PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30391}

Walentynki

Valentine
2001
5,5 12 tys. ocen
5,5 10 1 12000
5,0 4 krytyków
Walentynki
powrót do forum filmu Walentynki

czy Lily to była ta zabita strzałami??
a skoro Dorothy zabijała, to czemu ona dostała też taką dziwną walentynkę
(tekst że zidentyfikują ją po uzębieniu czy coś ;p) ?

ocenił(a) film na 5
madziul_95

yh.. czy Ty ominelas ostatnia scene z krwia z nosa? to nie Dorothy byla morderca tylko ten alkoholik ;p

ocenił(a) film na 8
rubia1b

ahh no faktycznie jak to se juz poukladalam to skumalam, ze to ten Adam czy
jak mu tam xD
ale dzieki za odp. ;)

ocenił(a) film na 8
madziul_95

Dorothy i Adam zabijali !
Bo Dorothy była gruba a z adamem nikt nie chciał tańczyć.
I jak Dorothy kazała zejśćswojemu chłopakowi nagrzać w piecu to ona tylko go mogła zabić. Jak Adam by się tam znalazł. Ona wiedziała.
Żonę tego chłopaka Dorothy też ona zabiła

ocenił(a) film na 8
Martynka22_2

Dorothy nie... Tylko Adam... Krew z nosa !!! To , jak wytłumaczył tej blondi dlaczego Dorothy zabijała, że "w końcu coś pęka" ...

ocenił(a) film na 8
Martynka22_2

chłopaka dorothy zabił adam, pewnie to on coś uszkodził w piecu mając nadzieję, że dziewczyna do niego zejdzie. poza tym kwestia pod koniec filmu, gdy adam prosi swoją dziewczynę do tańca wyjaśnia wszystko, tak jak ta krew z nosa. no i tylko on mógł zabić tego szurniętego sąsiada kate.

Martynka22_2

mysle, że to nie Dorothy zabiła swojego chłopaka. Na przyjęciu pojawiła się dziewczyna, która twierdziła, że Campel czy jak mu tam jest oszustem, zależy mu tylko na pieniądzach i że dał Dorothy jej biżuterię. Dorothy jej nie uwierzyła, czyli ufała temu gościowi i nie mogłaby go zabić. Na przyjęciu czekała aż przyjdzie.
Dorothy owszem czuła się gorsza od koleżanek i na koniec jak pokłóciła się z Kate możnaby uznać, że miała motyw by zabijać - zazdrość i kompleksy.
Ale ostatnia scena wszystko wyjaśnia - to Adam i tylko Adam!
Zresztą w tej scenie, jak Kate trzymajac w ręku pistolet otwiera drzwi i rzuca się na nią ktoś w masce, można uznać, że ktoś popchnął na nią tą osobę w masce. Czyli po prostu Adam zabił najpierw Dorothy, potem założył jej maskę i popchnął ją na Kate.
A jeszcze co do tej sceny z zabiciem chłopaka Dorothy w piwnicy jak włączał piec to myślę, że Adam znalazł po prostu sposób by tam wejść. Skoro wcześniej udało mu się wchodzić do czyiś mieszkań, zabijać i uciekać z miejsca zbrodni, to czemu nie tym razem ;p

ocenił(a) film na 7
sylwia_to_ja

Lepiej bym tego chyba nie ujęła znakomicie to sprecyzowałaś !

Harley_Quinn_

haha dzięki xD byłam na świeżo po obejrzeniu filmu i w sumie był niezły, zakończenie najlepsze :D

ocenił(a) film na 6
sylwia_to_ja

Byłaś tak po obejrzeniu filmu, że nie zauważyłaś, że po "zepchnięciu" ze schodów, Dorothy jeszcze się podniosła? Co? Skurcz po śmierci miała? Poza tym, można to interpretować na różne sposoby. Po pierwsze, nawet jeśli zabijał Adam, to Dorothy mogła z rozpaczy (kłótnia z Kate, brak przyjścia chłopaka i brak zaufania przyjaciółek do jej chłopaka) zdecydować się założyć ten strój (nie wiadomo skąd go miała) i zabić. Równie dobrze to ona mogła cały czas zabijać, wtedy wyjaśnienie skąd ma strój. Najlepiej wiedziała gdzie był wtedy jej chłopak i go zabiła, a udawała zrozpaczoną, że nie przyszedł, by nie wzbudzać podejrzeń. Ogólnie czuła się gorsza (gruba), co widać pod koniec gdy Kate wchodzi do któregoś z pomieszczeń (bodajże to z bronią) i widać na ziemi potłuczone lustro, które prawdopodobnie zbiła Dorothy gdyż nie mogła znieść swojego widoku. A krew z nosa? Kate znała już podobno długo Adama i wcześniej nie miał krwotoków? Zauważ, że jego krwotok na końcu i krwotok JM na początku filmu wyglądał na naturalny, a ta krew z maski wygląda bardzo sztucznie. Dorothy mogła zapamiętać ten szczegół i wykorzystać go aby podejrzenia spadały na Jeremiego który i tak nie wiadomo gdzie jest (a nie wiedziała, że to Adam na prawdę hehe). Albo po prostu miała podobne krwotoki :P Można to interpretować różnie, ale zauważcie, że końcowa impreza w domu Dorothy, więc skąd Adam się tak dobrze tam miał orientować? Dorothy zabiła swoją sprzątaczkę oraz gdy została zauważona przez tą kobiete, która twierdziła, że jej chłopak to oszust, z dziwnym spokojem ale z niezwykłą brutalnością i przyjemnością ją zabiła. No bo jak niby Adam by wrobił w to Dorothy? Skoro była żywa w trakcie spadania, poza tym słychać kobiece "stękanie" z bólu które bardziej przypomina głos Dorothy i jest głośniejsze, a Dorothy spadała pierwsza. Raczej nie przekonał jej, by nic nie mówiła bo "będzie fun". Nie miała zakneblowanych ust, żyła, więc co za problem? Istnieje jeszcze opcja wspólnego działania, czy to wcześniej czy dopiero na końcu, ale Adam (Jeremy) ją zdradził ponieważ nie chciał, aby zabijała Kate, bo ją kocha, a chciał oczyścić siebie z zarzutów.

