6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85063
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

A jakie są fakty, że był bolkiem? że to nie on zrobił. he he. Amerykanie gdyby mieli taką
postać jak Wałęsa taki symbol to by nakręcili film i chwaliliby. U nas trzeba zgnoić, zniszczyć,
wyciągnąć brudy! I dlatego teraz nikt już w Europie nie pamięta o zrywie polski tylko o
obaleniu muru berlińskiego. ...Mamy symbol rozpoznawalny na całym świecie a my o co
robimy gnoimy. Taka nasza narodowa specyfika. Żal

KaciorAlku

"Polityka to tarzanie się w błocie i każdy się musi ubrudzić" jak śpiewał poeta. Wyciąganie brudów w bieżącej walce poitycznej jest na pożądku dziennym i myli się ten kto sądzi że dotyczy to tylko Polski. Tak jest na całym świecie. Od wieków. Do Wałęsy jak do nikogo chyba w Polsce pasuje powiedzenie "od wielkości do śmieszności jest tylko jeden krok". Niegdyś podziwiany i mający wielkie poparcie społeczne, dziś przez swoje zadęcie, butę, chciwość (spraa Libertasu) czy kłamstwa wzbudza jedynie uśmiech politowania a

Hanf_FB

jego poparcie polityczne oscyluje gdzieś między 0,5 a 1%. Ale wróćmy do historii. To, że Lech Wałęsa był tajnym współracownikiem o pseudonimie Bolek zostało (mimo braku większości dokumentów, min. brak wwcałości teczki pracy TW Bolek) udowodnione ponad wszelką wątpliwość, spierać się można jedynie o zakres i szczegóły tej współpracy z powodu brakowania dokumentów na swoj temat w czaie gdy zasiadał na stolcu prezydenckim. Nie do końca wyjaśnione są również losy Wałęsy w czasie strajku sierpniowego i istnienia pierwszej Solidarności. Okres prezydentury natomiast to czas gdy wielu ludzi zaczyna odczuwać dysonans. Z jednej strony utrzymywany jest mit o "wielkim obalaczu komuny", z drugiej Wałęsa robi wszystko by ludziom z PZPR i SB włos z gowy nie spadł (vide ostatnia herbatka u Jauzelskiego). Co do rozpoznawalności w świecie to też bez przesady, większość ludzi ma głęboko gdzieś kim był, jest czy będzie pan Wałęsa. Dlatego też jest tak ja piszesz, w Europie nikt nie pamięta o zrywie Polski. I to jest smutne. Ale smutne jest także to, że za symbol tych przemian obrano człowieka,który po prostu nie powinien nim zostać.

Hanf_FB

W kwestii filmu pana Wajdy, póki nie wejdzie na ekrany to niewiele o nim można powiedzieć. Z tych nielicznych informacji, które docierają do opinii publicznej wywnioskować można, że będzie o niestety panegiryk na cześć Lecha Wałęsy. Szkoda, że 20 z górką lat po zmianie ustroju prawda to w Polsce wciąż towar deficytowy.

Hanf_FB

A kto powinien według ciebie? Najważniejsze że wiesz, ze był tzw bolkiem ponad wszelka miarę.i to udowodniono jak piszesz - ciekawe jaką gazetę cytujesz tutaj. Nie jest też wyjaśniona jaką role odgrywał w strajku i przy tworzeniu pierwszej solidarności. Trzeba wyszukać wszelkich brudów, zaszczuć, zgładzić jego ówczesna siłę. A oto chodziło ludziom z SB, tacy ludzie dociekliwi, niszczący wywołują u nich tylko uśmiech i zadowolenie, że im się udało. Jak miał dostać nagrodę nobla w gazetach ukazały się na jego temat paszkwile i ty poszedłeś i wielu poszło tą drogą, drogą którą stworzyło SB zniszczyć i opluć. A to że skłócił się z politykierami tylko im pomogło, a zawzięte politykiery obrażone i upokorzone paliły jego kukłę i tak się zaczęło i trwa do lat. Tu juz nie chodzi o to czy był bolkiem, tu już chodzi o politykierską zemstę. Podobnie ma się rzecz z panem Bartoszewskim...pozdrawiam

