PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399328}
7,6 306 tys. ocen
7,6 10 1 306183
8,3 80 krytyków
WALL·E
powrót do forum filmu WALL·E

Wchodzę sobie na imdb.com a tam na dziewiątym (!) miejscu ten film. Bardzo ciekawa sprawa, bo szalenie dawno żaden film tak wysoko nie był (ostatnio tylko Aż poleje się krew, ale to dotarło do 13 miejsca). A tutaj taki szok. Fajna sprawa ;-)

ocenił(a) film na 10
Baphomet

Jest już na 6 miejscu O_O! Do kina wybiorę się na bank!

ARM_y

Myślałem, że nieco spadnie a tutaj awans o trzy pozycje ;-)

Do kina też lecę bankowo, bo postać robocika i sama fabuła póki co mnie zachwyca. Pozostałe recenzje także miażdżą.

Baphomet

Ten film ma najlepsza grafike bajkowa jaka widziałem :D Sami powiedcie ????

użytkownik usunięty
mistrz439

No raczej że najlepszą, na początku po obejrzeniu zwiastuna myślałem że to nie jest animacja.

ocenił(a) film na 9
mistrz439

Ba, patrzę na zwiastuny i normalny fotorealizm otoczenia (nic dziwnego że mówi się że to właśnie Pixar zrobi efekty do filmu Brada Birda o trzęsieniu ziemi). No, ale nawet dobra animacja nie sprawi że film będzie w światowej czołówce, a Pixar potrafi wkładać duszę w swoje produkcję. No i patrząc na oceny, przez te 14 lat można powiedzieć że Wall-E dojrzewał jak wino :).

speiderman

Dodam od siebie tylko tyle, że od kiedy odiwedzam imdb.com i sprawdzam listę to nigdy żaden film nie miał takiego startu. Już jakieś 4-5 dni utrzymuje się w dziesiątce. Przy 17 tysiącach głosów!

Baphomet

ale mam nadzieję , ze będzie w kinach w oryginale

ocenił(a) film na 9
Justyna_0288

ja tez ale szczerze watpie:(

Carolle

Zawsze możecie załątwić sobie film z innych źródeł, żeby zobaczyć film w oryginale. Mi np. pasuje czasem takie porównanie wersji językowych i często mam okazje oglądać bajki w różnych dubbingach.

Film jest na 19. miejscu na imdb.com przy 30 tysiącach głosów - To nie jest kraj dla starych ludzi poraz Aż poleje się krew przy takiej ilości głosów były już niżej.

Chciałbym szczerze, aby Wall-E przełamał impas i stał się drugim filmem animowanym, który otrzymałby nominację do Oscara za najlepszy film roku - szkoda mi strasznie, że Oscary są tak niesprawiedliwe oraz nie tolerują niektórych gatunków filmowych.

Baphomet

Niestety na oscary nic nie poradzisz... Ja się zastanawiałam ostatnio w jakich kategoriach mógłby zdobyć statuetkę, gdyż przyznam, że jestem zachwycona grafiką i postacią głównego bohatera:)

ocenił(a) film na 9
xellos

"ale mam nadzieję , ze będzie w kinach w oryginale"

Ale po co coś takiego robić? W filmie i tak jakoś dużo dialogów ponoć nie ma (znanych nazwisk też, jak choćby w Kung Fu Panda), co najwyżej roboty będą inaczej wymawiać imiona (Ewa zamiast Eve).

A co do oskarów, animacja to animacja, nieważne czy zagraniczna (Persepolis) czy amerykańska. Ale Ratatuj, prócz za film animowany, był jeszcze nominowany za scenariusz orginalny, muzykę, dźwięk i montaż dźwięku, więc Wall-E może nawet dostanie coś więcej :).

speiderman

Jeśli chodzi o dubbing, filmy animowane zazwyczaj są bdb spolszczane i tak samo wg mnie jest w przypadku WALL-Ego. Wróciłem z pokazu przedpremierowego i nie odniosłem wrażenia, by Walle i Ewa (choć wypowiadają kilka słów po polsuu) brzęczały źle i niewiarygodnie.

Dowodca_Pawel

A ta robocica jak się przedstawia to mówi Ewa czy Eve?

ocenił(a) film na 10
Baphomet

EEEEEEEEEEEEEEEEEEWAAAAAAA :) .

ocenił(a) film na 10
CupOfCoffee

Wall-E dostanie Oskara za najlepszy film animowany.Duze ma szanse na nominacje za piosenke i ogolnie najlepszy film!

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

Na 100% dostanie Oscara za najlepszy film animowany. Nominacja zapewne przypadnie także za najlepszy scenariusz oryginalny, najlepszą muzykę i mam nadzieję - najlepszy film.

ocenił(a) film na 10
CupOfCoffee

MAsz racje ze scenariuszem a muzyka...musze posluchac calego OST.
Na razie 2 najlepsze w tym roku to z The Dark Knight i Hancocka(szkoda,ze go tak malo w filmie).

Baphomet

w końcu to PIXAR, ja się spodziewałam dobrej animacji a dostałam coś więcej, cudeńko w opakowaniu od PIXAR.