1. Postać, którą uwielbiam.
2. Postać, którą podziwiam.
3. Postać, która jest dla mnie wzorem
4. Postać, której nie lubię.
5. Postać, która mnie najbardziej irytuje.
6. Postać, która była lepsza w filmie, niż w książce.
7. Postać, która była lepsza w książce, niż w filmie.
8. Postać, która mnie irytuje w filmie ze względu na aktora, który ją gra.
9. Postać, którą uwielbiam w filmie ze względu (między innymi) na aktora, który ją gra.
Proszę o odpowiedzi, jestem ciekawa Waszych zdań na ten temat. Postacie mogą się powtarzać w różnych pytaniach. Maksymalnie dwie na jedno pytanie. Temat dotyczy całej trylogii. Mile widziane uzasadnienia:)
1. Aragorn
2. Denethor
3. Faramir
4. Frodo
5. Frodo
6. Pipin
7. Eowina
8. Frodo
9. Gandalf
Możesz mi wyjaśnić kilka punktów?
2. Za co podziwiasz Denethora?
4,5. Czemu nie lubisz Froda?
7. Naprawdę sądzisz, że Eowina była lepsza w książce?
2. Za to, że przez lata walczył z Sauronem, opierał mu się jak żaden człowiek wcześniej.
4,5. Jest strasznie cipowaty w filmie, np. nie walczy z Nazgulem, tylko upuszcza miecz(w książce próbuje walczyć)
7. Tak, jest o wiele fajniejsza w książce, poza tym, w filmie jest brzydka.
7. O urodzie nie będę dyskutować, ale dziwi mnie, że sądzisz, iż była fajniejsza w książce. W filmie była bez wad, a w książce... Nie zawsze.
Oczywiście, tak też można rozumować :)
Jak podchodzę do tego tak, że film wystawił jej pomnik, a w książce widzimy właściwie jej dorastanie i nabywanie rozsądku (z niemałym udziałem Faramira, chwała mu za to :).
1. Aragorn - bardzo lubię Aragorna ze względu na jego mądrość, oddanie, a także za wspaniałe przygody z jego udziałem.
2. Frodo Baggins - to, jakie męki musiał znosić podczas podróży do Mordoru mógł zrozumieć jedynie Gollum - najbardziej tragiczna postać w Władcy Pierścieni..
3. Gandalf - stary czarodziej pykający z fajki, pełen mądrości i dobrego serca, a kiedy trzeba - zabije kilkakrotnie większego, wielowiecznego demona z otchłań świata ;)
4. Isildur, Denethor - Isildur przez swoją decyzję na Górze Przeznaczenia jest odpowiedzialny za wiele późniejszych cierpień całego Śródziemia. Denethora nie cierpię za paskudny i niewdzięczny stosunek do Faramira.
5. Lurtz - nie cierpię bydlaka za ten parszywy, orkowy uśmieszek przy próbie dobicia Boromira.
6. Eowina - w książce Eowina jest szaro - burą zagubioną dziewczyną któramyśli tylko o śmierci, to w filmie błyszczy...
7. Sam i niestety... Faramir - Książkowy Sam budzi większą sympatię, bo i jego postać jest lepiej ukazana. Faramir... chodzi o przedstawienie postaci, nie o aktora, który zagrał świetnie. W książce Faramir nie jest takim bucem , jak w filmie "Dwie Wieże"(do sceny kiedy wreszcie zrozumiał się z Frodem), w "Powrocie Króla" już jest świetnie.
8. Sam - nie przepadam za Seanem Austinem, taki przemądrzalec...
9. To można napisać o praktycznie każdym aktorze/aktorce z Władcy... jednak mój wybór to Galadriela - wręcz mistyczna rola jak zwykle świetnej Cate Blanchett
1. Boromir
2. Sam
3. -
4. Frodo
5. Denethor
6. Gollum
7. Denethor
8. nie ma takiej
9. Gladriela <3, Saruman
1.Aragorn,Sam,Gandalf
2.Aragorn,Gandalf,Sam
3.Sam,Aragorn
4.Glorfindel
5.Boromir
6.Pippin,Merry
7.Legolas
8.Frodo(Elijah Wood)
9. Aragorn, Gandalf
Dlatego że był jedynym z niewielu, których bał się Czarnoksiężnik z Angmaru, a poległ z Balrogiem.Strasznie mnie też irytował podczas czytania Drużyny Pierścienia.
1. Eowina, Aragorn
2. Eowina Aragorn:)
3. Galadriela, Gandalf
4. Gothmog
5. Frodo
6. Nie wiem, w tym roku jeszcze nie czytałam i nie oglądałam:)
7.
