6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85063
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei
DziurawaMarysia

Chyba Malina - ale nie wiem, czy tam jest kategoria film nieanglojęzyczny?

abc_adam

to by była chyab 10 nominacja polskiego filmu do Oscarów w tej kategorii, Wajda jak ceniony filmowiec może w końcu dostać statuetkę.

ocenił(a) film na 4
DziurawaMarysia

bez żartów. ten film nie jest wymieniany nawet w szerokiej trzydziestce filmów z największymi szansami na nominację.

krupy

skąd to info?

ocenił(a) film na 4
DziurawaMarysia

w internecie masa jest artykułów na portalach filmowych o przewidywalnych oscarowych nominacjach.

krupy

linka proszę.

DziurawaMarysia

Google się zepsuł?
http://www.indiewire.com/article/2014-oscar-predictions-best-foreign-language-fi lm

ziomal0906

Kolejne linki:
http://www.hollywoodreporter.com/race/oscar-predictions-scott-feinbergs-first-59 5579
http://www.awardscircuit.com/oscar-predictions/

ziomal0906

Z google wszystko w porządku, nie mniej dziekuje.

DziurawaMarysia

Fajnie by było, choć powstało tyle fajnych filmów w tym roku, że będzie ciężko.
Mimo wszystko trzymam kciuki.

ocenił(a) film na 1
miltschek

za ten syf powinna być malina

DziurawaMarysia

Na 100% będzie pierwszy polski Oscar

mariouszek

Może teraz coś więcej na temat tej szmiry ?

DziurawaMarysia

Gdyby rozdawali Oskary w kategorii "zakłamane historie" to byłby 100% faworytem. Ten film to najzwyklejsze łgarstwo, utwór pochwalny na cześć bohatera Wałęsy którego wątpliwe zasługi docenić tylko ktoś z rodziny ustawionych na jego machlojkach. Tak, to właśnie Wałęsa do spółki z Mazowieckim doprowadzili blisko 40 milionowy naród do ruiny, patologii i demograficznego dramatu. Oskar? To byłaby taka sama żałosna brednia jak pokojowy Nobel dla Obamy.

ocenił(a) film na 8
htmzor

Nakręć film o swoim guru kaczyńskim. Opowiedz w nim o kontaktach z kotem i życiu bez prawa jazdy i konta w banku. Wtedy dostaniesz Oscary.

ocenił(a) film na 1
berni_

Jesteś strasznie płytki w myśleniu. Osobiście nie popieram Kaczyńskiego a film oceniłem na 1, tak samo zresztą oceniam Wałęsę. Twój post wygląda jak żywcem wyjęty z gadzinowych mass mediów, które funkcjonują na zasadzie: Za wszystko co złe obwiniamy Kaczyńskiego a każdy krytyk Wałęsy czy Tuska i spółki to moherowy wyborca PiS-u. Nic dziwnego, że jest w tej Polsce tak jak jest, skoro ludzie nie potrafią myśleć samodzielnie i wybierają tych, których podsuwają im zaprzyjaźnione media. Polacy to taki dziwny naród: krótkowzroczny, podatny na manipulację i cierpiący na sklerozę. Można ich okradać, oszukiwać, pluć i śmiać się prosto w oczy a oni tak pójdą i zagłosują kolejny raz.

ocenił(a) film na 8
mbm8

Mnie nikt nie okrada, nie oszukuje i nie pluje mi w twarz. Mi jest dobrze. Źle jest tylko takim gamoniom i ofermom życiowym, którzy słowa zaradność nigdy nie poznają. Płacz sobie ofermo dalej i zwalaj winę na wszystkich w około.

berni_

No i wiemy już że nie bd nawet nomincaji.

ocenił(a) film na 8
DziurawaMarysia

W sumie dobrze, bo jednak film IMO za słaby na takie nagrody. Z drugiej strony na liście kandydatów, którzy wciąż mają szansę jest co najmniej jeden słabszy film...

