Bardzo się cieszę że nie posłuchałem opinii innych. Podszedłem do filmu z dużym dystansem ze względu na niezasłużoną krytykę jaka spadła na ten film - rotten tomatoes 21% pozytywnych opinii, serio?!
Jakie było moje zaskoczenie gdy zasiadłem na sali kinowej. Lubie takie niespodzianki. Film super się ogląda! Wiele smaczków do wyłapania, fabuła trzyma się kupy, nie ma czasu na nudy, pięknie wykonany, efekty na najwyższym poziomie i zaskakująco dobra gra aktorska.
Miałem styczność tylko z grami strategicznymi ze świata Warcraft - dla takich osób to pozycja obowiązkowa! Dla innych? No cóż, polecam nie kierować się ocenami krytyków tylko wybrać się na seans i samemu wyrobić sobie zdanie na temat tego filmu.
Problem krytykow polega na tym, ze pojecie obiektywizmu jest dla nich obce.
Uprzedzenie do filmow realizowanych na podstawie gier komputerowych siega zenitu. Dzisiaj na angielskim portalu czytalem recenzje "krytyka", ktory powiedzial: "nie rozumiem dlaczo powstal Warcraft, skoro w rok temu mielismy Hobiita?"...
Wszyscy splycaja gatunek fantasy do tolkienowskiej prozy. Orkowie maja byc wielkosci ludzi i grani przez aktorow (ciekawe skad znajda dwumetrowych kulturystow do filmu Warcraft). Ludzie maja nosic zbroje rodem ze sredniowiecza (no bo przeciez tak bylo w lotr), a inne basniowe elementy nadaja sie do filmow typu "Opowiesci z Narni"
Sa tak zaslepieni "Wladca Pierscieni", ze przeszla im kolo nosa taka perelka jak "Warcraft" :)
Prosze wszystkich sceptykow filmu "warcaft poczatek" o jedno. Wybierzcie sie do kina wraz ze znajomymi (rodzina) z nastawieniem, ze otrzymacie fatalny gniot. Nie oczekujcie, ze dostaniecie kolejnego "Hobbita" poniewaz to inny rodzaj filmu. (nie moga wszystkie filmy fantasy byc oparte na tolkienowskim uniwersum).
A na samym koncu napiszcie szczera opinie o filmie na tym forum :) (tylko taka naprawde szczera, bo latwo dostrzec, ze ktos nie posiada wlasnego zdania przepisujac slowo w slowo cytaty ze "zgnilych pomidorkow")
Ja szczerze polecam :)
Popieram :)
Nie każdy film fantasy musi być Władcą Pierścieni. Dajmy szansę też czemuś innemu. Innej wizji, innej realizacji. Chyba żaden fan nie oczekuje, że to będzie film najlepszy ze wszystkich, że pobije Władcę 10-krotnie i każdy widz po obejrzeniu będzie go podziwiał. Nam jedynie chodzi o to, żebyście się nie zamykali w jednym temacie i jeśli lubicie fantasy - sprawdźcie czy "Warcraft" jest w waszym odczuciu dobrym filmem. Nikt przecież nie zabrania lubić i Władcę i Warcrafta.
Krytycy zjechali ten film z góry do dołu, ale widzom w większości się podobał. Choćby tutaj, na Filmwebie, większość tych którzy widzieli ocenili film na 8/10, z czego najniższa nota była od fana WoWa (5/10) a najwyższa od jakiejś kobiety którą chciałbym kiedyś poznać bo lubi Warcrafta :D (10/10).
Jest więc szansa, że i wam i mi film też się spodoba :)
Nie musicie mi oczywiście wierzyć. Możecie sami poszukać opinii widzów jeśli to was przekona.