PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=537546}
4,7 57 tys. ocen
4,7 10 1 56794
2,0 17 krytyków
Weekend
powrót do forum filmu Weekend

że ten film za jakieś 10 lat będzie klasykiem komedii podobnie jak "Chłopaki nie płaczą". Komedii
w Polsce będzie coraz mniej a ludzie coś wspominać miło będą "musieli". Takie jest przynajmniej
moje zdanie.

ocenił(a) film na 1
Kruchy_4

Tego się obawiam że takie właśnie filmy staną się 'klasykami' i będzie wspominać je się zdaniem 'kiedyś to się robiło filmy'..

ocenił(a) film na 10
Vertigo_effect

No ja będę w panice kiedy ktoś powie, że "kac wawa" jest klasykiem. Kiedyś kino było nazywane sztuką a teraz ?... Komercją ? maszynką do zarabiania pieniędzy ? Zastanawiam się dlaczego w Polsce nie robi się normalnych filmów bez efektów specjalnych tworzonych grafiką komputerową ? Żeby było tak jak kiedyś, prosto, z sensem, inteligentnie. Chętnie bym się na coś takiego przeszedł do kina gdzie byłaby akcja, humor jakiś wątek miłosny ale żeby wszystko było na wysokim poziomie.

ocenił(a) film na 1
Kruchy_4

Sztuka i komercja w kinie była od dawien dawna, nie idealizowałbym przeszłości :) Film powinien robić pieniądz bo sztab ludzi za nim stojący za coś żyć musi, ale miłoby było gdyby hasło make money nie przysłaniało takich rzeczy jak choćby sensowność fabuły, oryginalność i coś co może być uznawane właśnie za sztukę a nie za kicz.
Kac wawa i weekend stoją na tym samym poziomie, tyle że kw miała lepszy (głośniejszy) marketing i już stała się klasykiem - klasykiem tak złego kina że oczy wypala a mózg wyparowuje.
Z efektami specjalnymi powiedziałbym coś odwrotnego - w Polsce nie robi się dobrych filmów z porządnymi efektami. Bo te efekty w Weenedzie są kiepskie ale za to pasują do całości filmu.
Ano w Polsce robi się ciężkie jak zakupy z biedronki filmy, albo właśnie takie (nie)śmiszne byleco

ocenił(a) film na 7
Vertigo_effect

Nie przesadzajcie. Ten film to myślę, że dobry kierunek. Nie jest może wspaniały, ale znacznie lepszy niż wiele, wiele innych polskich filmideł ostatnich lat >.<

ocenił(a) film na 1
MeMarie

Naprawdę polska myśl filmowa wypluła jeszcze coś gorszego? Jak tak to chętnie obejrzę :D

ocenił(a) film na 7
Vertigo_effect

Chodzi mi o te głupie komedie romantyczne, które są identyczne i jest ich pełno. A ja bym chciała, żeby powróciły filmy w gangsterskim klimacie :)

ocenił(a) film na 1
MeMarie

Cmon widziałem ciacho i byłem zażenowano-zmęczono-zdziwiony na równym poziomie co oglądając weekend.
Też bym chciał żeby było więcej filmów gangsterskich, albo inaczej - żeby powstawały dobre filmy gangsterskie (sory ale weekend to nawet nie gangsterka, ni to nieśmieszna komedia ni to kryminał który ani nie ma ciekawej intrygi, ani nie trzyma w napięciu), a nawet już obniżę poprzeczkę - jeden, jeden porządny film gangsterski zrobiony w Polsce.
Weekend dla mnie to The Room, jest tak źle zrobiony, tak słaby i bez ładu że warto jest go obejrzeć, choćby z ciekawości.

ocenił(a) film na 7
Vertigo_effect

No może i racja...pora zrefreshować swoje opinie. A czy istnieje jeszcze jakaś szansa, żeby dobre polskie filmy powróciły? o.o''