KaciorAlku

Kolejny naiwniak który uwierzył w "bochaterstwo" Bolka. Ja zacząłem wątpić w ten jego "ałtorytet" gdy usłyszałem piosenkę Kazika "100 000 000". Wtedy zacząłem dochodzić do wniosku że może być Bolkiem. Ostatecznie wiem o jego działalności w UB gdy polonista powiedział że tajne dokumenty z Czechosłowacji wyraźnie potwierdzają że ten twój "bochater" to UBek. Ponadto dowiedziałem się że rozkradł kraj na miliardy dollarów. Nie mam do ciebie pretensji. Ale jak masz kogoś pouczać powinieneś być poinformowany o paru rzeczach.

Marik1234

Chyba jednak nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Mam gdzieś czy był bolkiem czy nie. U każdego można znaleźć trupa w szafie tylko po co go szukać nie lepiej wykorzystać jego wizerunku na cały świat. a MY nieustanie kłócimy się o historie i świat juz nawet nie pamięta ze to my obaliliśmy komunę, bo my plujemy, szydzimy, i szukamy haków. To żenada. Mój kuzyn przyjechał do polski z Kanady i był zaskoczony jak u nas się wszystko niszczy. Podobnie było z Brzozowskim i Sienkiewiczem, też lżono i pluto na nich, kiedy na zachodzie ludzie się zachwycali ich książkami, u nas jak zawsze próbowano te literackie dzieła skrytykować i szukano trupa w szafie i w pewnym sensie się udało. Taką mamy naturę. Niemcy potrafią wynieść kultowa postać na szczyt, a my spychamy w dół. Dlatego ten kraj jest jaki jest.

ocenił(a) film na 1
KaciorAlku

Twój bohater to przygłup, który mimo 30 lat obracania się w "wyższych sferach" nie potrafi sklecić zdania, by nie brzmiało ono jak wywód osobnika cofniętego w rozwoju. Zachód słyszy nie jego, tylko jego tłumaczy, którzy jak już tu ktoś kiedyś napisał dwoją się i troją by "mądrości" tego idioty jakoś sensownie ubrać w słowa. To że ocaił komuchów to jest FAKT - Magdalenka, Okrągły Stół - tak ich Twój bohater rozliczył, że im włos z głowy nie spadł. Jak zejdziesz na ziemię to zobaczysz, że "symbole" jak skok przez płot czy obalenie jakiegoś muru są gówne warte, jeśli nie idą za nimi faktyczne zmiany NA LEPSZE. Jeśli jednak zamiast faktów, wolisz piękne obrazki (vel. płot czy mur), które ładnie wyglądają w tv, to żyj sobie w swojej bajce dalej. Jak takiego kretyna można postawić w jednym rzędzie z Poniatowskim, Sobieskim, Pileckim, Wiśniowieckim ? Ten pajac i zdrajca nie jest godzien nawet gówna z ich podeszw zlizywać.

ocenił(a) film na 7
New_World_Order

>>"Jak takiego kretyna można postawić w jednym . Poniatowskim, Sobieskim, Pileckim, Wiśniowieckim ? Ten pajac i zdrajca nie jest godzien nawet gówna z ich podeszw zlizywać."

I tu się przejawia właśnie nasz polski krytycyzm. Nie poparty rzetelną wiedzą.., którego Poniatowskiego masz na myśli? Kontrowersyjnego Stanisława Augusta, kochanka carycy okrzykniętego przez szlachtę właśnie zdrajcą, czy Jóżefa, paniczyka o niekoniecznie jasnych patriotycznych motywacjach, który dał się utopić dla Napoleona? Król Jegomość Sobieski też miał nieco ciemnych kart w swoim życiorysie za czasów popierania koterii francuskiej. W tym zestawieniu jedynie udał ci się jedynie Pilecki. Ale nie oszukujmy się. Wielu naszych bohaterów narodowych miało ciemne karty życiorysu, jak też ciemne były czasy, w których żyli. I w tym też tkwi ich człowieczeństwo a nie pomnikowość. Bo pomnikowości mieliśmy aż nadto za socjalizmu. Oprócz pustych półek i rosyjskich żołnierzy widzianych przeze mnie codziennie gdy szedłem do szkoły. Za to, że ich nie ma dziękuję panu Wałęsie i jemu podobnym. I naprawdę jest mi wszystko jedno czy był tym nieszczęsnym Bolkiem. Pozdrawiam- Romek