ocenił(a) film na 6
foxmeister

Aha i skąd ona miała ten strój, jeśli wcześniej zabijał Adam? Skoro Adam zabił parę osób na tej imprezie i w między czasie pojawiał się w normalnym stroju, to tamten musiał też gdzieś kryć prawda? Mogła go po prostu znaleźć, a Adam wykorzystał tą okazje, zepchnął ją i zabił. Trafiła mu się po prostu super okazja na oczyszczenie się z zarzutów :D

ocenił(a) film na 6
sylwia_to_ja

''Czyli po prostu Adam zabił najpierw Dorothy, potem założył jej maskę i popchnął ją na Kate.''

Jak mógł zabić Dorothy i popchnąć ją na Kate skoro Dorothy w masce kupidyna jeszcze się podniosła z ziemi i dostała kulke w klate?

madziul_95

WIELKIE DZIĘKI ZA ZEPSUCIE PRZYJEMNOŚCI Z OGLĄDANIA. PISZ KUR** SPOJLER!

ocenił(a) film na 6
Anaissa

Jest napisane spoiler -.-

ocenił(a) film na 6
Totemus

Możliwe, że wcześniej nie było oznaczenia "spoiler", a dopiero po interwencji któregoś usera moderatorzy to zmienili. A jeśli nie, to faktycznie ludzie-parapety. :D

ocenił(a) film na 6
ZiD0

W temacie jest w nawiasie napisane

ocenił(a) film na 6
Totemus

Wiem. Co nie zmienia faktu, że mógł to edytować moderator.

ocenił(a) film na 6
ZiD0

Ten kto dodał temat w nawiasie napisał spoiler nie mowię o moderatorze czy o napisie ,,uwaga spoiler ..., tylko o napisie spoiler w nawiasie w nazwie tematu

ocenił(a) film na 6
Totemus

Aha, czyli byłeś przy tym, jak założyciel tematu go zakładał i widziałeś, że na 100 procent to nie moderator dopisał "(spoiler)". Jak tak, to przepraszam.

ocenił(a) film na 6
ZiD0

Osoba, która dodała temat nie koże zmieniać jego tytułu

ocenił(a) film na 6
Totemus

Zauważyłeś, że do tej pory pisałem o moderatorach?

ocenił(a) film na 6
ZiD0

Tak, pisałeś o nich niepotrzebnie, gdy ja usiłowałem wytłumaczyć o kogo mi chodzi

ocenił(a) film na 6
Totemus

Pisałem potrzebnie, bo wyraźnie nie zrozumiałeś mojego pierwszego posta.

over and out

ocenił(a) film na 6
ZiD0

Nie wiem jak mam jeszcze tłumaczyć madziul_95 dodała temat i tam napisała w nawiasie spoiler, a nie mozna zmieniać pózniej tytułu tematu, a moderatorze zmieniają na to ,,uwaga spoile ....

ocenił(a) film na 9
madziul_95

Zabijał tylko i wyłącznie Adam!!! W całym filmie można znaleźć bardzo wiele dowodów na to, że on (Jeremy) jest mordercą w masce kupidyna. Scena gdy prosi o taniec Kate na końcu i cała ta rozmowa o tym, że mógłby zabić każdego oprócz jej daje wiele do myślenia. Krew z nosa w ostatniej scenie nie pozostawia żadnych wątpliwości. Inne przykłady: 1.przy ciele tego porucznika Kate znalazła przecież kartkę którą Adam dostał od niej 2.kiedy Kate znalazła w swoim domu maskę (w windzie) drzwi otworzył jej zboczony sąsiad. Później Kate rozmawiała z Adamem o tym i on dokładnie widział co wtedy powiedział ten zbok. Kate uznała to po prostu za zbieg okoliczności. Jednak on widocznie był wtedy w pobliżu. Przykładów jest więcej proszę sobie zobaczyć jeszcze raz film, zwłaszcza zwróćcie uwagę na to jak Jeremiemu dziewczyny odmawiały tańca, co powiedziała wtedy Kate, wtedy zrozumiecie dlaczego wybrał właśnie ją

Dorothy została wrobiona w morderstwo przez Adama (została popchnięta na Kate, co również widać na filmie). Można to odczytać jako zemstę za to, że ta wrobiła go w gwałt. Jednak na pewno nie była to zemsta zamierzona ponieważ Adam był w domu Dorothy i chciał ją zabić (ponieważ do piwnicy zeszedł jednak jej chłopak to on został zabity) Po za tym Dorothy również dostała walentynkę, no i nie miała motywu (przyznajmy otyłość i kompleksy to za słaby motyw, jeśli chodzi o zabójstwo przyjaciółek)

Posądzanie Adama i Dorothy o współpracę uważam za nadinterpretację. Dlaczego Dorothy nie krzyczała gdy została zrzucana ze schodów? No cóż to jest tylko film, nie wszystko się zgadza gdyby krzyczała zniszczyła by to genialne zakończenie ;)

ocenił(a) film na 6
madziul_95

Chciałem sobie obejrzeć owy film, ale skoro na wstępie dowiaduję się, kto jest mordercą... ech.

ocenił(a) film na 10
Kierokat

Przecież jest napisane w tytule, że to spoiler... ech.

Kierokat

debil ...;/