Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 553 tys. ocen
8,4 10 1 553205
8,1 64 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Trochę niezbyt szczęśliwie zakonczyła się ta historia. Zawsze gdy to oglądam to żal mi się robi
tych Hobbitów bo przez kilka lat żyli razem szczęśliwie a teraz nadszedł czas rozdzielenia się. :( I to
że odszedł Gandalf i te elfy. Szczerze to mógłby zrobić dodatkową książkę w której znowu maja
jakąś przygodę a na koniec żyją razem i spokojnie no ale Tolkien nie żyje więc nic takiego by nie
powstało :/

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

Ale oni odpłyneli do Nieśmiertelnych Krain i żyli długo i szczęśliwie. Później przypłynął do również Samwise i Legolas i Gimli

ocenił(a) film na 9
BarlogOfMorgoth

A masz jakiś dowód na to że Sam, Legolas, Gimli Pip no i Merry odpłyneli?

ocenił(a) film na 9
Pawel67_filmweb

Chyba że to było w książce a ja jej nie czytałem nigdzie w pobliżu nie ma gdzie taka wypożyczyć A Hobbit to lektura szkolna więc to ostatnio przeczytałem i obejrzałem XD

ocenił(a) film na 9
Pawel67_filmweb

Tak, to było w książce. Arwena potem też odpływa.

ocenił(a) film na 9
Hagichan

A Merry i Pip?

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

Zostali i umarli. Dlatego się z Tobą zgadzam odnośnie zakończenia - większość drużyny odpływa do Nieśmiertelnych Krain, część została i odeszła...

ocenił(a) film na 10
Hagichan

Arwena nigdzie nie odpływa, wybrała życie śmiertelniczki u boku Aragorna, i tak też skończyła. Umarła bodajże kilka lat po ukochanym.

ocenił(a) film na 9
Cleaa

Pomyliło mi się z Galadrielą ; )

ocenił(a) film na 8
Hagichan

Arewna nie odpłynęła i zmarła w roku 121 czwartej ery w Lorien, rok po Aragornie. Merry i Pippin zmarli ok 65 roku czwartej ery i obaj zostali pochowani obok Aragorna.Sam odpłyną do Valinoru po śmiecie swojej żony. Legolas i Gimli ( jako jedyny krasnolud) odpłynęli do Valinoru po śmierci Aragorna.

ocenił(a) film na 9
Aizentea

Yup, napisałam, iż pomyliła mi się z Galadrielą. Mimo to, zakończenie i tak mi się podoba. A najbardziej właśnie to, że Gimli tak bardzo pragnął znów zobaczyć panią Galadrielę, że odpłynął z Legolasem. ^^

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

powinno się wychlastać cię za nie czytanei tego arcydzieła które jest o wiele lepsze od filmów. Tak jest tam napisane, że i Legolas i Gimli etc popłynęli do tych krain.

użytkownik usunięty
Rockman92

Powinno się wychlastać za takie durne komentarze jak twój.

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

tak to już jest w zakończaniach u Tolkiena. "Hobbit" też nie zakończy się całkiem szczęśliwie - przynajmniej dla jednego z głównych bohaterów (i o ile będzie zgodny z książką)...

ocenił(a) film na 9
falcandus

SPOILER. chodzi Ci o śmierć Thorina? Mam nadzieję, że tego nie zmienią. W sumie film trzymał się kupy. A zmienione fragmenty to te dodane, a nie ujęte ;)

ocenił(a) film na 10
Kij_z_tym

spoko :-) specjalnie to napisałem trochę prowokacyjnie :-) nie wierzę, żeby to zmienili :-)

ocenił(a) film na 10
falcandus

Arwena odpływa?! Przecież ona umiera na jakimś tam szczycie po śmierci Aragorna, a Legolas i Gimli budują statek i odpływają, ale nie wiadomo czy dotarli do nieśmiertelnych krain. Tak przynajmniej było w dodatkach do LOTR

ocenił(a) film na 9
lalabumba

Pomyliłam się, chodziło mi o Gladrielę.

