5,5 22 tys. ocen
5,5 10 1 22115
3,5 8 krytyków
Włatcy móch. Ćmoki, Czopki i Mondzioły
powrót do forum filmu Włatcy móch. Ćmoki, Czopki i Mondzioły

Film posiadam od dłuższego czasu,choć z powodu negatywnych recenzji na portalu aż do wczoraj wstrzymywałem się z obejrzeniem go.Zrobiłem to dopiero wczoraj.I w przeciwieństwie do większości mi ten film się podobał.Nawet bardzo.Przyjemnie się mi go oglądało.Spośród trzech głównych wątków filmu(Dążenie głównych bohaterów do niezostania dorosłymi,wyprawa pluszaków do Chin,wątek z hrabią Von Etoh)zdecydowanie najbardziej podobał mi się ten ostatni,choć pozostałe dwa również były fajne.Uważam też,iż w filmie było sporo ciekawych pomysłów(higienistka w psychiatryku,obraz Mao tse Tunga na ścianie pokoju hotelu w którym spali przekliniak i panda,dążenie Etoha do zrobienia z Marcela i Pułkownika abstynentów,przygotowania Pani Frał na spotkanie z kuratorem,wizja małżeństwa Maślany z Andżeliką)które bardzo przypadły mi do gustu i sprawiły że film nabrał dodatkowych rumieńców.
Było także sporo śmiesznych tekstów i sytuacji(kwestie policjantów i zakatarzonego lekarza,historyczno-satyryczne gadki pułkownika(na protezę Dmowskiego),sceny w wariatkowie,wymiatająca Pani Frał,absurdalne pomysły głównych bohaterów na niedorośnięcie,scena spotkania anonimowych alkoholików w kaplicy,scena w której Zębas wyrzygał się na twarz przytulaska,gdy ten go przytulał,horror oglądany w kinie przez głównych bohaterów).W sumie małżeństwo Maślany z Andżeliką również było bardzo śmiesznym pomysłem.Największą wadą filmu jest całkowity brak happy endu(w końcu chyba wszyscy lubimy happy endy),ale to da się przeboleć.Warto zwrócić uwagę na fakt,iż niektórzy bohaterowie byli jakby trochę inni niż w serialu.Pułkownik wyglądał bardziej groteskowo,Czesio zwłaszcza na początku filmu był bardziej pesymistyczny i sfrustowany niż w serialu,Zajkowski zwariował,a Przekliniak mało przeklinał.Na plus idzie także piosenka Czesia którą mieliśmy już okazję usłyszeć w trailerze filmu i animacja która moim zdaniem jest nieco lepsza niż w serialu.Także postacie wymyślone na potrzeby filmu mi się podobały.Zaryzykuję stwierdzenie iż film trzymał poziom 2 pierwszych sezonów serialu i był znacznie lepszy od wielu nowych odcinkó włatców(chujston,ja pierdziu,przesłuchanie,tajne oszcze samuraja).Podsumowując film oceniam na mocne 7 na 10.Pozdrawiam.