PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459178}

Weronika postanawia umrzeć

Veronika Decides to Die
2009
6,4 43 tys. ocen
6,4 10 1 43006
5,2 4 krytyków
Weronika postanawia umrzeć
powrót do forum filmu Weronika postanawia umrzeć

film a ksiazka

ocenił(a) film na 4

książkę przeczytałam kilka razy nie mogąc się od niej oderwać.... do filmu podchodziłam 3 razy gdyż za każdym razem zasypiałam;]

ocenił(a) film na 7
aga2255

u mnie było podobnie:) książka o niebo lepsza, choć film do najgorszych nie należy, jednak zawiodłam się.

użytkownik usunięty
aga2255

Wolę film. Nienawidzę stylu Coelho i dziwię się, że zyskał tak sporą popularność z takimi niedoróbkami warsztatowymi - mógłby popracować nad narracją i przede wszystkim dialogami. A poza tym takie łzawe książeczki, które przy okazji nie wymagają myślenia to nie dla mnie.

Film to nawet nie cień książki, obejrzeć a nie przeczytać to jak zjeść nieodpakowanego smara. yyy marsa.

użytkownik usunięty
demello

haha, czytaj ze zrozumieniem - przeczytałam książkę, ale wolę film.

ocenił(a) film na 8

Początek lekko nudnawy... Druga polowa filmu zdecydowanie lepsza.

ocenił(a) film na 7
thehighheels

momentami był nudny, to trzeba przyznać, jednak daje dużo do myślenia :)

ocenił(a) film na 8
madfugitivexo

książka jest tak okropnym laniem wody, zlepkiem złotych myśli ,tkóre osobno mają sens, ale wciśnięte gdzieś między elementy fabuły stają się zbyt wzniosłe - tymzasem film jest dlatego lepszy, bo z tymi aforzmami nie szarżuje, nie strzela mądrymi hsłami w stylu "życie to..." albo "żeby kochać, trzeba..." , "każdy znas jest... swojego losu, dlatego...". pojawiają się one może ze dwa razy i to jest dla mnie dobre. jest ścisłość, jest sens, nie ma przelurkowanej fabuły o niczym, dla bycia zapamiętanym za kilkaset mądrych zdań, które potem jakaś zakochana w Coelho kobieta przedrukuje do kalendarza za grube pieniądze w Empiku.
film bardzo przypadł mi na gustu.

ocenił(a) film na 8

buffy, jest nas więcej :) w końcu

ocenił(a) film na 7
protectore

Zdecydowanie wolę książkę, ale film nie jest tragiczny. Lepiej obejrzeć najpierw film, a potem przeczytać książkę, wtedy nie mamy poczucia niedosytu i niedostrzegamy jak wiele wątków zostało niekorzystnie zmienionych.

ocenił(a) film na 5
aga2255

Zdecydowanie lepsza książka. Film kompletnie nie uchwycił tego klimatu. Przede wszystkim wieje nudą, i to strasznie... film ciągnie się i wydaje się przydługi, mimo że trwa niewiele ponad godzinę. Wiele ważnych rzeczy reżyser pominął albo potraktował bardzo pobierznie. Ponadto aktorka grająca główną bohaterkę jak dla mnie nietrafiona ( czy nie można dobrać aktorów pod kątem wyglądu pasujących do opisu w książce??).