PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399328}
7,6 306 tys. ocen
7,6 10 1 306183
8,3 80 krytyków
WALL·E
powrót do forum filmu WALL·E

Powiem krótko - jeśli nie najlepsza animacja w ogóle, to z pewnością najlepsza w przeciągu kilku ostatnich lat.

Koniec z infantylnością i wtórnymi żartami. Owszem, wszystkie produkcje Dreamworks, Disneya, czy też poprzednie Pixara są w porządku, przyjemnie się ogląda i na pewno stanowią świetną rozrywkę dla dzieci. Ale chyba przyznacie, że te wszystkie komiczne zwierzątka, stworki - pomimo, że cieszą i bawią - mogą się znudzić, prawda? Tak samo pomyślał Pixar :). Zerwał ze schematami, poruszył nieco cięższy temat (ale wciąż odpowiedni dla młodszych widzów), całkowicie zmienił formę (pierwsza godzina filmu - praktycznie zero dialogów), zaprojektował dwójkę niebanalnych bohaterów i stworzył naprawdę świetne dzieło!

Za podjęcie bardzo trudnego tematu (bezradności cywilizacji bez technologii)i GENIALNĄ animację Pixar zasługuje na wszelkie słowa uznania. WALL.E wraz ze swoją znajomą Evą i innymi robotami wzrusza, zachwyca, bawi, daje do myślenia. Bardzo odważne posunięcie i mistrzowska realizacja. To naprawdę animacja wyjątkowa, inna niż wszystkie!

REWELACJA

ocenił(a) film na 10
EternalViewer

Zgadzam się w 100 procentach ;) WALL-E to naprawdę niezwykła animacja.

EternalViewer

Również popieram zdanie, iż WALL.E jest wyjątkowy >33

ocenił(a) film na 10
EternalViewer

jak dla mnie najlepsza animacja wszech czasów. Nie chodzi tu o wykonanie ale całość.. po prostu piękna bajka

ocenił(a) film na 9
fifa114

Gdyby WALL.E powstał przed Shrekiem (który był pierwszą naprawdę świetną animacją), to z pewnością uznałbym go za dzieło najlepsze. A tak to zielony ogr wywarł na mnie wówczas duże wrażenie i nie wierzyłem, że coś może go pobić. WALL.E jeśli tego nie zrobił, na pewno mu dorównał. Chociaż tak czy tak to kino bardziej wartościowe i uniwersalne - nie tylko młodszym się spodoba.

ocenił(a) film na 9
EternalViewer

Film nie tylko dla dzieci ale i dla rodziców. Może zmuszeni iść ze swoimi pociechami do kina też zrozumieją problem, chociaż wielu dorosłych mimo wszystko wciąż jest bez wyobraźni. Przesłanie tego filmu jest naprawdę ważne. Nie pozwólmy zaśmiecać naszej planety. Dobrze że ktoś się podjął tego tematu i to w tak doskonały sposób. Wall.e nie dość że sympatyczny to jeszcze uczy :)

ocenił(a) film na 10
Invisible_Eve

Mało tego, nie tylko o zaśmiecaniu w nim mowa. Przepięknie pokazuje uczucie jakie zaczyna łączyć Wallego i Evę. To tak jak z Marszem Pingwinów, gatunki osobników nam obcych, a co najmniej odmiennych, potrafią silniej kochać, silniej przywiązywać się od najdoskonalszego gatunku jakim jest człowiek. Mnie właśnie to urzekło najbardziej. Ta determinacja Wallego w podążaniu za obiektem westchnień w kosmos czy parasol ściągający pioruny :) Bo się powszechnie utarło że roboty albo zwierzęta kochać nie potrafią a tutaj (choć to przypadek wyimaginowany) przyjęło to piękniejszą formę niż miłość ludzka.
I jeszcze wielkie bravo dla twórców za perfekcyjnie oddany profil psychologiczny Evy jak pełnowartościowej kobiety - humorzastej (po przybyciu na ziemię) wściekającej się ( tam gdzie reperowali roboty, jak Walle narozrabiał :)) no i opiekuńczej i zakochanej (jak szukała części zamiennych dla podniszczonego Wallego)

ocenił(a) film na 9
Kelpie

Zgadzam się z Tobą w 100% :). Faktycznie profil psychologiczny jest Evy jest świetny, tak jak napisałem, bohaterowie są naprawdę niebanalni. Co ważne, nie zawsze da się określić, czy postać jest dobra czy zła, nie ma podziału na "białe i czarne". (SPOILER!) Tak było np. z kapitanem. Początkowo myślałem, że może on sprawić sporo problemów, a w sumie to on uratował roboty ;D (KONIEC SPOILERA).