Wall-e jest filmem w którym chwytliwe dialogi tak popularne ostatnimi czasy zostają zepchnięte na drugi plan, animatorzy postawili na mimikę 'twarzy' i gestykulacje bohaterów. Dla ludzi którzy nastawili się na kolejną bajkę typu Madagaskar czy Shrek film będzie zawiedzeniem, bo dialogi zajmują może 10% filmu. Film jest dobrze zdubbingowany, szkoda tylko, że nie można go obejrzeć z napisami, Sigourney Weaver (która dla mnie jest jedną z ważniejszych aktorek kina SF) chodź kwestii czytanych miała nie za wiele, była by ciekawym urozmaiceniem filmu. W polskiej wersji mamy Danutę Stenkę, której osobiście nie cierpię za role w durnych komediach. Animacja jest bardzo staranna (w końcu PIXAR !) Początkowo bardzo mroczna- widzimy zaśmiecony świat i w jego środku małego robota-śmieciarkę. wraz z rozwojem akcji przenosimy się na statek kosmiczny, może animacji ludzi mnie nie zachwyciła, ale wszystko poza tym jest takie jakie być powinno. Scenariusz to jedna z mocniejszych stron filmu. Mamy tu ubezwłasnowolnione, kontrolowane przez maszyny społeczeństwo, Zaśmiecony zdewastowany świat, wątek miłosny i jeszcze wiele pobocznych wątków które dla miłośników SF będą miłym zaskoczeniem (bunt maszyn;p). Mimo złożoności, film jest bardzo uniwersalny trafia zarówno do dzieci jak i rodziców i na długo zapada w pamięć... POLECAM
9/10
Zgadzam się, że scenariusz jest fenomenalny.
Jednak jeśli chodzi o dubbing i napisy to wyobrażasz sobie że film animowany dla dzieci jest z napisami?? Ja rozumiem, że dubbing irytuje i dlatego nie ma go na normalnych filmach (nie pamiętam, kiedy ogladałem film z dubbingiem dla dorosłych) ale animacje to zupełnie inna BAJKA.
p.s dzieci na pewno nie byłyby zachwycone napisami na shreku czy wall.e'm
Ja właśnie nastawiłam się na bajkę typu "Shrek", bo naczytałam się komentarzy jaki to ten film jest śmieszny itp. Ja osobiście nie zaliczyłabym tego filmu do komedii tylko to filmów romantycznych. To była piękna historia miłosna i do tego bardzo pouczająca. Myślę, że małe dzieci nie do końca zrozumieją sens i przesłanie tej bajki więc jest to raczej skierowane do trochę starszych widzów. Graficznie ten film jest świetnie zrobiony, ale scenariusz mógłby być bardziej urozmaicony (tym bardziej, że jest mało dialogów). Film jest naprawdę piękny i godny polecenia, ale proszę się nie nastawiać na animowaną komedię...
a propos napisów - w Cinema City na Mokotowie (Warszawa) Wall-E zajmuje trzy sale: dwie z dubbingiem, jedna z napisami ;)