PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528758}
7,0 23 tys. ocen
7,0 10 1 22551
6,5 62 krytyków
Wicked
powrót do forum filmu Wicked

Bezbłędny!

ocenił(a) film na 10

Muzyczne arcydzieło, niezapomniany klimat, oryginalna fabuła, porusza ważne tematy w sposób nienachalny. Znam doskonale oryginał, który ma już swoje lata i uważam, że adaptacja wyszła znakomicie. Ten musical jest sam w sobie doskonały, dlatego tak dobrze wyszedł film. Gra aktorska idealnie odwzorowuje oryginalny zamysł, cieszę się również, że ingerencja w oryginalny soundtrack nie jest inwazyjna, ponieważ muzyka jest napisana lepiej niż nienagannie i po prostu nie byłoby sensu niczego zmieniać, tam po prostu nie ma czego dodać i czego odjąć. Mega polecam

ocenił(a) film na 6
sassysnix

Czyli tak właśnie wyglądał oryginalny musical ? Zastanawiało mnie to. Sam film mi się nie podobał, poza wieloma momentami

sassysnix

Jestem już po dwóch seansach w oryginalnej wersji. Jestem ciekawy polskiego przekładu, na który przejdę się jak już film wejdzie na stałe do kin. Przepiękna opowieść i jej adaptacja filmowa.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
sassysnix

Chyba oglądaliśmy dwa różne filmy. Nuda nuda nuda ludzie z kina wychodzili, prócz śpiewu tutaj nie ma nic nowego i ciekawego, historia prosta i beznadziejna. Totalnie nie polecam.

ocenił(a) film na 10
A_Ko_filmweb

Następnym razem nie śpij w kinie

ocenił(a) film na 1
P0tter

Oceniłeś jeden film... "Wicked".

ocenił(a) film na 8
sassysnix

Właśnie jako przykład Wicked (2024) powinno się podawać jako prawidłowo zrobić / wykonać dobry musical, a Joker: Folie à Deux jako przykład jak takiego musicalu nie robić.

sassysnix

W Wicked nie lubię zacierania różnic między dobrem a złem. Dobro i zło nie istnieje, a wszystko to zależy od perspektywy. Jeśli jesteś zły, to oznacza, iż widzisz niesprawiedliwość, a innym to się nie podoba. Jeśli jesteś okrzyknięty dobrym, to bzdura, bo jesteś tylko popularny. Jest różnica mdz wyjaśnianiem incydentów przeszłości, a kreowaniem wymówek, aby bohater nawet nie próbował być lepszą osobą.,

sassysnix

11/10 ;)

ocenił(a) film na 3
simon3333

Nuda

8609_Miki

Nooooooo ;)