Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553284
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Oj brakóje

ocenił(a) film na 8

Ten film jest na bardzo wysokim poziomie który nie zmienił się od jedynki jednak do doskonałości jeszcze daleko. Gra aktorska to zdecydowanie wielki +. Pobobnie sprawa ma się z muzyką oraz efektami specjalnymi ale ... No i tu się zaczynają schodzi. Gdzie jest zakończenie ! Frodo powinien wrócić do Shair i tam zobaczyć pustkowie i hobbitów w kajdanach popędzanych przez łotrów Sarumana/Sharkeya po czym powinno się odbyć powstanie ! Gdzie są rycerze Dol Amroth przybywający z odsieczą dla Minas Tilith ! Gdzie scena walki z piratami na czarnych okrętach ! Tyle w tym filmie brakuje że pomimo całej jego okazałości moja punktacja spada. Dlaczego w wersji podstawowej nie wspomniano co się stało z Sarumanem ! Cały film czekałem na scenę walki z Sharkeyem i się zawiodłem, oj srodze się zawiodłem ! Dopiero wersja reżyserska nieco złagodziła mój ból ale tyko trochę bo walki o Shaire na uświadczyłem. Poza tym zabrakło sceny skopywania Gadziego Języka po schodach przez Sarumana która była jedną z najkomiczniejszych scen w książce. Rozmowa z Sarumanem na początku też jakaś taka obcięta nieludzko. Za brakło też trochę pogadanki z Ustami Saurona ale na szczęście wersja reżyserska chwałę ocaliła. Jak dla mnie powinno się dopuścić do wyświetlania tylko rozszerzoną wersję a o pociętej podstawce zapomnieć. Przy czym koniecznie należy dokręcić walkę o Shaire i rozmowę z Sarumanem.

użytkownik usunięty
SirDrX

Fajnie... tyle ze co z tego? czemu wypisujesz rzeczy o ktorych wszyscy wiedza? no ale skoro zaczales juz sie strasznie czepiac calej trylogii "Władca Pierścieni" (bo widzialem ze dodales pod kazda czescia jakis temat) to rob to chociaz prawidlowo tzn, nie porownuj ksiazki do filmu bo nie orientujesz sie niestety ani troche w nazwach miejsc i postaci. Nie "Shair" tylko Shire... nie "Minas Tilith" tylko Minas Tirith... skoro podejmujesz sie krytyki to niech Twoje słowa beda wiarygodne pod katem merytorycznym i pokaz ze znasz sie na temacie. Odnosnie odstepstw rezysera od fabuły ksiazki masz troche racji (popieram Cie w kwestii koncowki filmu, nie ma nic na temat "Porzadkow w Shire" a to bardzo wazna czesc) ale nie przesadzajmy ze scena skopania Grimy ze schodów przez Sarumana (w ksiazce) jest bardzo wazna i w dodatku jest komiczna (masz dziwne poczucie humoru...). Musz Cie tez rozczarowac odnosnie dokretek o jakich wspomniales na sam koniec swej wypowiedzi... film zostal nagrany prawie 10 lat temu i z tego co mi wiadomo Piotrus nie ma zamiaru nic dokrecac... :D A tak na marginesie... nie rozumiem czemu dajesz niskie oceny Trylogii a za "Arcydzielo" uwazasz np. Mortal Kombat czy Ukaszenia drakuli... chyba trzeba Ci troche wspolczuc albo dac troche czasu by Twoj gust sie wyrobil...

ocenił(a) film na 8

1.Nie trolluj wyciągając czyjeś oceny innych filmów bo nie mają nic do rzeczy.
2 Czytaj co napisałem pod innymi częściami to zrozumiesz gdzie popełniłeś błąd.
3 W nazwach popełniłem literówki, zdarzają się jak szybko piszesz
4 Momenty które podałem jako brakujące są przykładami odstępstw
5 Każdy ma inne poczucie humoru

użytkownik usunięty
SirDrX

Po pierwsze nie wiesz co to trollowanie, po prostu patrzac na oceny innych filmow smiem twierdzic ze nie pojmujesz roznic miedzy "dobrym" a "zlym" filmem :) po drugie... nie tlumacz sie na temat literowek bo jak juz podajesz te swoje "roznice" to rob to chociaz poprawnie, tym bardziej gdy poruszasz temat ksiazki to nalezaloby wykazac sie znajomoscia jej tresci skoro ja czytales (jesli ja wogole czytales...). Po trzecie przeczytalem wszystkie trzy opisy i chyba to Ty nie rozumiesz co piszesz bo Twoje sugestie wzgledem brakow w filmie sa smieszne. Po czwarte odstepstwa o ktorych wspomniales nie wnosza nic nowego na forum... po raz n-ty poruszasz ten sam watek (tzn roznic miedzy filmem a ksiazka). Po piate wyrazilem swoje zdanie PODOBNIE JAK TY a jesli Cie to boli to nie mamy o czym rozmawiac...

