PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=537546}
4,7 57 tys. ocen
4,7 10 1 56796
2,0 17 krytyków
Weekend
powrót do forum filmu Weekend

Po pierwsze- komedia. Komedią jest jedynie to, że ktoś zaliczył “Weekend” do tego gatunku. Niniejsza produkcja z komedią nie ma nic wspólnego, chyba, że śmieszą kogoś powszechnie znane powiedzonka, w których jedno słowo zastąpione jest wulgaryzmem. O tak, wtedy można wpaść pod krzesło, tak jak w którejś z pierwszych scen- a konkretnie chodzi mi o scenę w windzie. Oj, naród nasz nie trudno rozbawić, oj nie trudno… Teksty były czasem poniżej poziomu , ale rozbawiły salę, więc może i się czepiam, ale przynajmniej wiem, że mam zupełnie inne poczucie humoru. Nie mówię, że śmieszą mnie bardziej wyszukane gagi, ale po prostu inne. Ja bym zaliczyła ten film do sensacji (ale on sam na pewno jej nie wywoła).

Teraz przyczepię się do wpadek. A szczególnie tej jednej, podczas której Max, Gula i Maja uciekają przed komisarzem. Nie wiem jakim cudem było możliwe to, że na kocich łbach podczas hamowania samochodu powstał taki dźwięk, jakby to auto hamowało na asfalcie… Coś tu chyba się panom twórcom pokiełbasiło. A może efekty dźwiękowe w tej scenie dali z podkładu do gry ,,Need for Speed:Most Wanted” i nie zauważyli, ze tam na jezdni jest gładziutka powierzchnia? No cóż, nie każdy chce się wysilać przy tworzeniu efektów.

Ogólnie film trąci wpływami z filmów Tarantino, z Matrixa, a nawet z Leona Zawodowca( już przy tej scenie, gdzie facet zwisa z sufitu, a ja chwilę wcześniej przewidziałam, że tak właśnie się ukrył, zaczęłam być pewna w 100%, że ,,Weekend” to po prostu wydzieranka stworzona przez dużego chłopca zafascynowanego amerykańskimi odmóżdżaczami) . Pan Pazura widocznie myślał, że jeśli połączy najbardziej charakterystyczne elementy z kina światowego, to będzie miał zagwarantowany hit na swoim koncie... Ale nie wiem, czy te zmarnowane hektolitry sztucznej krwi, znani aktorzy, a także zgrabne nogi, na które widz patrzył z dobre 2 minuty, uratują tego frankensteina.

Jedno, do czego nie mogę się przyczepić, to muzyka. To jest chyba jedyny plus tego filmu.
Niestety nie mam tu możliwości napisania innych dodatnich cech i nie mam szans posłużyć się metodą tzw. kanapki, bo, niestety, brakuje mi tutaj jeszcze jednej kromki chleba, która mogłaby zakryć całą tą “kupę” składników.

ocenił(a) film na 2
kraken_a

Na dziendobry.. Panie Czarek Pazura..dales pan du*py koncertowo !
Usłyszalem ze robisz pan film, że robisz kino akcji rodem zza oceanu, pokladalem nadzieje ze wlasnie akurat pan zmieni tor jazdy polskiego kina..i co ? Zasiadłem w kinie, seans sie rozpoczą and..po 5 minutach o malo nie pierdnąlem jak ten klocek w windzie w scenie otwierajacej ;( Zawiodlem sie totalnie panie Czarek !
Robiłes pan w filmie prawie 30 latek..i nic sie nie nauczyles ? A to twoje niezdecydowanie ? Co to za rezyser co w wywiadach spiewa ze sam niewie co za film on robi ? powiem panu panie czarek...polski rezyser w morde misia ;/
TO teraz pozachwalamy ten obrazek -
Kamera.
Ty Czarek, wynajales pijanych facetow do tego ? Ręka im sie trzęsła caly film ;/ w statycznych scenach obraz latal jak by ekipa siedziala na pontonie po srodku oceanu, a w scenach hehe tak zwanej "akcji", momentami tak sie bujała kamera ze czekalem tylko az ktorys z kamerzystow legnie na podloge z tym calym sprzetem.
Aktorstwo, fabuła..rozpierducha po całosci
Aktorzy..w zwiazku ze nie sledze od daawna polskiego kina, zatem rozpoznalem tylko 3 panow w calym filmie..no moze 5 ale 2 nie jest aktorami ;p ale nie zmienia to faktu ze tam nikt nie gral...wszyscy sztywni, sztuczni..i tu przytocze tych 2 nie aktorow :) Otóż pan Waldemar Wilkolek and pan MIchu Wójcik wypadly rewelacyjnie szu szu..;p za tą parę i muzykę dałem filmowi oczko wyżej ;) znaj mą łaske panie Czarek.... Fabuła, moze byla moze ktos zabrał niewiem, nieznam niewidzialem.. rozpierducha ? Oj Czaruś sie Tarantino naogladalo co ? ale krodko mowiac nawet ci kopiowanie nie wyszlo... scena gdzie 1 kula z polautomatu rozrywa typa na pol ??? halooł...to mogles mowic ze bajke krecisz ;) albo jak Gula czy inny Rura 3 magazynki z uzi wywalil w faceta a trafil go moze z 2 razy ;p efekty specjalne? daj mi ten sprzet co ty miales a skleje ci 100 razy leprze :P
Można by sie i do montazu przyczepic ale juz mi sie niechce :) Co placzecz? Weź człowieku przestan sie mazac..chłopaki nie płaczą :)
Sayonara daje 2/10