Wzruszające, piękne, lecz nie przygnębiające melodramaty (a takim była dla mnie np. "Pokuta"). Chodzi mi o filmy typu "Dear John", czy "PS. I love you", który również bardzo mi się podobał. Co warto obejrzeć?
Mnie wszystkie miłosne filmy przygnębiają i wzbudzają salwy płączu, aczkolwiek mogę Ci powiedzieć, co warto obejrzeć :)
"Notebook", "A Walk to Remember", nieśmiertelny "Titanic" ;), "Wichry namiętności"... Obecnie nie pamiętam więcej. Jakbyś pytał o dramaty, to mogłabym powiedzieć coś więcej ;]
"The notebook", "Zakochana Jane", "Lektor", (choć jak dla mnie to bardziej dramat i dość ciężki, acz piękny), "Wzgórze nadziei", "Oniegin"( raczej smutny).
List w butelce, ekranizacja powieści Nicolasa Sparksa. Ciśnie łzy do oczu, ale daje dużo do przemyślenia.
Dziękuję za odzew :) "The notebook" zgodnie z sugestią obejrzałam i również bardzo mi się podobał, choć chyba nie tak jak "Dear John". Mam wrażenie, że ten drugi jest bardziej świeży, taki rześki :) "Titanic" - wiadomo ;) "Lektor" - ciężki dramat. "List w butelce" - pamiętam, że był piękny, więc do przypomnienia! ^^ "A walk to remember" - nie poruszył mnie tak, jakbym chciała (nie wiem, może ze względu na główną aktorkę...)
Na resztę zwrócę uwagę! :)
Myślę że wszystkie pozostałe filmy Lasse Hallström'a. chociaż ten jest trochę inny- zbyt jasny.
Warto też obejrzeć "Spanglish" Jamesa L. Brooks'a
Jeśli mogę, dodam kilka pozycji, które znalazły uznanie w moich oczach:
Wierny ogrodnik
Dom nad jeziorem
Dom latających sztyletów
Przyczajony tygrys, ukryty smok
Bezcenny dar
Anna i król
Gdyby jutra nie było
Veer-Zaara
i mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać ;)
Dodaję od siebie:
Moulin Rouge
Miasto Aniołów [City of Angels]
Mała syrenka [Little Mermaid] [totally serious :D]
Czekolada [Chocolat]
Dedykacja [Dedication]
Fenomen [Phenomenon]
Słownik snów [The Sleeping Dictionary]
Spacer w chmurach [A Walk in the Clouds]
Wyznania gejszy [Memoirs of a Geisha]
Zaklęci w czasie [Time Traveler's Wife]
Bez granic [Beyond Borders]
Duża ryba [Big Fish]
500 dni miłości [(500) Days of Summer]
i oczywiście: List w butelce, Słodki listopad, Dom nad jeziorem, Twój na zawsze...
Największe wyciskacze łez jakie oglądałam to pamiętnik, dom nad jeziorem, remember me, zaklęci w czasie i miasto aniołów. I jeszcze piękny film "jak w niebie". naprawdę polecam :)
Szkoła uczuć, Titanic, Ostatnia piosenka, Pamiętnik, Keith, List w butelce, Joe Black (świetny!!!) , Dom nad jeziorem, Lektor, Miasto aniołów, Bezcenny dar, Ciekawy przypadek Benjamina Buttona, Szminka, Wyznania gejszy, Olej Lorenza, Za wszelką cenę...
Ale najlepsze są te na podstawie książek Sparksa!!