Gdy dowiedziałem się, że wyjdzie film na podstawie gry Wacraft, cieszyłem się jak dziecko i po obejrzeniu trailera... klapa. Jedyne co fajnie wygląda to orkowie i krajobrazy chociaż i to momentami kuleje... Mimo tak krótkich scenek, aktorzy wyglądają sztuczniej niż w Pierwszej miłości, a pomieszczenia wyglądają jak w filmie klasy B... Czy ktoś ma podobne odczucia?
Zgadzam się coś jest nie tak, ale to dopiero trailer, po kompletnym montażu, retuszu, zmiany kontrastu i nasycenia barw film może się zmienić nie do poznania z tym co widzimy w trailerze a z tym co będzie w kinie, Pamiętam jak film Thor był negatywnie oceniany po trailerze za kiczowate zbroje i plastikowe hełmy, po post produkcji zazwyczaj to tak wygląda, ale w momencie wejścia filmu do kin sądzę że będzie dużo lepiej hmmm przynajmniej mam taką nadzieje. a w 3D zniknie wrażenie scenografii z klasy B. takie moje zdanie ale ślepo wierzył nie będę.
O jakim retuszu i zmianie kontrastu ty piszesz? Nie potrzebny nam kolejny szaro-bury Hobbit... Na jakieś 90% trailer prezentuje finalną kolorystykę filmu, kolorystykę która swoją drogą bardzo pasuje do tego uniwersum. Jedyne czego bym się spodziewał to minimalna poprawa CGI, ale cudów też bym nie oczekiwał. Aby doszlifować wszystkie efekty w produkcji z tak dużą ilością efektów wizualnych, potrzeba by budżetu rzędu 300-400mln, a takich żadne studio nie da (no chyba, że FOX Cameronowi). Siłą rzeczy w filmie zobaczymy gorsze i lepsze efekty.
Widzisz, chodzi o to żeby oko cieszyło, nie chodzi o to żeby kolory dołożyć tak żeby oczy zjonizowało ale żeby ich wygląd był naturalny. Choć do końca nie jestem pewien czy mam rację bo sądzę też że to zależy od kamer i CGI jak mówisz. A nie uważasz że niektóre pomieszczenia oraz osoby rodzaju ludzkiego wyglądają hmm trochę plastikowo ??
A i owszem, wyglądają. Ale mi to nie przeszkadza. Wydaje mi się, że to wynik głównego założenia Jones'a - jak najwierniej przenieść świat gry na ekran kinowy. No cóż.. to nie zawsze się udaje, a nawet jeśli wydaje się Duncanowi, że mu się udało, to nie oznacza że widz musi to kupić. Ten "plastik" da się przeboleć, jeśli zaakceptujemy fakt, że "Warcraft" to zamknięty, odosobniony świat, który z założenia ma tak właśnie wyglądać. Oczywiście, że dałoby się zrobić film zbliżony stylistycznie do LOTRA, tylko po co??
Właśnie w grze, w filmikach War3 to wyglądało bardziej realistycznie niż tutaj. Ja rozumiem jak w grze, ale ta gra powstała 12 lat temu, czemu mamy się cofać w technologią do tyłu zamiast iść do przodu i wykorzystać to co jest możliwe żeby lepiej to wyglądało?
Nie, nie wyglądało realistycznie... A "Warcraft" Duncana już wykorzystuję technologię najnowszej generacji, której nie miał nawet Cameron przy Avatarach... Nie wiem czego ludzie oczekują. Niektórych rzeczy po prostu nie da się przeskoczyć. CGI od lat razi w filmach sztucznością, zwłaszcza gdy dotyczy rzeczy/istot które nie istnieją w naszej rzeczywistości i człowiek od razu wie, że coś jest "nieprawdziwe".
Jest taka jedna niepisana zasada: to co zrobiono kiedyś jest świetne, rewelacyjne i idealne, a to co zrobiono dzisiaj to tandeta i kicz.
A mi się podoba, wygląda prawie tak jakbym oglądał intro do którejś gry Warcraft, a to plus
Właśnie o to to i to samo odnośnie pomieszczeń. Jedynie martwi mnie, że właśnie najczęściej trailer jest to wycinek najlepszych scen (miejmy nadzieję, że nie będzie tak w sprawie Star Warsów) i trailer mega, a film kompletna klapa. Na obecną chwilę jestem zawiedziony i rozumiem, że chcą jak największe prawdopodobieństwo do gry, ale nie można się uwsteczniać i tak jak tam wcześniej odpisałem, w grze, niektóre rzeczy wyglądały lepiej niż na trailerze. Niestety o obiektywizm tutaj ciężko, sam jestem fanem Warcraft 3, moja pierwsza oryginalna gra, w której na battlenecie spędziłem mnóstwo godzin, ale no raczej nie przemówisz, bo to tak jakbyś próbował wytłumaczyć, dlaczego F&S są słabymi filmami dobrymi jedynie do rozrywki. Oczywiście bez urazy, chodzi mi jedynie odkładanie bycia fanem od oceny filmu.
A porównałeś grę do filmu, czy tylko film do sentymentu?
Postacie "ludzkie" z filmiku z gry:
http://www.youtube.com/watch?v=VGtbWA_FGMc
Postacie orków z filmiku z gry:
http://www.youtube.com/watch?v=1PVrThqhlLA
Zwiastun filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=2Rxoz13Bthc
Moim zdaniem postacie ze zwiastuna wyglądają o niebo lepiej. Więcej detali (chociażby twarze), bardziej realistyczny wygląd, ludzie mają zachowane proporcje ciała (orkowie niestety nie), ale całościowo jest lepiej.