Sqrchybyk

dziwne że nie ma "Przeszłości" i "Życia Adeli" ogólnie nie lubię tego podziału na kraje, powinny być wybierane najlepsze filmy nieanglojezyczne po prostu.

ocenił(a) film na 8
DziurawaMarysia

"Życie Adeli" nie było zgłoszone w tym roku, ponoć dystrybutor nie zgodził się na zorganizowanie pokazów przedpremierowych we Francji odpowiednio wcześnie (tj. we wrześniu), żeby film mógł startować w tym roku. Może za to w przyszłym. No a teraz może, oczywiście, w każdej innej kategorii startować, bo miał już premiere w USA.

Sqrchybyk

wiem słyszałem o tym, trochę szkoda tego filmu te filmy z największych festiwali (Cannes, Wenecja, Berlinale) powinny być nominowane, jednak brak filmu "Przeszłość" mnie bardzo dziwi tym bardziej że reżyser ma już jednego Oscara na koncie za "Rozstanie" do tego B. Bejo która była nominowna za "Artystę".

ocenił(a) film na 8
DziurawaMarysia

Brak "Przeszłości" dziwi i mnie...

Sqrchybyk

jeśli chodzi o laureata to pewnie wygra "Polowanie" najbardziej rozreklamowany a to bd istotne podczas Oscarów.

ocenił(a) film na 8
DziurawaMarysia

Z tych których widziałem (a widziałem pięciu) to życzyłbym sobie zwycięstwa "Wielkiego piękna", ale "Polowanie" tuż za nim.

ocenił(a) film na 1
DziurawaMarysia

twój temat powinien zostać usunięty. ten gniot zasługuje co najwyżej na malinę.

k0zak111

filmu jeszcze nie widziałem, myślałem że pokusi się o nominacje gdyż lubią w USA, Wajdę w końcu dali mu już 1 Oscara.

ocenił(a) film na 8
DziurawaMarysia

I cztery nominacje w tej kategorii ("Ziemia obiecana", "Panny z Wilka", "Człowiek z żelaza" i "Katyń"), co jest wyrównaniem rekordu.

Sqrchybyk

wyrównaniem jakiego rekordu? myślałem ze z Polaków to właśnie Wajda ma najwięcej nominacji.

ocenił(a) film na 8
DziurawaMarysia

Wyrównaniem rekordu ilości nominacji w kategorii obcojęzycznej. Żaden reżyser nie ma pięciu nominowanych w tej kategorii filmów na koncie, za to pięciu ma cztery - Fellini, Garci, Scola, Szabo i Wajda.

Sqrchybyk

woow, super nie wiedziałem dzięki za info lubię takie statystyczne ciekawostki. Pewnie już to wiesz a jeśli chodzi o reżyserów którzy dostali w tej kategorii Oscary więcej niż 1 jest ich pieciu:

Federico Fellini 4
Vittorio De Sica 4
Ingmar Bergman 3
Akira Kurosawa 2
Rene Clement 2

ocenił(a) film na 8
DziurawaMarysia

Wiem, alllle... De Sica swoje dwa pierwsze, Clement dwa jedyne, a Kurosawa swojego pierwszego dostali wtedy gdy była to nagroda specjalna, a przy tym nie było nominacji. Nie jest to to samo co teraz.

Sqrchybyk

no tak ale Oscar to Oscar mieli farta ;)

ocenił(a) film na 1
DziurawaMarysia

Jak to powiedział Siara: '' No i ch.. bombki strzelił''...Całe szczęście ten gniot odpadł w przedbiegach :) Piękna wiadomość na koniec dnia i zasłużony facepalm dla klakierów spamujących to forum jak m.in. miltschek :)

mbm8

Siara z tego co pamiętam śpiewał z Kilerem "Deszcze niespokojne" więc pewnie lubi taką propagandę typu Walesa. Człowiek ze stoczni.