PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31093}

Wehikuł czasu

The Time Machine
2002
6,8 41 tys. ocen
6,8 10 1 40840
4,5 10 krytyków
Wehikuł czasu
powrót do forum filmu Wehikuł czasu

Dość kiepsko... Po podróży w 800 000. rok spodziewałem się, że będzie ciekawie. To, co zobaczyłem było raczej śmieszne. Generalnie kicz. Jakieś potworki biegające na czterech łapach? Że niby z ludzi wyewoluowały? Zabawne. Dalej mamy język kamieni, którego się uczą z ocalałych kamiennych tabliczek. Co za bzdura. W kluczowym momencie brak napięcia, poczucia, że odkrywa się jakąś złowrogą tajemnicę (np. tak jak w "Planecie małp"). Kompletny brak choćby pozorów jakiejś logicznej koncepcji podróży w czasie i związków przyczynowo-skutkowych. Wszystko się kupy nie trzyma. Guy Pierce nie zachwycił. W ogóle ten aktor to miał chyba w życiu jedna dobrą rolę.

Plusy? Fajny pomysł. Fajna muzyka. Własciwie jak tak sobie pomyślę, to pierwsza połowa filmu była znacznie lepsza niż druga. Chyba powinno być odwrotnie. No ale można przyznać plus za pierwszą.

ocenił(a) film na 4
Kagan

Dodam jeszcze, że zachowanie bohatera zupełnie nienaturalne. Najpierw buduje 4 lata maszynę, żeby uratować swoją narzeczoną, a później po kilku dniach w przyszłości leje na to wszystko i bierze sobie jakąś inna cizię.
Kolejna bzdura to te domki w kanionie. Zamiast mieszkać normalnie na płaskim terenie, którego w bród - budują jakieś dziwaczne konstrukcje - bez sensu.

Do plusów zaliczę jeszcze fajne efekty zmieniającego się krajobrazu i ciekawą wizje świata w 2030/2037 roku.

Kagan

A skąd Ty możesz wiedzieć co będzie za 800 000 lat? Czepiasz się szczegółów zupełnie nie wiem po co.

użytkownik usunięty
King_SX

Niestety tandeta i bzdurnosc w tym filmie sa rowniez dla mnie na zbyt wysokim poziomie. Lubie SF pod warunkiem ze ma to sens i nie jest schematyczne. Schematyczne oznacza to co sobie dzieciaki wyobrazaja o pewnych sprawach karmione od malego starymi hitami z USA w TV. Najlatwiej powielic te schematy. Wole cos ambitniejszego cos z tym blyskiem w oku ;) I przede wszystkim musi byc spojne i logiczne!

ocenił(a) film na 6
Kagan

początek zapowiadał bardzo dobry film, niestety z każdą minutą zmieniałam zdanie. Pomysł fajny, i jakby zmienić końcówkę film nie byłby zły. Bardzo fajna muzyka (wydaje mi się że już ją słyszałam w innym filmie), świetnie przedstawione zmieniające się lata, jak roślinność się pojawiała i znikała...jak na witrynie sklepowej zmieniała się moda(różne sukienki)-bardzo ciekawie to przedstawili. Daje 6/10

użytkownik usunięty
aex

Lepiej sięgnąc po książke. Na zybko, z nastawieniem na sukces kinowy to było robione jak dla mnie.