PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459178}

Weronika postanawia umrzeć

Veronika Decides to Die
2009
6,4 43 tys. ocen
6,4 10 1 43006
5,2 4 krytyków
Weronika postanawia umrzeć
powrót do forum filmu Weronika postanawia umrzeć

czy tylko ja nie czytajac ksiazki przez co nie znajac fabuly domyslilem sie jak sie skaczy? czy
to wada tego filmu ze jest przewidywalny?

ocenił(a) film na 7
mihas

dlaczego przewidywalny? mnie się wydawało że ona jednak umrze i pokażą smutne zakończenie .... a tu mała niespodzianka jak dla mnie :) Co do filmu myśle że można było inaczej rozegrać wątek miłosny, bardziej go rozbudować. Oczywiście historia mało prawdopodobna w życiu realnym.. piękna , młoda dobrze zarabiająca kobieta żyjąca w dużym mieście chce odebrać sobie życie.. to jest nie realne! no i ta miłość też zakochuje się w facecie z psychiatryka który nic nie mówi. Tak naprawdę w kobiecy instynkt wpisany jest ideał faceta pewnego siebie, radzącego sobie w życiu a nie mającego problemy psychiczne. Mimo wszystko film daje do myślenia i zastanowienia się co w zyciu ważne, że zawsze znajdzie się powód by żyć, przynajmniej na mnie tak wpłynął :) A to chyba najwazniejsze w filmach by wzbudzały emocje, uczucia i pobudzały wyobrażnie, dlatego daje 7.

sw09

nie znam sie na medycynie i nie znam zbyt wielu niedoszlych samobojcow ale nie slyszalem o przypadku powstana tetniaka w wyniku podjecia proby samobojczej za pomoca farmaceutyki ktorej nastepstwem byl zawal serca

ocenił(a) film na 7
mihas

ja też się na tym nie znam :) widać że ta historia jest mało prawdopodobna, ale mimo wszystko ogólne wrażenie filmu było niezłe jak dla mnie

ocenił(a) film na 9
mihas

jakos ja (i nie tylko ja) nie przewidzialem jego zakonczenia, wiec nie wiem, czy jest taki przewidywalny

ocenił(a) film na 6
mihas

A ja się zgodzę. Ten film był przewidywalny, nieco nierealny i powiedziałabym, że chwilami nudny. Jednak mimo to, miło się go ogląda.

ocenił(a) film na 4
Kaash

Film schrzanili. Proponuje przeczytac książke. Tam koniec jest troche inny,bardziej realny i zaskakujący jednocześnie.

ocenił(a) film na 6
mihas

koniec zrabali. ja osobiscie bylem zawiedziony,bo nie przepadam za takimi happy endami :/

piratzhonolulu

Tylko, że to nei jest happy end. Przecież ich związek nie ma szans trwać. Lekarz chcial wyleczyć Weronikę Życia i udało mu się. Natomiast związek Weroniki z chorym na schizofremię człowiekiem - to nie ma szans i zapewne w pewnej chwili sama Weronika zda sobie z tego sprawę.
Poza tym warto przeczytać książkę jak powyżej ktoś napisał :)