6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85062
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

o zyciu Pana Walesy i tamtych czasach, ktore pamietam oczami 10- cio latka. Dziwi mnie podejscie niektorych forumowiczow, ktorzy tylko potrafa krytykowac i narzekac. To byly straszne czasy teraz po ponad 30 latach mamy w Polsce raj w porownaniu do tego co bylo w latach mojej mlodosc! Nie narzekajcie tylko sie cieszcie, ze mamy takiego rodaka jak Pan Walesa. Ci co Go krytykuja nie dorastaja Mu do piet i jestem pewny, ze jakby dzisiaj trzeba bylo walczyc o wolnosc to nikt z mlodych ludzi (przypuszczam , ze wiekszosc) nie wyszlaby na ulice, bo mlodzi zyja w wirtualnym swiecie. Wiec miejcie troche szacunku dla tych co walczyli o wolnosc nie tylko dla siebie ale przede wszystkim dla Was!! 7/10

rafib1975

Jest też czwarta droga będąca modyfikacją trzeciej. System jest niewydolny więc to sama partia kreuje "opozycję", stwarzając pozory bezkrwawej rewolucji. Gdyby pozwoliła wykształcić się prawdziwej opozycji, nigdy nie mogłaby czuć się bezpiecznie ale sterując mechanizmem jej powstawania, ma ją pod pełną kontrolą.

ocenił(a) film na 5
rock79

Własnie mnie-więcej o to mi chodziło, tylko źle to ująłem. Ponieważ nikt nie odda władzy, przypadkowej "opozycji" bo mogła by być po jakimś czasie nie obliczalna. Więc w tej "opozycji" trzeba mieć choć część swoich ludzi, czym wyżej tym lepiej.

rock79

Nie przeskoczył przez płot tylko koledzy z SB go motorówką pod stocznie podrzucili. Wałęsa jest zerem. On i inni TW siedzieli, albo siedzą przy władzy i tulą ciężkie pieniądze. Prawdziwi opozycjoniści siedzą na rentach o wysokości 700 złotych i korzystają z opieki społecznej, bo dzięki takim "dobroczyńcom" jak wszelkiej maści balcerowicze, michniki, kaczyńskie, tuski i inne bolki mamy to co mamy.

ocenił(a) film na 10
fari

Cytat z listu Andrzeja Wajdy do Andrzeja Łapickiego w 2011 roku: A tu patrz co się porobiło - 85 lat i jeszcze szykuję się do filmu. Zupełnie jak ten Wojtek, co to "leży na desce"- ale gdyby mu zagrali- aktorzy- "podskoczyłby jeszcze". Co mam robić, podskakuję.

Tym co wstawiają jedynki w ocenie filmu, nawet bez jego oglądania, proponuję aby zrobili drugi, lepszy film. Parę lat przed sobą mają.

jagoda49

Czytanie cudzych listów stanowi naruszenie tajemnicy korespondencji. Wstydź się.

ocenił(a) film na 10
rock79

Zabawne. To cytat z książki Łapickiego. :)
Uczono mnie szacunku dla starych ludzi i patrzę na nich z większą wyrozumiałością.

jagoda49

Łapicki to czasem nie ten, który podłapał 50 lat młodszą pannę?

ocenił(a) film na 7
rock79

zazdroscisz??

fari

Trzeba ci przyznać, że masz poczucie humoru - co post, to dowcip.

ocenił(a) film na 10
rock79

Tak, to ten.

jagoda49

Tak mi się właśnie wydawało...

ocenił(a) film na 7
jagoda49

Zauwazam, ze co jeden forumowicz to madrzejszy, kazdy ma pomysl na rewolucje, kazdy zrobilby to lepiej, kazdy ocenia Walese, tamten system partie itp. Tylko obecne czasy roznia sie od czasu lat 80- tych, kiedy to nie zmienialo sie swiata za pamoca klawiatury komputera tylko trzeba bylo miec "jaja" i charyzme. Mozemy sobie gdybac "co by bylo jakby bylo", mozemy oceniac, pietnowac krytykowac, a prawda jest taka ze mamy wolnosc, moze nie idealna ale mamy wolnosc dzieki takim ludziom jak P. Walesa. Moga sobie stawiac "jedynki" i mowic co slina na jezyk przyniesie to w koncu tez WOLNOSC!

fari

I w tym kraju WOLNOŚCI za prowadzenie bloga ironizującego przywary osoby pełniącej urząd prezydencki, trafia się przed sąd. Nie ośmieszaj się.

ocenił(a) film na 7
rock79

a Ty lubisz jak ktos z Ciebie sie nasmiewa? Tez masz prawo do pozwania przed Sad.. sam sie nie osmieszaj

ocenił(a) film na 5
fari

Tylko jest różnica jak ktoś ciebie przykładowo ośmieszy, to sam musisz dać sprawę do sądu. A osobę pełniącą urząd prezydencki jest ścigane przez prokuraturę. I grozi ci do 3 lat.

