od razu uprzedzam, że nie lubię krwawych, brutalnych opowieści. Nie przepadam też za typowymi kryminałami i za ksiązkami, gdzie opis jednego drzewka zajmuje autorowi 3 strony. Nie obchodzi mnie, czy książka jest bestsellerem czy nie. Ważne, by sie dobrze czytało.
Spytacie mnie pewno dlaczego tu umieszczam ten post - na forum z książkami odpisanoby mi w ciągu miesiąca. A dlaczego akurat na forum Lotr? Bo to jedna z moich ulubionych książek. Koniec, kropka. :)
Nie wiem czy czytałeś pozostałe książki Tolkiena dot. Śródziemia, jeśli nie to nie czekaj! ;]
Szczerze nie jest to pierwszy temat który dotyczy książki na na filmwebowym
forum. Często takie tematy powstają zwłaszcza na na forum władcy
pierścieni, więc z tym chyba nie ma problemu :)
Ja bym ci polecił najlepiej "Ziemiomorze" autorstwa Le Guin- bardzo ciekawe
i klimatyczne high fantasy. Jeśli nie czytałeś Sapkowskiego to także
powinieneś poczytać jego książki. Oprócz szeroko znanego wiedźmina który
jest także bardzo dobrym fantasy napisał on także trylogie Husycką(bardzo
fajna opowieść quasi- historyczna) a także nowa książka pt. "Żmija"
Słyszałem, że rewelacyjne książki fantasy są R.Salvatore. Osobiście teraz właśnie zaczynam czytać jego Trylogię Mrocznego Elfa.
Wiedźmina już przeczytałam, reszta dzieł Sapkowskiego też brzmi ciekawie, choć słyszałam, że "Żmija" grzęźnie w schematach.
Co do Tolkiena to czytałam tylko WP i Hobbita i dobrym pomysłem jest wzięcie się za Silmarillion i Dzieci Hurina.
O reszcie książek nigdy nie słyszałam, ale poszperam coś w internecie i dowiem się więcej. Czekam też na inne propozycje, niekoniecznie fantasy;) Wystarczy, że ksiązka spełnia choć 1 kryterium, które podałam wyżej.
I wielkie dzięki za zainteresowanie tematem.
"Zielona mila" spełnia 1 i 2 kryterium. Poleciłbym też "Elantris" Brandona Sandersona - wg mnie spełnia wszystkie 3 wymagania.