ocenił(a) film na 1
Cantores

Księcia Józefa. Walczył u boku Napoleona. Taki wybór w ówczesnej sytuacji wydał mu się najodpowiedniejszy. Inteligentny, patriota, dobry wódz ze zmysłem taktycznym. Sobieski wspierał koterię francuską - meandry polityki. Świetny wódz i strateg. Ludzie wielkiego formatu i mężowie stanu. A i taki mały szczegół, obaj oprócz polskim płynnie posługiwali się łaciną i francuskim, a książe Józef jeszcze niemieckim. Twój Bolek po 70 latach nie potrafi poprawnie operować polskim. Za to podczas ciężkiego internowania w Arłamowie walczył dzielnie z kolejnymi butelkami wódki i paczkami fajek - oto jego bojowe zasługi.

ocenił(a) film na 7
New_World_Order

A.. zapomniałem o Wiśniowieckim :D Nieudolny Michał Korybut, który jeszcze bardziej pogłębił anarchię w Rzplitej, czy Jeremi spolszczony Rusin, który w w zasadzie powinien być reprezentantem ukraińskich mas wobec Korony a nie stać przeciwko nim... był więc zdrajcą czy nie? I wobec kogo? Można powiedzieć, haha że podwójnym bo szkodził obu stronom :)

ocenił(a) film na 1
Cantores

Kresowe "książątko". Patriota, świetny żołnierz i znawca spraw ukraińskich. Gdyby od początku słuchano jego, powstanie kozackie zakończyłoby się zupełnie inaczej. Jego rajdy, mimo nielicznych sił uratowały życie dziesiątków tysięcy szlachty i Żydów. Bohater spod Zbaraża i Beresteczka (no i językowo jak wyżej władał ukraińskim, rosyjskim, łaciną) "Można powiedzieć, haha że podwójnym bo szkodził obu stronom" - nie wiem o co chodzi i kto cię uczył historii.

ocenił(a) film na 7
New_World_Order

Już się tłumaczę :) Szkodził Rzplitej Obojga Narodów w przekształceniu się w Rzplitą Trojga Narodów. Zamiast stanąć na czele ruchu socjalnego ewoluującego ku politycznemu (Vide "Solidarność"˝:) i wywalczyć Rusi miejsca w sejmie i przywileje dla Kozaków wolał dochodzić swojej prywaty. Rwał szanse na porozumienia pokojowe a był za słaby by rozstrzygnąć sprawę wojskowo.. (przy Chodkiewiczu, Koniecpolskim, czy Żółkiewskim był miękką szyjką :) Był patriotą?? Rany... czyim?? BYŁ RUSINEM, spolszczonym Rusinem. Stającym do bratobójczej walki. I w tym sensie był zdrajcą swojego narodu. Co osiągnął swoimi krwawymi rejzami? W niedalekiej przyszłości podział Rusi między Rosję i Rzplitą. Podsumowanie? Szkodził interesom zarówno Polski jak i swojego narodu. Nawiasem mówiąc patriotą przy nim można by uznać spolszczonego Litwina Janusza Radziwiłła. Ten przynajmniej szkodząc Rzplitej działał w swoim rozumieniu w interesie Litwy...

A kto mnie uczył historii to jednak moja sprawa. Ten osobisty przytyk niekoniecznie sprzyja rzeczowej dyskusji a rodzi niepotrzebne emocje.:Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 1
New_World_Order

nic dodać nic ująć, dobrze że są jeszcze tacy ludzie jak Ty

ocenił(a) film na 1
KaciorAlku

Jak chcesz symboli to studiuj obrazy wielkich mistrzów. A w sprawach życia zejdź na ziemię i zobacz na ten burdel. W dupie mam te śliczne obrazki strajkujących ludzi skoro gówno z tego wyszło. Twój symbol Bolek to szmata, która puściła kraj w skarpetkach a przy tym przygłup operujący językiem polskim na poziomie człowieka z 3 klasami podstawówki.

