PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=374634}

W Dolinie Elah

In the Valley of Elah
2007
7,1 23 tys. ocen
7,1 10 1 22671
6,9 11 krytyków
W Dolinie Elah
powrót do forum filmu W Dolinie Elah

Choć wojny tu tyle, co nagrał w Iraku na swoją komórkę syn Hanka Deerfielda. Zasłużony Oskar dla Tommy Lee Jones'a! Film bardziej do przemyśleń. O demonach, które potrafi zrodzić wojna w głowie nawet niewinnego idealisty. Świetne dwie sceny w końcówce - kiedy synek zadaje policjantce Sanders, opowiadającej o walce Davida z Goliatem w biblijnej dolinie Elah, niespodziewane pytanie: "...dlaczego /król/ pozwolił mu walczyć z olbrzymem, to był tylko mały chłopiec..." i potem, kiedy główny bohater wiesza flagę US w sposób symbolizujący wezwanie o pomoc i jeszcze mocuje linki taśmą "...nie ściągać jej na noc?... -Lepiej niech tak wisi!"
W obsadzie filmu prawdziwe perełki! Świetna rola Charlize Theron i sama grana przez nią postać policjantki Sanders!- podziwiam tą aktorkę, że mimo niezaprzeczalnej urody, nie jest ona u niej ani jedynym atutem ani też przeszkodą dla poważniejszych ról.
......pułkownik Kurtz w "Czasie Apokalipsy" mówi:
"widziałem ślimaka...pełznącego po krawędzi brzytwy.To mój sen...mój koszmar.Brnie, pełznie...po krawędzi...piekielnie ostrej brzytwy...I nie ginie..."
i jeszcze:
"Uczymy młodych palić ludzi żywcem, a nie pozwalamy napisać słowa "pierdolić" na samolotach... bo to nieprzyzwoite..."
..i to jest to...

użytkownik usunięty

...ps. Tommy Lee Jones zaslużył na Oskara, ale oczywiście to nominacja tylko była