PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=437160}

Wiara czyni czuba

Religulous
2008
7,4 7,0 tys. ocen
7,4 10 1 7000
6,0 10 krytyków
Wiara czyni czuba
powrót do forum filmu Wiara czyni czuba

Witam, czy moglibyście polecić mi filmy traktujące o podobnej tematyce?
Z góry dziękuje za pomoc.

ocenił(a) film na 8
vaspur

Bóg, którego nie było
Źródło wszelkiego zła? (serial, 3 części)
Sex, death and the meaning of life. (serial, 3 części)

Wszystkie dostępne na youtube ;)

ocenił(a) film na 8
kobi1991

jest jeszcze "Zeitgeist", ale wymienione przez Ciebie filmy są znacznie lepsze :)

ocenił(a) film na 6
kobi1991

Ja tam bym uważał z tymi produkcjami, moim zdaniem są to sprytne manipulacje - pokazują znaczną część prawdy, która jest przyprawiona szczyptą ściemy, którą łatwo przeoczyć.

Posłużę się cytatem z pewnego forum:
Teoria NWO to niebezpieczna pólprawda która na dłuższa mete ma na celu oszukać ludzi.tzw NWO to sztuczny , kontrolowany wróg (...). Wszystko to działa na prostej zasadzie manipulacji : ten sam który uciska ludzi , posyła nieświadomym ludziom zwodniczą pomoc i ulge przez którą zdobywa ich zaufanie i zwodzi ich do konca kierujac ich tam gdzie chce."

ocenił(a) film na 8
krawco

;) Które to półprawdy jeśli można wiedzieć?

Z góry z resztą zakładam, że odbiorca, szczególnie ten który szuka takich pozycji, nie przyjmuje wszystkiego bezkrytycznie. :D

ocenił(a) film na 6
kobi1991

No choćby początek pierwszego Zeitgeist'a - mówią tam o chrześcijaństwie jakby było zainspirowane astrologią i kulturami starożytnymi podczas gdy to Kościół Rzymskokatoliscki jest odpowiedzialny za wprowadzenie wszystkich tych podobieńst i pogańskich obrzędów. Potem jest WTC - nie ma ani słowa o dziwnych, właściwie niewytłumaczalnych zjawiskach towarzyszących tej tragedii (o co chodzi? - "Where did the towers go?" - w tym filmie pokazują, że mogła zostać wykorzystana jakaś futurystyczna broń dezintegrująca, czy coś takiego ).
Generalnie dawno nie oglądałem tego typu filmów, one strasznie mieszają w głowie no i pokazują naszą bezsilność.

ocenił(a) film na 10
krawco

a co to ma wspólnego z naukowymi argumentami, którymi w wymienionych dokumentach posługuje się Dawkins?Podsumowuje on religię przez pryzmat nauki nie manipulując przy tym niczego.

