PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1223}

Wichrowe wzgórza

Wuthering Heights
1992
7,3 43 tys. ocen
7,3 10 1 42990
6,6 14 krytyków
Wichrowe wzgórza
powrót do forum filmu Wichrowe wzgórza

Kocham ten film! Za wszystko: za poruszającą fabułę, za doskonałą obsadę, za hinotyzujący soundtrack, za przepiękne zdjęcia, za mroczny klimat.... Widziałam go już kilka razy i jeszcze nie raz obejrze. Książka, choć nieco inna, również jest wspaniała, no i oczywiście bardziej szczegółowa; jeszcze więcej w niej nienawiści, brutalności i zemsty niż w filmie. Bronte odwaliła kawał dobrej roboty pisząc tę powieść, a Kosminsky - tworząc adaptację :)
Z ekranu wręcz wylewa się ten ogrom miłości, nienawiści, pogardy i zemsty. Nie wyobrażam sobie innej osoby w roli Heathcliffa aniżeli Ralph Fiennes - doskonale pokazał szatański i brutalny charakter głównego bohatera targanego obsesyjną miłością do Kathy...

Polecam miłośnikom łzawych, patetycznych, schizujących melodramatów o miłości, która nie kończy się nawet po śmierci.. ;) Film jest bardzo specyficzny i na pewno nie każdemu przypadnie do gustu.

amarain

mroczny, nawiedzony, magiczny... boski! :D - dobrze ujęte... :D Zgadzam sie! I do tego przewodni motyw muzyczny.... piekny...

amarain

Ten film jest genialny i ponad czasowy! Uwielbiam go i moge ogladac tyle razy ile tylko zapragne a pragne codziennie

ocenił(a) film na 7
amarain

Gorąca prośba!!!
Ma ktoś was może tę ekranizaję z 1992r.? Obejrzałam ten film i nie moge się od niego uwolnić. Jest boski!!! Byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś by mi go mógł pożyczyć albo przegrać, proszę!!! ( mój e-mail: kucek@vp.pl) ps: nie pomylcie z wp.pl, ja mam meila na onecie a wp.pl jest do wirtualnej polski. Pozdrawiam wszystkich!!!

ocenił(a) film na 10
Kasia_128

ja sobie kupiłam w Empiku oryginał za ok. 34 zł :)))) :D Na Allegro pewnie da się kupić taniej ;)

ocenił(a) film na 10
amarain

Stanowczo sie z toba zgadzam. Mysle, ze ten film trzeba 'zrozumiec'. Jak widac po wypowiedziach innych, nie rozumieja po prostu istoty i esensji tego filmu. A przeciez to arcydzielo!!! Ksiazka takze wspaniala i niezwykle wciagajaca!