PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=334999}
6,8 116 tys. ocen
6,8 10 1 115892
4,9 39 krytyków
Warcraft: Początek
powrót do forum filmu Warcraft: Początek

Dobry a nawet bardzo dobry film fantasy.
Ciekawe postacie, przepiękne kostiumy i animacje (choć i te miejscami zgrzytały), wspaniałe krajobrazy no i magia która najbardziej mi zapadła w pamięć, wygląda dość zjawiskowo. Film dość Warcraftowy, choć w gry wiele nie grałem to klimat bardzo specyficzny, takiego fantasy jeszcze nie było. Oglądając początek myślałem żeby dać 9 gdyby nie kilka maleńkich spraw pod sam koniec filmu, co go odrobinę spłaszczyło. Z minusów wymienię jeszcze to że film z początku leci dość szybko a potem spowalnia, myślę że powinno być na odwrót, cięcia dość nagłe i jeszcze kompletnie wyrzucające nas gdzieś indziej i walka ulokowana gdzieś w końcu filmu, jak obejrzycie to zrozumiecie - zostawia niedosyt; myślę że akurat to mogli zostawić na następną część. A tak to elegancko, bardzo przyjemny film, na pewno jeszcze obejrzę, bardzo podobał mi się sposób w jaki przedstawione były dialogi między ludźmi i orkami, sceny walki też świetne, wręcz przepiękne i choreografia która jest dość chaotyczna daje świetny efekt. Cóż było dobrze, parę rzeczy bym poprawił, coś wyciął coś dodał ale mają robić przecież jeszcze drugą część więc nic tylko czekać :) Polecam.

ocenił(a) film na 5
EMERSION

Napewno nie bede tego filmu poruwnywac do LOTR albo Gry o Tron bo to jest juz liga nigdy nie doscigniona ale mimo wszystko licze na dobre kino fantasy z dobrym aktorstwem i fajnymi scenami akcji ;].

ocenił(a) film na 9
lavrenzo84

Zwroc uwage, ze Warcraft i Lotr to dwa rozne filmy. Lotr to typowa przygodowka fantasy, a warcraft to bardziej film wojenny z watkami pobocznymi. W lotr autor chcial rozkochac widownie w swoich bohaterach, a tutaj niema potrzeby bo i tak niedlugo umra. Dlatego te procesy typu: podroz, charakter bohaterow, zostaly w Warcrafcie pominiete.
Takie Star Wars w swiecie Warcrafta. Akcja szybka bez zbednego zaglebiania sie w lore postaci. O Hanie Solo wiemy tylko, ze jest przemytnikiem i ma przemycic Luka... tyl, to wystarczy a i tak film fabularnie wymiata :)

ocenił(a) film na 5
Monarch91

Co jak co ale najbardziej lubie episode 1,2,3 Star Wars bo maja w sobie najwiecej magji i najlepsze sceny akcji z wszystkich Star Warsow.Co ciekawe plytka fabula ktora tak wszyscy krytykuja tez mi sie podoba i naprawe aktorsko podstawowe kreacje daja rade a reszta to tylko dodadek ktory nie warto krytykowac ;].Jar Jar Binksa do dzis uwazam za spoko goscia i na piwo z nim moglbym pojsc ;].Ludzie czasem przesadzaja dosc mocno.

ocenił(a) film na 9
lavrenzo84

Albo to po prostu kwestia gustu.

ocenił(a) film na 5
Monarch91

Pierwsza cześć Władcy Pierścieni owszem ma klimat prawie całkowicie przygodowy z motywami zbliżającej się wojny i bitwy w prologu, dwa filmy natomiast to filmy fantasy gdzie przygoda przeplata się z wojną, oczywiście i tu zgoda nie jest to czysto wojenny film. Jednak nie porównywałbym świata Tolkiena, do świata Blizarda tak dosłownie, bo może to światy fantasy, ale bardzo się ze sobą różniące, rasy niby elfowie, niby orkowie, a inaczej przedstawieni, cały świat ogółem jest inny.