Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553284
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Okrzyk Hardrimów

użytkownik usunięty

Podczas Bitwy na Polach Pelennoru wjeżdżają Haradrimowie. Ich krół dmie w róg a potem oni wznoszą okrzyk w kilku zdaniach. Ktoś wie jaki to język i co krzyczą?

ocenił(a) film na 10

Twoje pytanie mnie zainteresowało.Jednak nie znam na nie odpowiedzi.Przeszukałem ksiązki Tolkiena które miałem i sam Tolkien nigdy tego nie sprecyzował.Tolkien dostawał listy z prośbami dotyczącymi m.in.pochodzenia Haradrimów ale prawdopodobnie nigdy niczego takiego nie wydał.
Wyciągnąłem tylko tyle że Haradrimowie to było okrutne plemie które zamieszkiwało rozległe ziemie na południe od Mordoru,ponad ujściem Anduiny(Bliski Harad i Daleki Harad).
Pewnie to wiecie ale napisałem;) pozdrawiam

użytkownik usunięty
fauzi

hahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahaha

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
fauzi

Piszesz bzdury i jeszcze pytasz? Wyp****j!

użytkownik usunięty

Piszesz bzdury i jeszcze pytasz? Wyp****j!

Co do haki, rzeczywiście jest to możliwe, książkowi Haradrimowie byli czarni więc dla designerów z Weta Workshop stanowili tabu z powodu politycznej poprawności. Philippa Boyens naciskała że nie mogą przypominać Afrykanów więc zrobiono im uzbrojenie wzorowane na tym, jakiego używają mieszkańcy Kiribati(np. zbroja z trzciny), domieszali do tego azteckie ozdoby, tylko łuk pozostał afrykański. W książce jest napisane, że ich okrzyk brzmiał strasznie, ale i obco. Okrzyki orków tworzyli kibice z Nowej Zelandii, być może i ten haradzki tam stworzono. Ciekawe, czy to Czarna Mowa, czy stworzone dla filmu słowa haradzkie?

ocenił(a) film na 10

Bardzo możliwe że też wykorzystał kibiców. Bardzo dobre posunięcie na żywo nagrać kilkadziesiąt tysięcy krzyczących osób.

użytkownik usunięty
Seba13169

http:/// chomiku j. p l/ ShowVideo . aspx?id=410124264
Tu hakę prezentuje Sala Baker, który grał Murgasha w Powrocie Króla, tego czarnego oficera orków, który jest przy Gothmogu(m. in. gdy cofają się przed szarżą Rohirrimów), w rozszerzonej wersji relacjonuje mu niepowodzenie ataku na Bramę Minas Tirit.
żeby obejrzeć, trzeba cofnąć spacje