PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=334999}
6,8 116 tys. ocen
6,8 10 1 115998
4,9 41 krytyków
Warcraft: Początek
powrót do forum filmu Warcraft: Początek

W drugim dniu konferencji Blizzcon (sobota) odbyło się spotkanie poświęcone zapowiadanemu na 2008 rok filmowi kinowemu Warcraft. Na pytania publiczności odpowiadali przedstawiciele wytwórni (Legendary Pictures, producenci m.in. Batman Begins oraz tegorocznego hitu 300) oraz Chris Metzen, scenarzysta Blizzarda.

W trakcie trwającego prawie dwie godziny spotkania można się było m.in. dowiedzieć co następuje:

* Wytwórnia film traktuje bardzo poważnie, nie jako kolejny film na podstawie gry, który obejrzą tylko jej fani, ale jako epicki obraz w stylu Gladiatora lub 300.
* Do WoW przyciągnęło ich piękno przedstawionego w grach i powieściach świata.
* Historia będzie opowiedzana z punktu widzenia Przymierza. Jak skomentował Chris Metzen, świat kina nie jest gotowy na opowieść o zielonoskórym stworze, a wtedy ktoś z widowni krzyknął "A Shrek?".
* Fabuła będzie umiejscowiona w czasie 1 rok przed wydarzeniami przedstawionymi w World Of Warcraft.
* Jedną z postaci w grze będzie Thrall. Tutaj mała dygresja - Thralla znamy nie tylko z fabuły Warcraft III oraz WoW, ale i z powieści Władca Klanów, czyżby to była wskazówka na temat przedstawionej historii?
* Myślą przewodnią będzie konflikt kultur Przymierza i Hordy, żadna ze stron ma nie być przedstawiona jako jednoznacznie dobra lub zła.
* Wydarzenia znane nam z gier będą miały znaczenie dla fabuły. (Czyli niekoniecznie je zobaczymy na ekranie?)
* Klasy i rasy znane w World Of Warcraft będą w rozpoznawalny sposób pokazane na ekranie.
* Nie znamy jeszcze reżysera, nie rozpoczął sie również jeszcze casting.
* Będzie to historia z rozmachem, pokazująca wydarzenia w szerszej perspektywie, niekoniecznie przygody grupy ludzi.
* Twórcy scenariusza i dialogów chcą umieścić w filmie typowy dla Warcrafta humor.
* Pokazano na końcu koncepcję wyglądu Teldrassil, wzbudzając zachwyty na widowni (to duże drzewo).

dominid3

Wreszczcie jakaś dobra wiadomość... Byłem mocno zdenerwowany tym, że na razie nie mam co czekać na WarCrafta IV, a tu proszę... Oficjalna zapowiedź filmu... :)

dominid3

Szkoda, że "z punktu widzenia Przymierza" - bo ja prywatnie jestem za Hordą. Motyw Thralla to BARDZO dobry punkt (oby pojawił się też Grom Hellscream). A odwieczny konflikt "Ludzie vs. Orki" - gdyby tego nie było, cięzko byłoby nazwać taki film Warcraftem ;]

Jeżeli Chris Metzen będzie maczał w tym paluszki - to będzie ARCYDZIEŁO.

Prosiaq

"* Fabuła będzie umiejscowiona w czasie 1 rok przed wydarzeniami przedstawionymi w World Of Warcraft."

Grom Hellscream zginą kilka lat przed wydarzeniami przedstawionymi w WoW'ie więc raczej go nie zobaczymy a szkoda :/

dominid3

Aj, racja, nie doczytałem ;/. Szkoda, że akcja będzie się toczyć przed WoWem, bo choćby Pierwsza Wojna jest IMO ciekawsza. Że o Drugiej Wojnie (czyli Warcraft2, najlepsza część serii) nie wspomnę - chciałbym obejrzeć inwazję Orków na Sojusz Lordaeron, niż patrzeć na Nową Hordę Thralla ;/

Prosiaq

orkowie orkowie. nie za ciekawie...
postawienie na sojusz ras przeciwko nieumarłym byłoby lepsze. 30 minutowy prolog jak to było i film. Oby było coś na miare władcy pierścieni.
2,5 godziny minimum

ocenił(a) film na 7
Ryunosuke

Ja mam tylko nadzieję, że film nie będzie mieć klasyfikacji wiekowej tak jak WoW. Choć z drugiej strony LotR tez miał 12+. Cholera to wie... Ale Draenei nie będzie, z czego osobiście się cieszę.
For the Horde!

dominid3

Jak mozna, kurwa, napisac - "Grom Hellscream ZGINĄ"?

dominid3

Dobre wieści wreszcie! Ciesze się że historia będzie z perspektywy sojuszu. Sam gram Aliance i jestem z tego bardzo dumny.

Myrmidon_2

Ja wiem, jak powiedziałeś, że Trhall będzie jedną z postaci grze, w zasadzie to jest nią od dłuższego czasu xD
Sorry, lubię się czepiać :(
Fajnie, że choć raz przyłożą się do ekranizacji gry, chyba nie ma dobrej jeszcze, no ale może wlaśnie skończyła się era kiepskich ekranizacji "growych", czas pokaże...

MR_ciachciach

Nie "Trhall" tylko "Thrall"... sorry, lubie sie czepiac.

ocenił(a) film na 5
dominid3

Ja mam nadzieję, że film stanie się pozycją kultową wśród filmów fantasy i będzie co najmniej tak dobry ja LotR

Dla mnie jest to najbardziej oczekiwany film 2009 roku

rAd_

Ja też się lubię czepiać :)
Taa, literówka :(

MR_ciachciach

I jak kogoś cytujesz to dawaj "cudzysłów" xD

MR_ciachciach

To nie był cytat, ja po prostu lubie sie czepiac. ;-)

ocenił(a) film na 7
dominid3

Mam szczerą nadzieję że to będzie full 3D.
Jakoś nie wyobrażam sobie połączenia 3D generowanych postaci orków z żywymi aktorami odgrywającymi ludzi - nie ten design , hehe :)

ocenił(a) film na 7
bananowski

Tak 3D to najlepsze rozwiązanie, Ja bym chciał ujrzeć z perspektywy Illidana ;D te jego ucieczki, zakłopotanie. Sojusze z Sargerasem itd. to byłby fajny patent. Mogli by jeszcze coś wziąć z trylogii "Wojna Starożytnych"