PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1223}

Wichrowe wzgórza

Wuthering Heights
1992
7,3 43 tys. ocen
7,3 10 1 42990
6,6 14 krytyków
Wichrowe wzgórza
powrót do forum filmu Wichrowe wzgórza

Wiem, że moje pytanie raczej powinno znaleźć się na jakimś forum o książkach, ale pytam, gdzie się da. Czy
znacie jakieś książki o podobnej tematyce? Chodzi mi głównie o oziębłe relacje, dręczenie psychiczne i
niszczącą siłę miłości. Ostatnio niechcący natknęłam się na Damę Kameliową i uznałam, że tam też jest
trochę z tego - niewiele, ale jednak (Duval jest jakby okrutny w listach do Małgorzaty). Nie obraziłabym się,
gdyby akcja także toczyła się w latach 1800-1899.

Dea_Fur

"Anna Karenina"? Trochę wpasowuje się w pod tą tematykę.

Dea_Fur

Może "Wichry Namiętności"? Nawet tytuł podobny :) Chodzi mi o książkę Jima Harrisona, oryginalny tytuł "Legends of the fall".

ocenił(a) film na 7
lonelyisleen

Dzięki, sprawdzę wszystko :)

Dea_Fur

Polecam ,,Pani Bovary'' Gustawa Flauberta absolutna klasyka. Jedyny minus powiesci to przydługie czasem opisy krajobrazow ale warto przebrnąć bo ksiązka naprawdę ciekawa.

Cadavera

Pani Bovary to mistrzostwo, ale czy dla fanów Wichrowych wzgórz?

guga_buzka

Nie wiem czy dla fanów ,Wzgórz' poniewaz filmu nie widzialam ale autorka postu wyraźnie wyjasnia że szuka ksiażki ,Chodzi mi głównie o oziębłe relacje, dręczenie psychiczne i
niszczącą siłę miłości'. Pani Bovary idealnie podrasowuje pod oziębłe relacje i niszczacą się milość. No na siłę jej okrutne zachowanie wobec meza i zachowanie można tez podciagnąc pod dręczenie psychiczne ;p

ocenił(a) film na 9
Dea_Fur

Właśnie wymieniłaś moje dwie ulubione książki :)) A polecam jeszcze "Dziwne losy Jane Eyre"- autorstwa Charlotte Bronte.

Dea_Fur

Zdecydowanie ''Przeminęło z wiatrem'' :)

ocenił(a) film na 7
Dea_Fur

Ja ze swej strony dorzucę "Grzeszną miłość" (Cornell Woolrich). Powstała też bardzo dobra ekranizacja :)

ocenił(a) film na 6
Dea_Fur

Pierwsze co mi na myśl przychodzi oprócz wyżej wymienionych to "Dysonans" Ewy Stachniak.