PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=521206}

W ciemność. Star Trek

Star Trek Into Darkness
2013
7,1 86 tys. ocen
7,1 10 1 85568
6,4 30 krytyków
W ciemność. Star Trek
powrót do forum filmu W ciemność. Star Trek

Ostatnio zastanawiałem się, czy by sobie nie obejrzeć jeszcze raz oryginalnego Star Treka, oglądałem go tak dawno, że ledwo cokolwiek pamiętam, może to i lepiej, bo na świeżo podchodzę do filmów i oceniam ich jakość przez pryzmat naszych czasów a nie jak wszyscy przez pryzmat starego Star Treka przez co później ludzie nie mogący rozstac się ze starą serią lamentują i widziwiają na temat nowego konceptu.

Nie mniej pomyślałem, iż jednak powinienem sobie przypomnieć starego klasyka, Jednak mam wątpliwości czy dam radę, to już w ogóle nie cieszy tak jak kiedyś, już pomijając efekty, które jak wiadomo pozwalają bardziej wczuć się w film, jednak to nie jest najważniejsze, bo pomijając to, to już ani muzyka, ani gra aktorska mnie nie bawi, no może to ostatnie jeszcze jest ok, ale w oryginale zawsze irytowały te słowa Space, final frontier itd. wydają się po prostu głupiutkie, tak jakby Amerykanie chcieli podkreślić swoją wielkość w latach 60-70. Chyba wchłonął mnie teraźniejszy świat. Jedyne co mnie jeszcze bawi ze starego ST, to stary poczciwy Spock, jego można oglądać milion razy i się nie nudzi.

ocenił(a) film na 9
michal9o90

W tym wypadku zarówno oryginał jak i nowa wersja są dobre. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie, który z tych filmów jest lepszy. Ale jestem przekonany, ze i nowy, i stary film będzie miał swoich fanów, i przeciwników. Ale co wydaje mi się istotne oba filmy dzieli 30 lat i oba mają swój klimat. Zemsta Khana nakręcona w latach 80., choć mówi o XXIII w. dzieje się w latach 80. Natomiast Into Darkness (moim zdaniem tytuł polski jest niedorzeczny) jest kinem współczesnym. Abrams nie próbował na siłę łączyć tych elementów, tak jak zrobiono to w pierwszej i drugiej trylogii Gwiezdnych Wojen (efekt tego wszyscy znamy).
Przypadła mi do gustu nowa część, ale stara ani nie odeszła w zapomnienie, ani nie uważam jej za lepszej. Into Darkness to jak wynika z pierwszej części alternatywna opowieść tej samej historii.

nero00

Akurat ja bardziej mówiłem ogólnie o uniwersum ST i pierwszej serii TV, co do filmu z lat 80 to mam podobne zdanie do ciebie, jednak mimo wszystko z lekką przewagą na nowy koncept, bo stare już mnie tak nie bawi. Ja nie jestem ani przeciwnikiem starego ani wielkim zwolennikiem nowego, jednak sci-fi jest jednym z moich ulubionych gatunków tuż obok fantasy i o ile lubiłem starego Star Treka to jednak czegoś mi w nim brakowało, nie potrafię dokładnie powiedzieć czego, ale ten Nowy jest właśnie taki jaki zawsze chciałem aby ST był, może to problem wieku, nie żyłem w latach 60-70 ale nawet w tamtych czasach, z początku ST został przerwany z powodu niskiej oglądalności, czyli jednak nie tylko ja widzę, że coś jest nie tak ze starą serią.

ocenił(a) film na 6
michal9o90

Stara seria została przerwana ze względu na niską jakość scenariuszy trzeciego sezonu i brak pomysłu na czwarty. Pierwszy i drugi sezon cieszyły się ogromną oglądalnością, ze względu na uniwersalny przekaz, wpleciony w fabułę każdego odcinka, a trzeci był bardziej jak ST: Enterprise, który też został skasowany po czterech sezonach.