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Naturalnie , ze jest roznica.. roznica jest tez w osobach. Wcale sie nie dziwie ze kpienie z przyslowiowego "Zenka" rozni sie od kpienia z Glowy Panstwa, ktora czy to sie nam podoba czy nie wybrana zostala w demokratycznych wyborach i ktora reprezentuje nasz kraj, czy nam sie to podoba czy nie

ocenił(a) film na 5
fari

Czyli jest i powinno być tak, że są równi i równiejsi. Że z "Zenka" się pośmiejesz to nic wielkiego się nie stanie, a jak z prezydenta to od razu jest szereg służby wzywana do akcji. Dla ciebie takie jak akcje z Kaczyńskim powinny być normalne, że policja szuka bezdomnego przez kilka dni bo powiedział o kilka słów za dużo?
Wiedz jedno nawet sędziwie twierdzą, że ten przepis jest nie życiowy tak samo jak Helsińska Fundacja Praw Człowieka.

Zresztą przeczytaj sobie i sam wywnioskuj czy nadal masz takie samo zdanie:

"Prezydent RP jest najważniejszym z funkcjonariuszy publicznych. Jednak chroniący go przed obrazą paragraf 2 art. 135 kodeksu karnego nie spełnia swego zadania. Zmusza jedynie prokuraturę i sądy do marnowania czasu i pieniędzy na występki hałaśliwych pijaczków albo żądnych chwilowej sławy drugorzędnych aktywistów. Do wysyłania listów gończych za bezdomnymi-oskarżonymi, jak to było w przypadku Huberta H. Albo, jak w przypadku Lecha Wałęsy, do zajmowania się wypowiedziami mieszczącymi się w obecnych normach politycznej polemiki. Granicę obrazy prezydenta RP stale naruszają blogujący politycy, jak choćby Janusz Palikot. Ale ich chronią parlamentarne immunitety i cenzurujący prewencyjnie blogi prawnicy."

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Wiesz Prezydent to glowa naszego panstwa wybrana w wyborach demokratycznych i wydaje mi sie ze z czystej kultury osobistej nie nalezy z niej kpic! To jest moje zdanie i ja tak staram sie robic nawet wtedy gdy prezydent mi kompletnie nie odpowiada, a juz tak bywalo nawet w przypadku Pana Walesy czy Pana Kaczynskiego. Z obecnym Prezydentem nie zawsze sie zgadzam i nie zawsze mi On odpowiada, ale z szacunku do Urzedu Prezydenta staram sie zachowywac.. ale wiadomo kazdy z nas jest inny i robi jak uwaza w koncu mamy wolnosc!!

ocenił(a) film na 5
fari

Ale mi nie chodzi o to czy ty masz szacunek czy nie, bo jest to twoja osobista sprawa. Chodzi o ogół i o obowiązujące przepisy. Sam widzisz co ci napisałem, politycy mogą na blogach kpić bo mają "ochronę" a ty jak to zrobisz to będziesz ścigany jakbyś przysłowiowego zbira
W USA nie masz takiego zakazu, w Wielkiej Brytanii nawet obraz królowej nie jest ścigana z urzędu. W Niemczech jest ścigane ale za zgodą samego pokrzywdzonego. W Chinach, Korei Południowej na Ukrainie się obecnie zrezygnowało z podobnych przepisów.
We Francji jest grzywna, u nas do 3 lat.
Karze się nadal za obrazę na Białorusi, w Tadżykistanie i Kazachstanie.
Jeżeli "wolność" ma wyglądać jak w tych krajach, to "fajne" podejście do słowa "WOLNOŚĆ".

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Prawo jest prawem mozemy je przestrzegac albo nie i wtedy ponosic tego konsekwencje. Mnie zupelnie nie dotyczy ten zakaz gdyz nie zamierzam wysmiewac Prezydenta. WOLNOSC Tobie tez daje wybor jezeli nie zgadzasz sie z prawem Polski mozesz zmienic kraj Twoj wybor! Wolnosc to mozliwosc wyboru a doskonale wiesz, ze jeszcze sie taki nie urodzil co by wszystkim dogodzil! Mi tez wiele rzeczy nie pasuje ale staram sie isc na kompromisy dokonywac wyborow aby jakos zyc, czasami trzeba zacisnac zeby, a czasami nawet wybrac mniejsze zlo.. takie zycie!

fari

Jeśli prawo jest amoralne należy je zmienić. Widzę, że należysz do grona osób, którym gdyby dać do wyboru czy mają się zastrzelić czy powiesić, też piałyby z zachwytu bo możliwość podjęcia decyzji należałaby do nich.