ocenił(a) film na 9
Pawel67_filmweb

Jeżeli chodzi o zakończenie i to jak Frodo odpływa z Gandalfem i resztą, to jak dla mnie najbardziej egoistyczne posunięcie Froda wobec przyjaciół. Smutne jest to, że on był dla nich strasznie ważny, a odpłynął sobie tak po prostu, mając ich tak jakby gdzieś.

ocenił(a) film na 9
Dzoen_fw

Moim zdaniem cała Drużyna powinna otrzymać możliwość popłynięcia do Nieśmiertelnych Krain prędzej czy później...W końcu wszyscy przyczynili się do upadku Saurona, a nie tylko Frodo i Gandalf :)
Pawel67_filmweb - dla mnie też jest to smutne zakończenie, niejednokrotnie zakręciła mi się łezka w oku oglądając scenę pożegnania w Szarej Przystani :(

ocenił(a) film na 10
Dzoen_fw

Merry, Pipin i Sam walczyli (głównie) za Shire. Całej czwórce było ciężko wrócić do poprzedniego życia, jednak tylko dla Froda było to niemożliwe.

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

A wolałbyś szczęśliwe zakończenie? To jest zbyt banalne :) Takie zakończenia się pamięta, kiedy jest zbyt szczęśliwie i cukierkowo - cóż, tak w życiu nie bywa, to i w filmach nie powinno zbyt często.

ocenił(a) film na 9
Samne

Nie aż tak szczęśliwe ale by przynajmniej przyjaciele się nie rozłączyli. Zobacz przeżyli wiele przygód znali się od dzieciństwa i takie tam a tu jeden z nich musi odejść trochę niezbyt. Tak samo szkoda by było gdyby Legolas i Gimli odeszli od siebie i już nigdy więcej mieli by się nie spotkać.

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

Wiesz, prawda jest taka, że cała historia zakończyła się szczęśliwie - wszystko się udało, drużyna przeżyła (poza Boromirem), pierścień zniszczony, świat ocalony. Gdyby wszystko wróciło do normy, to by było już bardzo nieautentyczne (pomijając fakt, że to jest fantastyka;)). Poza tym, jaki by miał sens, aby Frodo został w Shire, kiedy nie czuł się tam dobrze? Miałby się męczyć, kiedy reszta poukładała sobie jakoś życie? On nie umiał sobie ułożyć życia, dlatego odpłynął. No i tak też bywa właśnie w życiu. Masz przyjaciół, znajomych, lecz często kontakty się urywają, nie wszystkie zupełnie, ale część tak.
Było to dosyć smutne zakończenie, hobbitom musiały się łamać serca, ale po pewnym czasie na pewno wrócili do życia.

ocenił(a) film na 9
Samne

No wiem ma to sens. Ale i tak szkoda mi tych Hobbitów :D

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

No trochę ich szkoda :) Ale spójrz z drugiej strony - Sam założył rodzinę, nie pamiętam dokładnie, co było z Merrym i Pippinem, jednak nadal mieli siebie. Więc jest w tym też coś pozytywnego :)

ocenił(a) film na 10
Samne

wszyscy mieli rodziny i dzieci (nawet syn Pippina (Faramir) ożenił sie z córką Sam'a (Goldilocks)
z resztą polecam
http://lotr.wikia.com/wiki/Main_Page

ocenił(a) film na 10
smyro1

Faktycznie. Zapomniałam o tym, najwyższy czas odświeżyć lekturę!

ocenił(a) film na 10
Pawel67_filmweb

Obejrzyjcie sobie ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=jawCLdd2QKo To dalsze losy drużyny pierścienia......aż łza się w oku kręci.

ocenił(a) film na 10
kosmitka123

Nawet ładne tylko nie do końca kupy się trzyma.
Merry i Pippin mieszkali w Shire skąd wyjechali - przekazawszy synom majątek i urzędy dopiro na wezwanie umierającego króla Eomera.
Nie powrócili nigdy , ale też nie byli żadnymi 'ważnymi osobistościami' w Rohanie i Gondorze.
Merry był honorowym podczaszym króla Eomera.
Pippin - gwardzistą.
Reszta się zgadza.