P.S. Moglem Ci nawrzucac jak wielu chorych ludzi na filmwebie, wysmiac Twoj gust itd ale nie zrobilem tego i napisalem w sposob kulturalny wiec nie zarzucaj mi trollowania.

użytkownik usunięty
SirDrX

"Niemniej te 9 i 8 dla trylogii Władcy Pierścieni należy mnożyć przez 2 w porównaniu z niektórymi 10 danymi przeze mnie innym filmom bo Władca Pierścieni to jak dla mnie film wyjątkowy." Twoj cytat z tematu pod "Dwiema wiezami". Wiesz wogole do czego sluzy punktacja na filmwebie? bez sensu sa te Twoje glosy bo jesli ustalasz swoje wlasne kryteria oceniania wzgledem innych filmow, oceniasz Mortal Kombat na 10 a Wladce na 8 a pozniej mnozysz przez dwa to cos jest z Toba nie tak... Mnie nie obchodzi jak glosujesz ale skoro juz to robisz, dodajesz slowa krytyki a uwazasz sie za dojrzalego czlowieka i chcesz oceniac to rob to z SENSEM!

ocenił(a) film na 8

Glonie chodziło mi o to że nie da się porównać dwóch filmów którym należy się Arcydzieło 10/10, bo nie wiem jak byś chciał porównać na przykład pierwszy MK z Omenem (pierwszym) i Adwokatem Diabła wszystkim należą się Arcydzieła pomimo że to filmy z zupełnie innego gatunku od których wymagać należy zupełnie innego podejścia do tematu. WP dlatego też oceniłem zgodnie z tym co zauważyłem.

PS. Wątku o odstępstwach nie widziałem, widać był założony już dawno a temat zawsze watro odświeżyć.

użytkownik usunięty
SirDrX

"Glonie"??? wtf??? Dobra niewazne... nie mam juz sily i ochoty na kolejna rozmowe z toba. Prubujesz mi cos tlumaczyc a tak naprawde chyba sam nie jestes swiadomy co piszesz... nie kumam twojego toku myslenia z tym mnozeniem razy 2 i chyba nikt poza toba tego nie kuma. Odejdz w pokoju...

ocenił(a) film na 10
SirDrX

Heh, czasami na prawde nie wiem czy śmiać się z takich ludzi jak ty czy może użalać się nad nimi. czespiasz się wątków, które nie zostały przedstawione w filmie, a tak na prawde moim zdaniem nie masz zielonego pojęcie na temat produkcij filmu. Wymieniasz maksymalnie podstawowe żeczy na ten twój "+" gra aktorska, muzyka, efekty specjalne. Wydaje mi się że masz nie więcej jak 14 lat i chyba musisz się wygadać [oczywiście bez obrazy].Wracając do sedna, czytałem scenariusz do "Drużyny Pierścienia" [zanalzłem kiedyś gdzieś w necie] i musisz zrozumieć, że nie da się zmieścić wszystkich wątków w jednym filmie. Gdyby jednak miałyby się one ukazać scenariusz nie powstałby na podstawie książki tylko sama książka byłaby scenariuszem, a myśle że film trzeba by było zaminić w serial. Spójrz co teraz będzei z hobbitem. Zostanie podzielony na 2 filmy żeby pokazać możliwie jak najwięcej z książki. Gustu się nie ocenia, więc nie będę cię za to krytykował, ale następnym razem zanim zaczniesz wytykać jakiemu kolwiek filmowi wady dobrze się zastanów czy aby na pewno wiesz czego się czepiasz.

P.S. Ciesze się że są jeszcze tacy ludzie jak hannibal86...

użytkownik usunięty
kajzer9393

Spoko, dzieki za dobre slowo "kajzer9393" :) a tak na marginesie pamietasz moze gdzie znalazles ten scenariusz do "Druzyny..." o ktorym wspomniales w swojej wypowiedzi? bylbym wdzieczny za jaks wskazowke bo zaciekawilo mnie to i chcialbym go przeczytac a pozniej obejrzec film i zobaczyc co Piotrek "nie wsadzil" do filmu :)

P.S. zapraszam do znajomych ;)

ocenił(a) film na 10

Nie moge go znaleźć ponieważ już to było sporo czasu temu, ale udostępnie go. Tylko tak: z tego co pamiętam zostałem mocno upewniony w tym że jest to oryginał, może wydać ci się krótki ale jakby chciało ci się czytać go całego to jest od początku do końca tak jak w filmie. Oczywiście i zarazem niestety ponieważ to oryginał jest w wersji angielskiej...w polskiej się nie znajdzie, ale nawet maksymalna podstawa ang wystarczy żeby zrozumieć. Jak coś nie tak z linkiem będzie to pisz.

http://hotfile.com/dl/127357459/a2b852b/Wadca_Piercieni_Druyna_Piercienia_-_Scen ariusz.doc.html

użytkownik usunięty
kajzer9393

dzieki wielkie :) dam rade ;)

ocenił(a) film na 8
kajzer9393

Zwracam tylko uwagę na to czego mi w filmie zabrakło, oglądałem go zaraz po lekturze trylogii WP swoją drogą miało to miejsce jak wchodził do kin. Wersje rozszerzoną natomiast dorwałem niedawno. Jak pisałem w którymś wątku na temat WP dla mnie książki z tej serii wymagają serialu że by dobrze oddać wszystkie wątki. przydałby się.

SirDrX

Wszyscy mówią by zrobić z tego serial !! Ale czy poziom byłby również tak wielki jak film?
Na pewno NIE, choć pewnie byłby bardzo dobry , to pod względem technicznym wypadł by na pewno dużo słabiej.
No chyba że jakiś Abdul z Emiratów Arabskich udostępnił by swoje konto :D i kasy by było jak morza :D.