Inteligencja tego bałwana wprost wylewa się z każdego zdania:
„Cenckiewicz czy Ty historyk czy histeryk. Cenckiewicz rusz głową, a zrozumiesz co to było i po co właśnie w tedy. Trzeba być ograniczonym by tego nie rozumieć. Cenckiewicz Ty masz głowę czy makówkę" - 7 VI 2012 r.

http://www.youtube.com/watch?v=ESNnLGjtApE

New_World_Order

New_World_Order - nie dorastasz do pięt byłemu Prezydentowi. Jeżeli on jest szmatą to kim Ty jesteś? Nie masz za grosz szacunku do ludzi, ponadto ziejesz zawiścią do ludzi, którzy coś osiągnęli w swoim życiu, gdyż ty nic nie osiągnąłeś i nie osiągniesz. A potem zwalisz winę za to na Wałęsę. ;)

ocenił(a) film na 1
miltschek

To że był prezydentem, nie przeszkadza mu być kanalią i półgłówkiem. Nie tacy idioci stali na piedestale, gdy ich historia wyniosła. Nie zmienia to w niczym faktu, że doprowadził kraj do ruiny a prywatnie był moralnym zerem sprzedającym kolegów.

New_World_Order

Historia go nie wyniosła, to dopiero nastąpi. Wynieśli go ludzie, gdyż miał umiejętności przywódcze i talent do ich zjednywania.
Tacy ludzie są wielcy, a nie ci, którzy są na tyle zacietrzewieni by widzieć świat tylko w jednym, czarnym bądź brunatnym kolorze.

Dziś Wałęsa nie jest w polityce. Dziś jest legendą, którą próbuje się opluwać m.in poprzez wskazywanie na jego wady, pokazywanie jak ta osoba nie pasuje do dzisiejszych czasów. Śmianie się, gdy widzi się jej nieudolność w próbie wchodzenia w świat Internetu. Wyszydzanie. Zarzucanie mu czynów haniebnych na podstawie książki nawiedzonych zindoktrynowanych pseudo-historyków i całkowita ignorancja innych wersji historii. Jeżeli zaś nie ignorancja to z kolei pełna negacja. Tacy jak ty czują potrzebę zgnojenia człowieka. I to dziś Wałęsa jest atakowany - gdy od dłuższego czasu nie ma wpływu na polską rzeczywistość. Proponuję zmierzyć się z czynną polityką, wejść w szranki, a nie pitolić bzdury na forum i w ten sposób tylko tracić swój i kogoś czas.

ocenił(a) film na 1
miltschek

http://www.youtube.com/watch?v=ESNnLGjtApE

"Zarzucanie mu czynów haniebnych na podstawie książki nawiedzonych zindoktrynowanych pseudo-historyków" - twój idol mówi wprost

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
New_World_Order

Ponadto zastanów się CZŁOWIEKU, jaki zarzut przedstawiasz Lechowi Wałęsie. Bo to co ty tutaj uprawiasz to jest polowanie i szukanie haków. Chcesz ludziom wmówić, że to agent Bolek, który donosił na wszystkich i w zasadzie przeszkadzał tylko Solidarności. Nikt ci w te brednie nie uwierzy, więc się nie trudź. I nie promuj pseudo-historyka, pisiora Cyckiewicza. To osoba-szkodnik, która - tak samo jak ty - postawiła sobie za cel wypromować się na gnojeniu polskiej legendy. Ty mu w tym pomagasz.

Jednak nie martw się. Ludzie nie pozwolą na gnojenie polskiej historii przez tak niskich ludzi.
Pokaż cały film, a nie wycięty fragment i bez domysłów i opinii pisiora.

KaciorAlku

W pełni się zgadzam Kacior.
Zawiść to jedna z dominujących cech narodowych Polaków.