8. Frodo
9. Gollum
1. Postać, którą uwielbiam. - całą drużynę pierścienia (poza Boromirem) nie umiem wybrać jednej:)
2. Postać, którą podziwiam. - Aragorn
3. Postać, która jest dla mnie wzorem Gandalf
4. Postać, której nie lubię. Denethor
5. Postać, która mnie najbardziej irytuje. Denethor
6. Postać, która była lepsza w filmie, niż w książce. Gimli:)
7. Postać, która była lepsza w książce, niż w filmie. nie wiem...
8. Postać, która mnie irytuje w filmie ze względu na aktora, który ją gra. nie mam
9. Postać, którą uwielbiam w filmie ze względu (między innymi) na aktora, który ją gra. Aragorn, legolas, gandalf
1. Aragorn, Rzecznik Saurona (pojawia się w wersji rozszerzonej powrotu króla, koleś z wielkimi zębami):D, Eomer
2. Aragorn
3. Aragorn
4. Frodo
5. Frodo
6. Arwena
7. Frodo
8. nie ma takiej osoby
9. Eomer, Aragorn
1. Nie mam, bez przesady.
2. To samo.
3. To samo. Jakbym miał wybierać to pewnie Faramir.
4. Niech będzie ten Denethor. Książkowy. W filmie zrobili z niego po prostu małpę z brzytwą.
5. Filmowy Legolas.
6. Hmm Boromir? Sean Bean już tak ma, że nawet z nudziarza Neda Starka potrafi zrobić postać do której czuje się sympatię.
7. Legolas, Gimli (w filmowej Drużynie Pierścienia byli ok).
8. We władcy pierścieni brak, w Hobbicie Legolas.
9. Brak.
1. Aragorn, Frodo, Gandalf.
2. Frodo, Eowina.
3. Faramir, Eowina, Sam, Aragorn, Frodo, Gandalf.
4. Denethor.
5. Legolas - filmowy
6. chyba nie było takiej postaci
7. Frodo, Faramir, Denethor
8. nie mam
9. Gandalf, Aragorn, Pippin
Trudno wybrać max. 2 osoby do poszczególnych punktów, zwłaszcza w 3, właściwie każdy z Drużyny chociażby, zrobił coś przez co mógłby być dla mnie wzorem. :3
1. Gollum, Pippin, Faramir
2. Aragorn
3. Éowina - feministka swoich czasów :p
4. Denethor
5. Nazgule. Uwielbiam upiory pierścienia, ale ich "szukanie" pierścienia jest straaasznie irytujące
6. Legolas ze względu na to, jak efektywnie zabija olifanta (choć żal mi samego olifanta)
7. Glorfindel, bo to on pomagał Bagginsowi dostać się do Rivendell
8. Grima
9. Aragorn, Boromir
1. Frodo- Czemu? Bo był uroczy, niósł pierścień, i miał odgryziony palec :D
2. Faramir- Strasznie było mi go szkoda. Tak bardzo chciał się przypodobać ojcu, a ten go chciał spalić...
3. Boromir, Faramir - Bracia którzy byli do siebie podobni, Boromir wcale nie był zły.
4. Arwena- Taka sztywna kłoda i brzydka.
5. Denethor- Dziad zasrany, jak go widziałam to mi się rzygać chciało, szczególnie gdy Pippin śpiewał, Faramir walczył, a Denethor obżerał się jak prosie.
6.Nie czytałam
7. -
8. Eowina, Arwena, Galadriela- Wszystkie były paskudne, czy tylko dla mnie?
9. Grima(lubie tego aktora z Lotu nad kukułczym gniazdem), Frodo i wszystkie Hobbity :D
1. Postać, którą uwielbiam. - ARAGORN, GANDALF, GALADRIELA
2. Postać, którą podziwiam. - ARAGORN, GANDALF, SAM, LEGOLAS, FARAMIR
3. Postać, która jest dla mnie wzorem - ARAGORN
4. Postać, której nie lubię. - DENETHOR
5. Postać, która mnie najbardziej irytuje. - DENETHOR
6. Postać, która była lepsza w filmie, niż w książce. - ARWENA (Pewnie dlatego, że w filmie było jej po prostu więcej)
7. Postać, która była lepsza w książce, niż w filmie. - Wydaję mi się, że FRODO, ale już minęło kilka lat odkąd ostatni raz czytałam LOTRa więc może mi się coś źle kojarzyć :)
8. Postać, która mnie irytuje w filmie ze względu na aktora, który ją gra. - Brak, wszyscy świetnie dobrani.
9. Postać, którą uwielbiam w filmie ze względu (między innymi) na aktora, który ją gra. - ARAGORN
PS. Nie da się w niektórych punktach ograniczyć do jednego bohatera :)
1. Tom Bombadil.
2. Tom Bombadil.
3. Tom Bombadil.
4. Eowina - dobry Boże, jaka ona jest nachalna.
5. Eowina - dobry Boże, jaka ona jest nachalna.
6. Sam.
7. Tom Bombadil - bo w filmie go w ogóle pominęli :/
8. Eowina - dobry Boże, jaka ona jest drętwa.
9. Sam.