PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459178}

Weronika postanawia umrzeć

Veronika Decides to Die
2009
6,4 43 tys. ocen
6,4 10 1 43006
5,2 4 krytyków
Weronika postanawia umrzeć
powrót do forum filmu Weronika postanawia umrzeć

ocenił(a) film na 6

Coelho wziął tę wyssaną z palca historyjkę o układzie klawiszy na klawiaturze? Alfabetyczny układ nigdy nie może zapewnić szybszego pisania, niż np. układ qwerty. Wynika to bowiem ze statystyki występowania liter w wyrazach, par liter oraz samych wyrazów w zdaniu w danym języku.

ocenił(a) film na 4
dingo21

`QWERTY – symboliczna nazwa układu liter do alfabetu podstawowego na klawiaturze maszyny do pisania i komputera, zaczerpnięta od pierwszych sześciu liter w szeregu pod rzędem cyfr, patrząc od lewej.
W pierwszych maszynach do pisania stosowano alfabetyczne ustawienie klawiszy. Jednak przy szybkim pisaniu sąsiedztwo często używanych klawiszy powodowało wzajemne zakleszczanie się ramion z czcionkami. W 1878 r. opatentowano pierwszą maszynę do pisania z układem klawiszy QWERTY. Twórcą układu QWERTY był amerykański dziennikarz i wynalazca Christopher Latham Sholes.
Taki układ czcionek jest efektywniejszy niż alfabetyczny. Mimo że osobom niedoświadczonym trudno jest zapamiętać układ liter i nie daje optymalnej szybkości pisania, stał się standardowym układem klawiatury we współczesnych urządzeniach.` - źródło: wikipedia.

ocenił(a) film na 6
kaska1311

To, co napisałaś, to ja doskonale wiem. Tylko we filmie, w książce bodajże też jest informacja, że: "(...)w pierwszych maszynach do pisania litery układano wg alfabetu, jeśli ktoś pisał zbyt szybko klawisze zacinały się, dlatego Sholes wynalazł klawiaturę QWERTY wcześniej klawisze były ułożone alfabetycznie co zapewniało zbyt szybkie pisanie i zacinanie klawiszy, więc Sholes zmienił na QWERTY, co wymuszało wolniejsze pisanie.

ocenił(a) film na 6
dingo21

"Nie możesz zapisać zmian w odpowiedzi." - jak mnie to wkurza. Chodziło mi o to, że w filmie było, że układ QWERTY wymusił wolniejsze pisanie, a to nieprawda, jedynie zlikwidował 'sąsiedztwo często używanych klawiszy.' Dziękuję. Teraz ta moja wypowiedź i tak już jest niezrozumiała dzięki braku możliwości edycji :-/ P....any filmweb

ocenił(a) film na 4
dingo21

już się trochę pogubiłam, ale wiemy o co chodzi ;p