Ale nie najgorsza. Dzisiejsza prawica jest chora także na ksenofobię, rasizm, homofobię i inne fobie.
Dopóki będzie chora dopóty nie będą nic znaczyć. Skręcamy na lewo, dzięki nim właśnie.

użytkownik usunięty
Isoruko_Yamamoto

1. Przeprosiny są fałszywe
2. Nie spamuj tą 'szczerością'

KaciorAlku

Gnoimy? O czym ty chłopie mówisz? Oglądam TVP1, TVP2, TVN, Polsat, słucham RMF FM, Radio Zet, Radio Eska, czytam GW, Politykę, Newsweek. Wszędzie, we wszystkich mediach, wszyscy wyrażają się o Wałęsie z najwyższym szacunkiem. Lis, Olejnik, Żakowski zawsze na kolanach. O co Ci chodzi? O te artykuły z Gazety Wyborczej z okresu przed wyborami Mazowiecki-Wałęsa? Owszem pisali wtedy o nim, że to ostatni debil, cham, prostak, świr z siekierką, ale to już dawno i nie prawda!!!!!!!!! Moja córka była na tym filmie. Całe liceum było ( 900 uczniów plus nauczyciele ). Po filmie obowiązkowe wypracowanie o wielkości Wałęsy.
Wg mnie Wałęsa jest dopieszczony na maksa, od każdej strony. Jeżeli jest inaczej, to bardzo proszę o konkrety! Konkretny program publicystyczny, konkretny artykuł w gazecie, konkretna audycja w radio! Gdzie, kto i kiedy wyrażał się o naszym Panie Prezydencie źle? Oczywiście nie mam na myśli jakiś niszowych mediów o oglądalności, słyszalności typu 0,1%, tylko duże koncerny medialne - typu Agora.

velve

Jeśli to prowokacja to 10/10, prawie dałem się nabrać.

premo7

Dzięki! Staram się, staram!

miltschek

Jeżeli chodzi o TV, to w chwili obecnej 100% klęka przed Panem Prezydentem. Od przyszłego roku dojdzie moherowa Trwam, ale w chwili obecnej powszechnie dostępne stacje w 100% zgadzają sie z Twoją koncepcją. Moherów nie dało się zatrzymać, bo zebrali 2 mln podpisów i wyszłoby na to, że w 3 RP jest cenzura, a to trochę głupio. W radio prawie całkowite zwyciestwo! Tylko radio z Torunia ma przeciwne zdanie, ale powiedzmy sobie szczerze, kto tego słucha? W eterze prawie 99% zwycięstwo! Z prasą jest najgorzej! 3 najwieksze tygodniki w Polsce: "Gość niedzielny", "Do rzeczy", "Sieci" maja inną wizję niz reszta! Nie wiem, co można z tym zrobić. Gazety kupują ludzie, muszą wyjąć kasę z portfela i zapłacić. I gnoje nie chcą więcej kupować Newsweeka tylko płacą za faszystowskie "Do Rzeczy". Do tego nie można wyzwać ich od antysemitów, bo tam regularnie zamieszcza swoje artykuły Schewach Weiss!
Z internetem da się zalatwić, ale trzeba determinacji. W Chinach jest specjalne google, które nie podaje prawdziwych wyników wyszukiwań, ale podaje takie, które zgadzają się z linią rzadzącej partii. Do tego dołączyłbym pomysł ministra Sikorskiego, aby wszystkich, którzy myśla inaczej i wyrażają to w internecie, ścigać z mocy prawa i wsadzać do pierdla!
Krótko mówiąc, głowa do góry kolego! Jeszcze trochę, a znikną zawistne komentarze!

