PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1223}

Wichrowe wzgórza

Wuthering Heights
1992
7,3 43 tys. ocen
7,3 10 1 42989
6,6 14 krytyków
Wichrowe wzgórza
powrót do forum filmu Wichrowe wzgórza

malutkie pytanko

ocenił(a) film na 7

czy ktoś kto czytał książkę mógłby mi podac jakies dobre wydawnictwo, które nie przeinacza nazw miejsc i imion bohaterów(bo czasem tak się dzieje)? Byłabym wdzięczna.

ocenił(a) film na 10
Czkawka

Polecam ci "Wichrowe Wzgórza" wydawnictwa "ZIELONA SOWA" z serii ARCYDZIEłA LITERATURY śWIATOWEJ. Naprawdę profesjonalne, także pod względem graficznym. Pozdrawiam:)

Sarofelia

A ja polecam Ci wydanie Biblioteki Narodowej przełożyła Janina Sujkowska a opracowała Bronisława Bałutowa. W tym opracowaniu jest piękny wstęp, który wprowadza w nastrój powieści, charakteryzuje okres Emily Bronte. Naprawdę polecam. Z pozdrowieniami Ania.

ocenił(a) film na 10
Czkawka

Witam!

Prosze Cie, nie kupuj Zielonej Sowy. Kupilam "Wichrowe Wzgorza" tego wydawnictwa mojej prezyjaciolce. Tam wlasnie sa wspomniane przez Ciebie przeinaczenia. Coprawda nie porownywalam przekladów BN-ki i Zysk i S-ka Wydawnictwo, ale czytalam ten drugi i mysle, ze jest bardzo dobry. Ksiazke przeczytalam jako mala dziewczynka i od tamtej pory jest ona dla mnie magiczna ksiazka. Pozdrawiam!

P.S. Jeszcze raz apeluje- nie kupuj Zielonej Sowy;)

Czkawka

Ja czytałam książkę wydaną przez Prószyński i Spółka, ale chciałabym przeczytać w oryginale :))

ocenił(a) film na 10
dorotag85

oryginalny tekst jest odrobinę trudny...w końcu powieść powstała wiele lat temu...język od tamtej pory ewaluował...ale mimo wszystko gorąco polecam...nie ma porównania z polskimi przekładami...nawet tymi najlepszymi...:)