Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553205
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Zaznaczam, że czytałem zarówno książkowego WP jak i Silmarilliona (najlepsza książka w życiu). Jednak patrząc od strony filmowej znalazłem dosyć oczywisty błąd (w wersji
rozszerzonej). Otóż, w trakcie bitwy o Minas Tirith laska Gandalfa zostaje zniszcznona w starciu z przywódcą Nazguli. Nie przeszkadza to jednak by się ukazała w jednej z scen
końcowych, kiedy to Gandalf, Frodo, Bilbo, Elrond i reszta odpływali z Szarej Przystani do Valinoru,

ocenił(a) film na 10
xerpatrex

Przeczytaj książkę a od razu zorientujesz się ile faktycznie czasu minęło od bitwy w której Gandalf stracił laskę a kiedy faktycznie odpływał z Szarej Przystani do Valinoru.
Gwarantuje Ci, że przez ten okres gorszy czy lepszy "artysta rzemieślnik" dałby radę wystrugać kolejny kij.

khazad7_2

Khazad a wg mnie laski 5 czrodziejow byly artefaktami mocy, ktore oni sami sobie robili. Bo nie mam pojecia komu mogliby to zlecic... ewentualnie elfom z Rivendell lub Lorien.

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Przecież w ROTK jest powiedziane, że minęły 4 lata od "przygody na Wichrowym Czubie", więc pomiędzy zniszczeniem laski a końcówką filmu jest jakieś 3 lata.

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

W sumie elfy w Lorien przywdziały go w biel, to i być może wystrugały mu nową laskę. Ja to tak rozumiem. Chociaż wersja MrBagginsa o artefaktach też jest warta rozważenia.