miltschek

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale w tygodniu nie mam czasu na nic. Powiem szczerze, jestem pod wrażeniem. Byłem na 100% pewien, że otrzymam bluzgi jak zwykle, a tu kulturalna odpowiedź na poziomie. Bardzo, bardzo rzadko mi się to zdarza. Chylę czoła!
Co do Wildsteina nie mogę się zgodzić. Facet naprawdę się starał, chciał być obiektywny, ale nie spodobało się to żadnej ze stron. Był to jedyny okres w historii TVP, że mogłeś pooglądać zarówno lewicowe, jak i prawicowe poglądy na ekranie telewizora w jednej stacji. Obecnie nie mamy takiego komfortu. Obowiązuje tylko i wyłącznie wersja PO we wszystkich bez wyjątku stacjach poza TV Trwam. Jeżeli potrafisz wymienić choć jeden program, gdzie reprezentowane są poglądy prawicy, to wal śmiało! Za swoją niezależność i obiektywizm został zwolniony przez pana prezesa. Kaczyński był pewien, że będzie działał jak pan Kwiatkowski, a tu zonk, gościu uwierzył, że ma wolną rękę. -). To był jego błąd i za to wyleciał z TVP.
Nie mogę się wypowiadać o "W sieci", bo nigdy nie czytałem, ale Newsweek czy Do Rzeczy jak najbardziej, bo jestem stałym bywalcem. Generalnie widać pewne ograniczenie Newsweeka w stosunku do "Do Rzeczy". Newsweek wspiera PO na wszelkie sposoby i to bardzo wpływa na tematy tej gazety i ich interpretacje. To, co rzuca się w oczy, to zoologiczna wprost nienawiść do KK. Do tego pan główny redaktor, który powiedzmy to szczerze, już dawno stracił nimb niezależności. Dla wielu osób to absolutny wzór oportunizmu, dla mnie również.
W "Do Rzeczy" jest inaczej, są artykuły gloryfikujące PiS, ale jest też ciężkie zejście na ziemię, np. artykuły Waldemara Łysiaka, gdzie gościu wbija bliźniaków w glebę. W mojej opinii, w chwili obecnej, najbardziej niezależny tygodnik w Polsce.
Oczywiście wyśmiałem Sikorskiego, ale mam do tego pełne prawo. Gdy mamy proces o obrażanie pana Adasia, to kary wynoszą po kilkaset tysięcy złotych, tak, aby przeciwnik został "załatwiony" do 4 pokolenia. Gdy obrażany jest polityk prawicy "kara" jest symboliczna ( patrz Kuc ( o takie nazwisko walczył jego dziadek) - Ziobro). Nasze "niezależne", telefoniczne sądy nagle wykazują się zrozumieniem i empatią i skazują na symboliczne wyroki. Gdy karany jest ktoś z prawicy, to nie ma zmiłuj - poniżej 500 tyś. zł odszkodowania nie ma wyroku.
ps. w 89 głosowałem na Solidarność, potem KLD, UD, itd. wszystkie postępowe partie, GW czytałem przez 15 lat od dechy do dechy. W końcu wygrali "nasi"! Byłem wniebowzięty!!!!!!!!!!!!! Pan premier złożył mi kilkaset obietnic. Nie dotrzymał ANI JEDNEJ!!!!! Zacząłem interesować się prawicowymi mediami. Przeżyłem szok. To nie faszystowskie łyse pały, ale ludzie, którzy miażdżą swoją wiedzą, elokwencją, doświadczeniem i zasadami etycznymi lewaków. Tusk zmusił mnie do zmiany poglądów, bo program pod tytułem: " bo przyjdzie PiS", to nie jest program!

miltschek

Pisałem przez godzinę, a potem wszystko wcięło. Strasznie irytujące!
Powiem więc krótko, zupełnie się nie zgadzam, ale WESOŁYCH ŚWIĄT! Trochę mi szkoda czasu na ponowne wypociny.
Walczyłbym dalej gdyby nie gorzka świadomość, że my tu sobie pogadamy, a Tusk i kolesie będą kradli dalej ( coś z 600 mld dali radę do dzisiaj). Szkoda czasu, mojego i Twojego.

velve

Wesołych Świąt ;-)

KaciorAlku

A jaka masz pewność, że nie był? Rozumiem, że stwierdzasz, iż nie był agentem SB nie posiadając nawet podstawowej wiedzy z okresu PRL. Gdybyś choć trochę poczytał to byś się dowiedział, iż Wałęsa był agenetem w latach 70 - 76 OFICJALNIE to znaczy, jego dane figurowały w teczkach. Z reszta Wałęsa sam się do tego przyznał mówiąc o tych paru latach jako "błedzie młodości" etc. Za donosy dostawał również pieniądze. Opierając się na relacjach Pani Walentynowicz, Pana Gwiazdy oraz na szczątkowych dokumentach, aktach których nie popalono po przejęciu władzy po tak zwanej "nocy teczek" można domniemywać, iż wałęsa po roku 76 współpracował z SB jednakże w innej formie. Po więcej szczegółów proponuję odnieść się do literatury oraz co najwazniejsze relacji ludzi z tamtego czasu.

