PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640446}
6,1 43 tys. ocen
6,1 10 1 43332
5,6 45 krytyków
W imię...
powrót do forum filmu W imię...

http://dorzeczy.pl/malgoski-produkt-europejski/
Ta jakże trafna i wymowna recenzja bardzo dobrze opisuje stan polskiego kina w odniesieniu
do wiekopomnego dzieła reżyserki Małgośki Szumowskiej (sic!). Jakiś prorok głosił że poziom
polskiego kina jest coraz lepszy (wtf?)
Cóż... polskie filmy, które będą poruszały taką tematykę nie będą wcale nowatorskie, a jedynie
postkolonialne (jak nasz kraj - zielona wyspa szczęśliwości). Bo powielą schematy które żądzą
współczesnym kinem. Zastanawia mnie tylko jakim kinem? Bo schematy i kopiowanie to
cechy filmów komercyjnych a tu raczej nie mamy do czynienia z komercją. Więc co to? Być
może kino niszowe, ale nie ma już chyba filmów niszowych, bo czy ulegając wpływom można
mówić o kinie niszowym? Nie. Będzie to kino wtórne wpisujące się w jakiś tam trend
współczesności, który niestety zabija obiektywizm, artyzm i geniusz w zamian dając widzowi
kontrowersje i już postawioną "diagnozę" tak żeby widz był zmanipulowany. Czyżby kino
propagandowe?

Tymczasem niech lemingi się cieszą że oto otrzymały nagradzane i postępowe dzieło.
Jednocześnie zapalę świeczkę nad polskim kinem z nadzieją, ze nasi twórcy naprawdę będą
chcieli powiedzieć coś mądrego i przestaną być pajacami europejsko-lewackiej propagandy!

__luthien__

Przeczytałem tą recenzję, i muszę przyznać że bełkot straszny. Niestety autor, nie bardzo wie co recenzuje film Szumowskiej czy program Lisa. O filmie dowiaduje się, że technicznie jest dobry, bo piękne zdjęcia i muzyka dobra, nieźle ocenia również pan Horbuła grę aktorską. Niestety język jakim się posługuje autor daleki jest od literackiego. Poziom paniki jaki daje się odczuć u autora, graniczy z absurdem! Sam osobiście znam przypadki, gdzie księża zakochiwali sie w kobietach mieli z nimi dzieci .I co? I wszyscy we wsi wiedzieli, a księdza przenieśli na inną parafię. Znam również przypadki, gdzie chłopcy szli do seminarium bo wiedzieli że są gejami, i to wg nich był jedyny sposób aby uniknąć społecznego wykluczenia. Takie przypadki się zdarzają, ale nikt nie mówi że WSZYSCY księża to geje. Ja wiem, że przeciętny czytelnik tygodnika " do rzeczy" nie zobaczy tego filmu, ale będzie powtarzał zdania z tej recenzji jak mantrę. Bo tak łatwiej, przyjąć cudze poglądy zamiast wyrobić sobie własne zdanie.

użytkownik usunięty
__luthien__

szykuje się kolejna encyklopedia dla ludzi, którzy nie widzieli filmu, a koniecznie muszą się wypowiedzieć na jego temat :D

poza tym kto mówi o jakimś nowatorstwie (poza polskim kinem)? w porównaniu do zagranicznych filmów ten jest wręcz stereotypowy, ale nie widzę problemu poruszania tej tematyki jeśli jest aktualna również u nas.