ocenił(a) film na 6
mate21

Nie potrafię tego sprecyzować, po prostu mam jakieś takie dziwne przeczucie, że coś z nim jest nie tak. Oglądałem większość jego filmów, kończę też czzytać jego książkę 'Bóg urojony'. Jeśli chodzi o filmy najbardziej zapadły mi w pamięć 2 wątki - w 'Root of all Evil' jest fragment z wydarzeniami z WTC gdzie mówi o nich, jakby wszystko było oczywiste, zbadane i udowodnione - to fanatycy religijni wlecieli w nie samolotami i kropka. Kolejny 'śmierdzący' wątek to homeopatia w 'Enemies of Reason' - jeśli się dobrze orientuję, to ta metoda leczenia opiera się na niesamowitych właściwościach wody odkrytych i badanych przez dr. Masaru Emoto, o których Dawkings jako naukowiec biolog zapewne wie (o badaniach), a nie wspomina.
Kończę też czytać jego książkę 'Bóg Urojony'. Najbardziej zaciekawił mnie rozdział o kultach Cargo wyznawanych przez niedawno odkryte plemiona Oceanii. Przyczyną ich powstania było przybycie białych ludzi, którzy posługiwali się niepojętą dla tubylców technologią. Miałem nadzieję, że idąc tym tropem wspomni coś o ... możliwości wizyt kosmitów w starożytności ( =D ), których ówcześni ludzie uznali za bogów. Zajmują się tym oszołomy w serialu 'Ancient Aliens' - wiele ich teorii jest mooocno naciągane, ale często nie można im odmówić racji - no bo np. jak inaczej wytłumaczyć to, że jakaś starożytna cywilizacja istniejąca parę tysięcy lat temu była w stanie wyciąć idealnie prostokątny blok skalny wielkości małego domu i ważący ~1200 ton (!), a następniemnie przemieścić parę kilometrów na oddzielony doliną sąsiedni szczyt i wykorzystać tam w budowie? Czy np. zeszklone skały - prawdopodobnie efekt wybuchu bomby atomowej - tysiące lat temu? Kamienne mury, w których każdy ogromny kamień wygląda jakby został zmiękczony, aby go idealnie dopasować do reszty (i nie są to prostopadłościany, o nie). Dzisiaj, w XXI wieku NIE MA MOŻLIWOŚCI TECHNOLOGICZNYCH, które by umożliwiły postawienie większości z tych budowli. Bardziej interesuje mnie zbadanie i wyjaśnienie tych rzeczy, niż spór Dawkingsa o to, czy bóg istnieje albo czy astrologia działa pffff

ocenił(a) film na 10
krawco

widzisz w przypadku homeopatii i jakiś polski lekarz i któryś z amerykańskich komików wzięli do ust garść tabletek i nic im się nie stało. To jest jeden pic na wodę i działanie na podświadomość, fajny jest motyw tego lekarza, który poświęca pacjentce sporo czasu i to pokazuje czego tym ludziom brakuje i przez co czują się lepiej. Poza tym Dawkins tak trochę bazuje na pewnych sztuczkach, które można zauważyć w programach Derrena Browna, który wyjaśnia zjawiska "nadprzyrodzone" pokazując jakich trików się używa do komunikacji np. ze zmarłymi itd.
WTC to tylko przykład, lepiej to widać w Jerozolimie jak się żydki z Arabami tłuką i do czego prowadzi tak na prawdę każda religia.

ocenił(a) film na 6
mate21

Nie, religie do tego nie prowadzą. Są do tego wykorzystywane - to inna sprawa. Jakby ktoś nie nakręcił całej tej wrogości, to nic by się takiego nie działo. Wierni są generalnie łatwowierni (haha ale wyszło =D ) i bez problemu dają sobą manipulować.
A co do testu tabletek - ludzkie ciało składa się w gdzieś 70-90% z wody, a jakie właściwości ma woda możesz sobie obadać np. w filmie "Woda Wielka Tajemnica" dostępnym na YouTube. Homeopatia zdaje się na tym bazować, choć jej początki nie mają z tym nic wspólnego.

vaspur

Kymatica

vaspur

Dziękuje wszystkim odpowiedzi:)

ocenił(a) film na 8
vaspur

Ktoś, kto nie potrafi sklecić zdania składającego się w poprawnej formie z czterech słów nie powinien się przysiadać do żadnego z wyżej wymienionych filmów.

androgenius

Kolejna osoba, która chce pokazać swoją "wyższość" i "intelekt" a nie potrafi zauważyć, że zwyczajnie zjadłem "za". Dziękuje i tak za wypowiedź, wiele wniosła do dyskusji:)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
androgenius

Faktycznie kultura nie jest Twoją mocną stroną, ale ktoś tu musi się wysilić na dojrzałą reakcje, tak więc było miło:)

ocenił(a) film na 8
vaspur

Na pocieszenie łap tytuł: "Man from earth" - nie jest to dokument ale nieco ( tylko nieco) zbliżona tematyka.