które sceny z rozszerzonej uważacie, że powinny się znaleźć w filmie .. ?
wg mnie negocjator Saurona pod Czarną Bramą został genialnie pokazany !
Wg mnie sceny z Sarumanem. Oglądając wersje nie-reżyserskie po Dwóch Wieżach nie znamy dalszych jego losów, a przecież to jedna z kluczowych postaci w filmie.
Zwłaszcza, że te sceny są świetne. Te ujęcia, w których kamera przelatuje nad Orthankiem są mega-widowiskowe. Do tego potężny głos Christophera Lee. A jakie sceny powinny się znaleźć w wersji kinowej? Na pewno starcie Gandalfa i Witchkinga (swoją drogą trochę źle ukazane) - w "kinówce" Nazgul się chwali jak to on nie złamie w Czarodzieju ducha, a poza tym Mithrandir w pewnym momencie traci laskę i nie wiadomo co się z nią stało. O innych częściach się nie wypowiem, bo kinowe wersje oglądałem dawno, dawno temu i nie wiem jakie były a jakie nie. Tak na marginesie dodam, że fajnie by było jakby pokazali sceny całkowicie niewykorzystane w żadnej wersji. Np. Legolas "zwiedzający" Fangorn już po tych wszystkich wojnach - to zostało nakręcone, ale nie wykorzystano tego. Nie mówię, żeby to wmontowano do filmu, ale chociaż osobno, gdzieś w dodatkach. Może kiedyś, parę lat po "There and Back Again", wyjdzie jakieś super-hiper-mega-ultra-XXL wydanie całej sagi, coś jak "SW Completed Saga" i pokażą wszystkie niewykorzystane sceny.
z tą laską Gandalfa to różnie w filmie bywa .. :D np. w I części w trakcie walki z Sarumanem traci ją, a potem w II znów laskę ma ..
myślę też, że w kinowej wersji mogło się znaleźć więcej scen odnośnie armii trupów.. np. ta, w której te czaszki wysypują się ze ścian (nie wiem o co chodziło, ale fajnie to wyglądało :D ), albo chociaż jak wódz owej armii wyraża zgodę na pomoc i atakują czarne okręty, bo oglądając film w podstawowej wersji trudno wykminić dlaczego przypływają akurat nimi pod Minas Tirith .. (mówię oczywiście o osobach, które nie sięgnęły po książkę ..)
Gandalf mówi wcześniej, w Edoras, żeby Aragorn wypatrywał czarnych okrętów. Co do laski to właśnie ciekawe skąd ją ma w Rivendell w "Drużynie...". Mnie też ciekawi czemu w "Hobbicie" ma inną. Ach... Gandalf i te jego laski...;-)
Witam . Wiecie czemu wersja rezyserska na dvd ma 240 minut a na blu ray 263.. Czekam na odp?
Wikiepedia: "Each film's extended Blu-Ray version is identical to the extended DVD version; the running time includes an added credit sequence listing the names of "Lord of the Rings fan-club members" who contributed to the project".
Może na dvd jest podana wersja bez napisów, a na blu rayu z napisami końcowymi.