PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1223}

Wichrowe wzgórza

Wuthering Heights
1992
7,3 43 tys. ocen
7,3 10 1 42989
6,6 14 krytyków
Wichrowe wzgórza
powrót do forum filmu Wichrowe wzgórza

Czytając opinie co niektórych osób na temat "Wichrowych wzgórz", spodziewałam się gniota jakich mało, ale mimo wszystko postanowiłam zobaczyć ten film i bardzo dobrze, że tak postąpiłam. Bo film jest piękny, wbrew tym wszystkim marnym recenzjom. Wszystko jest tam zachwycające: sceneria (Anglia jest taaaaka cudna!), muzyka, niezwykle poruszająca historia i oczywiście Ralph Fiennes, niesamowicie przystojny! Ogólnie bardzo polecam. W najbliższym czasie muszę koniecznie przeczytać książkę! :)))

ocenił(a) film na 10
Lady_Cat_Black

siostry Bronte
Książka warta polecenia. Trudno powiedzieć, czy film dorównuje książce, czy książka filmowi. Świetny przykład dobrej ekranizacji. Zresztą, "Dziwne losy Jane Eyre" są w podobnym klimacie, także polecam.

ocenił(a) film na 9
gw1azdeczka

A, tak!
Właśnie niedawno przeczytałam książkę i jestem zachwycona, mimo, że raczej nie czytuję romansów (wolę powieść historyczną i literaturę faktu....). Mimo to książka "Wichrowe Wzgórza" podobała mi się ogromnie, zwłaszcza, że opisuje moją ukochaną Anglię. :)

ocenił(a) film na 10
Lady_Cat_Black

romans?
Miło mi, że książka ci się podobała. Czasami żałuję, że utalentowane siostry napisały tak mało książek. Przyznasz jednak, że "Wichrowe Wzgórza" to nie tylko romans. Dla mnie to w dużej mierze ciekawe portrety psychologiczne, co niejako samą akcję sprowadza na drugi plan.

Swego czasu czytałam jakąś kontynuację "Wichrowych Wzgórz", a właściwie inklinację - opowiadała o latach, które Heathcliff spędził poza Wichrowymi Wzgórzami. Ale do Bronte się do nie umywało..