PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640446}
6,1 43 tys. ocen
6,1 10 1 43332
5,6 45 krytyków
W imię...
powrót do forum filmu W imię...

Tytuł kojarzył mi się klasykiem w Imię ojca, z Danielem Day - Lewisem. Hyrą z niezłym Komornikiem, scenariusz z Księdzem Antonini Bird. A to co obejrzałem to jedna, wielka kupa!
Po wyjściu z kina zastanawiałem się, jak zdobywa się kasę na tak g...ne produkcje?
I tyle refleksji...

ocenił(a) film na 1
aabraq

Po znajomości się zdobywa kase. Tylko i wyłącznie.

ocenił(a) film na 1
Ivan_The_Maskarator

Byłem tak w....ny tym gniotem, że nawet Chyra źle napisałem :) A profesjonalnych "znafcuf" kina nigdy więcej nie mam zamiaru traktować poważnie Skąd u nich zachwyt nad tym g...m? Czy oni do licha są na garnuszku dystrybutorów? Zresztą, co ja za głupie pytania zadaje.

ocenił(a) film na 1
aabraq

Odpowiedź udzielił jeden z czytelników gazety, więc pozwolę sobie dla Ciebie i innych przytoczyć jego słowa, doskonale opisujące syf, jakim jest obecnie polskie kino i jego otoczenie:
"1. Odorowicz ręcznie zawiaduje polskim kinem i tylko od niej zależy kto dostanie kasę. Te wszystkie komisje są jedną wielką ściemą, bo ona może, ale musi sugerować się ich zdaniem. Decyzję podejmuje JEDNOOSOBOWO.
2. W tej chwili PISF rozrósł się do niebotycznych rozmiarów. Wszystkie te pijawki które straciły robotę w TVP przeszły na garnuszek PISF. Jak pan przejdzie po korytarzach to zobaczy pan na drzwiach gabinetów nazwiska krytyków, ich żen, córek, córek i żon reżyserów. To spuchło jak każda administracja.
3. Większość krytyków jest powiązana z dystrybutorami lub producentami. Ty dziś mnie a ja jutro tobie. Jedziemy przecież na jednym wózku.
4. Pozostała część próbuje pisać scenariusze (jak np. Mossakowski) i też woli trzymać gębę na kłódkę i rżnąć głupa.
5. Jak wiadomo w Szkołąch kształcimy samych Fellinich i artystów a nie rzemieślników. W Szkole Filmowej reżyser zamiast uczyć się reżyserii przez dwa lata pisze swój scenariusz. Wydział scenariuszowy służy tylko i wyłącznie żeby paru gości (prof i reż) miało dodatkowy zarobek za wykłady. Ci ludzie może znajdą robotę w TV ale już nie w filmie.
6. Producentowi opłaca się zatrudnić reżysera - autora scenariusza, bo mniej może mu zapłacić. Ten zarobi na reżyserii a dodatkowo sam będzie latał po mieście za kasą.
7. Kasę na filmie w Polsce zarabia się oszczędzając w czasie produkcji, a nie z ewentualnych zysków. Czyli po prostu się kradnie. (słynne spalenie dekoracji która miała kosztować 10 mln, np. pozycja w budżecie- tresura psów - 5000 zł a gra jamnik na smyczy.)
8. Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle.
Gdyby polskie kino było tak piękne jak domy i rezydencje producentów byłoby bardzo dobrze."
I tyle w temacie:)

ocenił(a) film na 1
Ivan_The_Maskarator

Jeżeli to prawda, a nie ma żadnych przesłanek, że tak nie jest, najlepiej bojkotować wszystkie filmy, który błogosławieństwa udziela PISF. Wypada w tym miejscu przypomnieć, ze Układ zamknięty Bugajskiego z legendą polskiego kina w roli głównej Januszem Gajosem takiego błogosławieństwa nie otrzymał.

ocenił(a) film na 8
aabraq

gratuluje oceniania filmu po tytule:).Moze najpierw bys sie dowiedzial o czym jest film a pzniej krytykowal :D.Bo biedny chlopczyk poszedl nie na taki film jaki myslal ;)

ocenił(a) film na 1
luckygirl23

Po pierwsze, oceniamy film a nie komentujących. Po drugie, wypraszam sobie taka poufałość. Podobał się film, obejrzyj sobie raz jeszcze. Bez odbioru.

ocenił(a) film na 8
aabraq

ale jakos sluchasz badz czytasz opinie komentujacych zwanych ''krytykami'' i tez ich oceniasz .A film pewnie ze obejrze jeszcze raz :)

ocenił(a) film na 1
luckygirl23

Ivan_The_Maskarator wyjaśnił wszystkim co to za "krytycy". I na czyim są utrzymaniu.

ocenił(a) film na 8
aabraq

wyjasnil bo przytoczyl kometarz jakiegos faceta?smiech na sali :)

ocenił(a) film na 1
luckygirl23

Co to jest "wyjnil" ?

ocenił(a) film na 8
aabraq

blad jest poprawiony ;p

ocenił(a) film na 1
luckygirl23

Ach. Nerwy puszczają i rączki drżą ;)

ocenił(a) film na 8
aabraq

hehe nie mam czym sie denerwowac:).To klawiatura szwankuje

ocenił(a) film na 1
luckygirl23

Ech te klawiatury. Popraw jeszcze kometarz na komentarz. Może się czepiam, ale dla mnie ważne są szczegóły, w filmach też :)

ocenił(a) film na 8
aabraq

juz sie nie da poprawic

ocenił(a) film na 1
luckygirl23

No to na drugi raz pisać bez emocji, merytorycznie i nie będzie problemu. :)

ocenił(a) film na 8
aabraq

widze ze czesc naszego spoleczenstwa ma problemy z czytaniem.Nic nie szkodzi''juz za rok matura''- moze zdasz :).