miltschek

Pierwsze Twoje pytanie wskazuje tylko na to, że nie przeczytales tego co napisalem. Jezeli wiesz, to po liscie Macierewicza była lista Wildsteina, ktora zawierała nazwiska z listy Macierewicza + inne. Mówiąc wy pisiory kogo masz na mysli? Mnie czy kogo? Niestety w Twoim przypadku jak mysle nawet gdyby Ci podsuneli fakty pod nos ze wiekszosc naszego rzadu wspolpracowala z SB to i tak bys nie uwierzyl ( a niestety tak jest ). Widzisz jedyna sluszna prawde - prawde medialną. Twoja sprawa, niedlugo bedziesz przy misce ryzu to samo gadal, nie mam zamiaru Cie przekonywac. Tylko zanim zaczniesz gadac glupoty o legendach i ze Walesa byl wielki to przynajmniej posiadaj jakąś wiedze by swoich tez bronic.

ocenił(a) film na 1
Melzar

Nie odpisuj mu, szkoda tylko twojego czasu na przekonywanie kogoś kto już dawno ''odjechał''. Gdybyś spytał któregokolwiek z 500 gości, którzy byli na urodzinach Wałęsy, pewnie usłyszałbyś dokładnie te same peany pochwalne na jego cześć co wyżej. Propaganda ma za zadanie umacniać legendę Wałęsy żeby u nas nie było drugiej Ukrainy, bo to przecież nie do pomyślenia, że Polacy dali się (i cały czas dają sie) tak okraść i oszukać a na dodatek uwierzyli w podział na lepszych i gorszych złodziei, zamiast przepędzić wszystkich, którzy doprowadzili do obecnego stanu.

ocenił(a) film na 1
miltschek

Chore bo inne niż twoje ? Inne niż głoszone przez jedynie słuszną partię i grupkę zaprzyjaźnionych dziennikarzy, którzy oddaliby za nią życie ? Chory to jesteś TY, im prędzej ktoś ci to uświadomi albo sam to dostrzeżesz, tym lepiej dla ciebie.

Legendą ? Haha dobre, legenda z 1% poparciem, będąca synonimem wstydu, prostackiego języka do którego potrzeba tłumacza żeby przełożył z jego bełkotu na język polski, symbol tego jak buraka można ubrać w garnitur, dać mu instrukcje co ma robić i mówić, dać mu władzę i zrobić z niego bohatera, któremu wystaje słoma z butów.

Większość Polaków to się już na nim poznała i zrozumiała jaki popełniła błąd oddając władzę w ręce tego człowieka. Ale żeby się o tym dowiedzieć, to trzeba wyjść do normalnych, zwykłych, zmęczonych polityką ludzi, poza krąg ''elyt''-sympatyków Wałęsy, co w twoim przypadku jest niemożliwe.

mbm8

Ale miltshek ma rację. Lech Wałęsa jest postacią legendarną. Tak samo jak król Artur, Wanda co nie chciała Niemca, czy Smok Wawelski. I tyle samo w tej legendzie prawdy co w pozostałych.

mbm8

Podaj mi przykład, w którym partia rządząca wydaje oficjalny stosunek/pogląd do postaci Lecha Wałęsy.
Już wystarczy by stwierdzić jak bardzo zakłamanym pisiorem jesteś. Niedługo 13 grudnia, rozumiem że idziesz pisiorze na swój marsz? ;)

ocenił(a) film na 1
miltschek

Jestes az tak glupi czy po prostu udajesz ?

Tak, oczywiscie pojde na niego wirtualnie zza granicy tak jak Kaczynski bral udzial w zadymie w Warszawie 11 listopada.

mbm8

Jak nie idziesz to daj se siana z tą pisowską propagandą.

ocenił(a) film na 1
miltschek

A kim ty śmieszny pisarczyku jesteś żeby wyganiać stąd innych. Ja wiem, że dostajesz te parę groszy za wypisywanie bzdur ale takie to forum moje jak i twoje żałosny prowokatorze. Załóż sobie własne to wtedy będziesz mógł pisać nawet sam ze sobą.

mbm8

Zastanawia mnie dlaczego "POlszewicko esbecki" zmieniłeś na "śmieszny" :D
Tak czy siak to forum nie pomieści aż tylu pisiorów, więc wytypowałem ciebie do odejścia ;)

miltschek

Nawet nie chce mi sie pisac i prostowac ;) tyle tutaj krecenia.