Poza tym aż wstyd, że bronisz najbardziej bezsensownego ustroju jaki wymyślono. Teraz zapewne będziesz mnie wysyłał na Białoruś albo do Korei...

ocenił(a) film na 7
rock79

jezeli faktycznie urodziles sie w roku 1979 to troche lyknales komuny i co pasowalo Ci to? Teraz jest Ci tak zle ze za tym tesknisz i tak Ci zle w polskiej demokracji? Jak Ci tak zle to masz WOLNY wybor zamieszkaj gdzie bedzie Ci lepiej! A gdzie bedzie Ci lepiej to chyba sam wiesz!!

fari

Łyknąłem na tyle, że wiem, że dzisiaj wolności nie ma.

ocenił(a) film na 7
rock79

wtedy byla wolnosc? wtedy miales wolnosc, a teraz jej nie masz? wiec kim byles i kim jestes? bo ja wtedy bylem malym chlopcem i tyle co pamietam i na tyle ile potrafie porownac to co bylo wtedy z tym co jest teraz odpowiadam: jest lepiej.. ze jest o niebo lepiej, lepiej nam sie zyje i nie mamy nawet co porownywac tych minionych stasznych czasow do dzisejszych!

ocenił(a) film na 5
fari

Jak napisałeś "bylem malym chlopcem i tyle co pamietam i na tyle ile potrafie porownac" - chyba sobie jaja robisz? Spośród wszystkich twoich wypowiedzi jest najgłupszy.

a. byłeś małym chłopcem, to co tak naprawdę możesz pamiętać. Młodzi ludzi mają inną perspektywę patrzenia na świat oraz na potrzeby.

b. co tak naprawdę możesz pamiętać o braku czegokolwiek.

c. co możesz porównać? Wtedy byleś 10 latkiem teraz dorosłą osobą, chyba że nadal zachowujesz się jak 10 latek. Perspektywa 10 latka na świat, jest zupełnie odmienna od osoby dorosłej. Tylko nie mów, mi że za komuny 10 latek rozumiał ogólnie słowo "wolność".
Tak samo wiedz jedno pamięć ludzka jest wybiórcza. Czyli część ludzi zachowuje głównie w pamięci złe rzeczy, a inni dobre. Tym bardziej u dziecka.

fari

Wiesz czym się różni totalitaryzm od demokracji? W państwie totalnym średnio rozgarnięty obywatel wie, że władza go roluje. W demokracji, jest dumny z faktu bycia niewolnikiem. Wiesz kiedy przypada w Polsce dzień wolności podatkowej? Przeciętnie oddajemy na cele państwa 80% swoich dochodów i co dostajemy w zamian? Dziurawe drogi, żenujący poziom służby zdrowia i taką ochronę granic, że gdyby doszło do wojny, to nawet nie zauważylibyśmy kiedy się skończyła.

Demokracja to typowy ustrój nastawiony na skubanie obywatela, któremu wmawia się, że ma realny wpływ na losy państwa przez wrzucenie karteczki do urny raz na cztery lata. To system w którym de facto "dumni reprezentanci narodu" w majestacie prawa nie odpowiadają przed nikim i niczym. System w którym nawet gdy dojdzie do zdemaskowania korupcji, to dowody giną w sądowych archiwach lub w laptopie prokuratora, który nagle poczuł potrzebę wykąpania się z nim.

Dlaczego nie przeprowadzono u nas referendum ratyfikacyjnego w sprawie traktatu lizbońskiego. Przypomnij sobie kwestię referendum w Irlandii? Czy demokratyczna UE uznała jego wyniki? Dlaczego, nawet gdy spełnione są wymogi formalne, odmawia się prawa zorganizowania referendum (jedynie słusznej demokratycznie instytucji)?

Ile rocznie w Polsce zakłada się podsłuchów? Ile wszczyna się postępowań karnoskarbowych z idiotycznych powodów? Ile tysięcy wyrzucanych jest na bruk z powodu zamykania rzekomo nierentownych zakładów pracy, podczas gdy władza dumnie ogłasza otwarcie fabryki, w której zatrudnienie znajdzie 100 osób (pomijając fakt, że fabryka ta jest w rękach obcego kapitału bo tylko taki otrzyma zwolnienia podatkowe i dofinansowanie z naszych podatków na tworzenie i utrzymanie tych miejsc pracy).

Nie wiem ile masz lat, ale sprawiasz wrażenie kompletnie oderwanego od rzeczywistości.

ocenił(a) film na 7
rock79

anarchizmem zachlystywalem sie jak mialem 18 lat a Tobie widze ze mimo wieku anarchizm oczy czerwieni.. z takimi jak Ty dyskusji nie ma bo zawsze musisz miec racje wiec miej!

fari

Nie jestem zwolennikiem anarchizmu. Nie wiem skąd takie wnioski.

ocenił(a) film na 10
fari

Przy filmie Jack Strong przeczytałam dzisiaj komentarz aby wypowiadać się na temat filmu i gry aktorów, a nie na temat polityki, bo tym się nie zajmuje FilmWeb. Może warto o tym pamiętać?

fari

@fari
Zachowałeś tez rozum dziesięciolatka.