PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399328}
7,6 306 tys. ocen
7,6 10 1 306183
8,3 80 krytyków
WALL·E
powrót do forum filmu WALL·E

Wall.e i Eve to roboty, prawda? Wezme Wall.e'ego na początek. Czy ludziom nie byłoby taniej, gdyby wall.e tylko by sprzątał? Dlaczego w jego dysku twardym (nie oszukujmy się- to robot) wsadzili mu programy symulujące miłość, ciekawość itd. Byłby o wiele bardziej wydajny, gdyby tylko sprzątał i sprzątał. No, ale widać jego AI stoi na b. wysokim poziomie ;). Co i tak nie zmienia faktu, że film mi sie bardzo podobał.

el_Polaco

Wall-E to był robot z usterką jak i inne.
Eve również nie była taka jak pozostałe.
SPOILER:
Pod koniec filmu kiedy Eve zmieniła mu Płyte główną/Procesor Wall-E już nie miał dostępu do wspomnień. Odzyskał je i właściwie możnaby się czepiać tego dlaczego, ale czy to nie był najpiekniejszy moment w filmie? Ta cisza, te oddechy osób siedzących obok, nawet dzieci za mną przestały mlaskać :)
SPOILER:
Film genialny :) Roboty potrafią się poprostu uczyć :)
Taka przestroga. W przyszłości roboty bedą się buntowac ;)

ocenił(a) film na 10
D154573R

Ehh... odzyskał pamięć. Można to w pewien sposób wytłumaczyć. Widać, że Wall.E wrócił do formy po tym jak Eve sprzedała mu "pocałunek/przytuliła go". Powstało wtedy napięcie, taki mały prądzik. Być może to on spowodował w jakiś dziwny sposób, że pamięć wall.ego wróciła do poprzedniego stanu

Co do najpiękniejszych momentów to ja typuję scenę w kosmosie. Kiedy to wall.e i Eva latają wokół okrętu flagowego. POEZJA

ocenił(a) film na 8
fifa114

Zgadzam się z tym najpiękniejszym momentem. Dodał bym jeszcze gdy EVE ogląda film z jej banku pamięci jak Wall-e starał się ją ponownie włączyć.

Chyba zrozumiale napisałem hehe.

Teraz co do tematu to według mnie przez tak długi czas (700 lat)samotności nawet działa na system operacyjny robotów :P hehe takie myślenie może i jest nieco naiwne, ale ja tak to rozumiem.

A przesłanie filmu jest bardzo świetnie pokazane. A raczej przesłania.

ocenił(a) film na 10
el_Polaco

Już w trailerze filmu padła odpowiedź na twoje pytanie. Wall-E sprzątając ziemie samemu przez niemal 700 lat stał się inny niż inne roboty. Był ciekawski, chciał odkrywać, a co najważniejsze wytworzył to co my ludzie nazywamy osobowością. Być może było to wynikiem usterki albo po prostu "ewolucji" jego AI.

el_Polaco

WALL.E miał za zadanie uprzątnąć Ziemię. Niemożlwie jest jednak zaprogramować do tego robota tak, by umiał sobie radzić z każdym rodzajem śmiecia, jakie znajdzie. Jest przecież tyle rodzajów przedmiotów! Dlatego musieli go wyposażyć w AI, by uczył radzić sobie z nieznanymi wcześniej rzeczami. Inne roboty mogły przestać działać właśnie z powodu błędu, którego przyczyna tkwiła w niskim AI (np. mogły sobie upuścić lodówkę na głowę, nie wiedząc, że to takie ciężkie). Albo wepchały do środka jakieś substancje chemiczne, które im zaszkodziły.

A po 700 latach nie dziwota, że AI WALL.E-iego tak się rozwinęło.