PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10043627}

Wiedźmin: Syreny z głębin

The Witcher: Sirens of the Deep
2025
5,2 5,1 tys. ocen
5,2 10 1 5135
5,0 8 krytyków
Wiedźmin: Syreny z głębin
powrót do forum filmu Wiedźmin: Syreny z głębin

Czy to ma być powiązane z serialem Netflixa? Widzę, że aktorzy głosowi w większości się pokrywają...

ja0lek

Liczy się fabuła a nie obsada. Najważniejsze jest to, by historia miała ręce i nogi. W końcu gry CD-Projekt RED również nie był w pełni wierny książkowym materiałom źródłowym (m.in. Meve Biała ma rude włosy i pomimo spędzenia dzieciństwa w formie strzygi jest dobrą intrygantką albo Triss ma odkryty dekolt mimo że w książkach ma w tym miejscu wyraźną bliznę).

użytkownik usunięty
religawojtek

Nie Meve tylko Adda, poza tym masz rację.Postać nie musi być jeden do jednego ani fabuła, jeśli jest to dobrze zgrane. Tutaj faktycznie Geralt i Jaskier są stylizowani na aktorów z tego pożal się Boże serialu {gdzie króluje tokenistyczny multikult}, ale akurat Yennefer i Essi są bliższe oryginału{przynajmniej z wyglądu}.

Twoje oskarżenie dotyczące polityki Netflixa zaintrygowało mnie do tego stopnia, że zapytałem o to chatgpt.
Oto co odpowiedział na pytanie: "Czy Netflix przesadza z eksponowaniem wątków LGBTQ+ i poprawności politycznej?"

"To zależy od perspektywy. Dla niektórych widzów Netflix może rzeczywiście wydawać się zbyt skupiony na przedstawianiu wątków LGBTQ+ i poprawności politycznej, zwłaszcza jeśli chodzi o obecność takich tematów w różnych produkcjach. Część osób może odczuwać, że to jest nachalne i że odbiera to autentyczność fabuł lub wydaje się być bardziej celem marketingowym niż prawdziwym wyrazem artystycznym.
Z drugiej strony, inni uważają, że Netflix, promując różnorodność i reprezentację, przyczynia się do większej akceptacji i zrozumienia różnych grup społecznych. Włączenie osób z mniejszości seksualnych i etnicznych do głównych ról w filmach i serialach jest postrzegane jako krok ku inkluzywności, co może mieć pozytywny wpływ na widzów z takich grup, jak i szeroką publiczność.
Część z tego, co można uznać za "przesadzanie", może wynikać z faktu, że Netflix jako globalna platforma chce dotrzeć do jak najszerszego kręgu odbiorców, a w niektórych krajach lub regionach temat LGBTQ+ jest bardziej kontrowersyjny. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Czy czujesz, że to rzeczywiście zbyt dużo, czy może wręcz przeciwnie?"

PS. Co oznacza słowo "tokeniczny"?

użytkownik usunięty
religawojtek

Tokenizm – zasada lub praktyka czynienia jedynie symbolicznych starań na rzecz włączania przedstawicieli grup zdominowanych w struktury instytucjonalne tworzone dotąd wyłącznie lub głównie przez przedstawicieli grup dominujących. Włączanie ma charakter ograniczony, a efektem tokenizmu jest fałszywe wrażenie równości statusu społecznego przedstawicieli danych grup i braku dyskryminacji. Przykładem tokenizmu jest celowe włączanie kobiety do męskiej grupy władz partii politycznej lub firmy (analogicznie, w społeczeństwach znacząco zróżnicowanych rasowo, włączanie osoby czarnoskórej do grupy osób białoskórych), często motywowane chęcią poprawy wizerunku danego podmiotu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Netflix może sobie robić produkcje jakie chce {inne platformy też} , byleby to nie było zawłaszczenie kulturowe czy pisanie historii na nowo i tak wiem że Wiedźmin to fikcyjny świat z miksem kultur {głównie europejskich!}, ale jest wzorowany też do pewnego stopnia na Europie Wschodniej, a nie na Nowym Jorku.

ocenił(a) film na 6
ja0lek

Czytamy czasem ? https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Troch%C4%99_po%C5%9Bwi%C4%99cenia