PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528758}
7,0 24 tys. ocen
7,0 10 1 23712
6,5 62 krytyków
Wicked
powrót do forum filmu Wicked

...zagrała świetnie, nominacje zasłużone... i tyle co mam pozytywnego do powiedzenia na temat tego nijakiego musicalu, w ktorym nie było nic urzekającego oprócz głosu i talentu aktorskiego Cynthi. Naćkane wizualnie, płytkie emocjonalnie widowisko z piosenkami, ktorych nie da sie zapamiętać. Moim zdaniem strata czasu. Wolałbym obejrzeć trzeci raz "Chicago". 

ocenił(a) film na 8
Muwistar

Choć rozumiem, że nie każdemu „Wicked” musi przypaść do gustu, nie zgadzam się, że to film płytki emocjonalnie. Przede wszystkim relacja pomiędzy Elfabą a Glindą została pokazana z dużą wrażliwością – obserwujemy stopniowy rozwój ich przyjaźni, rozdarcie pomiędzy lojalnością a własnymi przekonaniami oraz niełatwą drogę do samoakceptacji. Poruszające są również motywy wyobcowania, inności i walki o prawo do własnego głosu. Muzyka podkreśla te uczucia, a sceny takie jak „Defying Gravity” czy „For Good” zostają w pamięci nie tylko ze względu na melodię, ale właśnie siłę przekazu. Myślę, że „Wicked” oferuje znacznie więcej niż tylko wizualny przepych – to opowieść o wyborach, odwadze i empatii.

ocenił(a) film na 2
Agatonik

Owszem , to wszystko tam było, tylko jakoś ciężko mi było to poczuć...