Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553205
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

W skali od 1-10 ten film zaśługuje na 11. Oglądałam go po raz pierwszy 7 lat temu, ale nadal jest moim ulubionym filmem. Po tylu latach nadal robi wrażenie i po zakończonym seansie zostaje tylko rozczarowanie, że to już koniec. Dla tego filmu nie ma żadnych rywali. Polecam wszystkim rozszerzoną wersję. Zwłaszcza dla tych co nie czytali książek. Peter Jackson stworzył niesamowity świat, a Howard Shore skomponował do niego niezapomnianą muzykę. Polecam wszystkim ;)

lowgravity

Zgadzam się. Trylogia Władca Pierścieni to genialne filmy ( Powrót Króla moim zdaniem najlepszy) i choć mają już powyżej 10 lat to i tak nadal zachwycają. Wersję rozszerzoną powinien oglądnąć każdy fan, kinowa jest teraz zbyt krótka i wiele wątków jest niewyjaśnionych. To wspaniała historia opowiedziana przez Tolkiena i Jacksona. I jeszcze te piękne krajobrazy w Nowej Zelandii i ta cudowna muzyka. Po prostu arcydzieło! :)

ocenił(a) film na 10
lowgravity

Ja także podpisuję się pod Twoją wypowiedzią . Ten film jak dla mnie jest genialny pod każdym względem , aktorzy genialnie dobrani i według mnie Hobbit go nie pobije ( takie zdanie po obejrzeniu pierwszej części ) .
Można go oglądac codziennie , znac na pamięc każdy dialog ale film przeżywa się cały czas od nowa .

użytkownik usunięty
lowgravity

pomijając cały kunszt zrobienia trylogii, film jest wyjątkowo wierną ekranizacją. to mega plus. ale gloryfikować raczej należałoby Tolkiena ;)

ocenił(a) film na 10

Hahaha. raczej :) Już zbieram kasę na podróż do Nowej Zelandii. Podobno w miejscu, gdzie kręcono sceny w Mordorze, stoi tabliczka z napisem "MORDOR". Chciałabym to zobaczyc ;]

lowgravity

Tak, cudownie byłoby zobaczyć plan zdjęciowy z Hobbita i Władcy Pierścieni na własne oczy np. wioskę Matamata, gdzie było kręcone Shire i gdzie jest napisane: Welcome to Hobbiton :). Albo Rivendell (czyli w rzeczywistości Park Krajobrazowy Kaitoke) najlepiej z dekoracjami z Hobbita :) I jeszcze Wellington i te wszystkie fantastyczne krajobrazy, które można zobaczyć z helikoptera :)

ocenił(a) film na 10
arwenundomiel

Albo po prostu wszystkie te cudowne góry, krainy, których może nie było w filmie, ale które z filmem się kojarzą.

lowgravity

Dokładnie. Cała Nowa Zelandia jest piękna i chciałabym tam pojechać :)