PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=685183}

Wielka Szóstka

Big Hero 6
2014
7,7 168 tys. ocen
7,7 10 1 168278
7,1 55 krytyków
Wielka Szóstka
powrót do forum filmu Wielka Szóstka
ocenił(a) film na 10
Jahoo74

Dylemacik pomiędzy Jak wytresować smoka 2 a Wielką szóstką.

ocenił(a) film na 10
Jahoo74

Mi podobał się Ralph Demolka, Wielka Szóstka i Frozen ale wiem ,który z nic jest najlepszy.

ocenił(a) film na 9
FearTheRipper

Ralph demolka był ok kraina lodu też,ale wielka szóstka była czymś nowym wogóle niepodobna do filmów disneya.

ocenił(a) film na 9
Jahoo74

No i nie zapomnijmy o niedocenionych animacjach takich jak na przykład Megamocny.Jak wytresować smoka 2 było arcydziełem lecz wolę Wielką szóstkę.

ocenił(a) film na 6
Jahoo74

Co niby było takiego nietypowego dla Disneya w Wielkiej Szóstce? Prędzej bym powiedział, że to "Kraina Lodu" była nietypowa.

Mlodzik91

Kraina Lodu to najbardziej typowy film Disneya jaki mógł być.

ocenił(a) film na 6
Blaxi

No ja bardzo przepraszam, ale twist z czarnym charakterem, twist ze zdejmującym klątwę pocałunkiem, oraz cała mocno liberalna otoczka robią z "Krainy Lodu" wariację na temat "bajki o księżniczce", a nie typowy film Disneya.

Mlodzik91

Twist z czarnym charakterem byłby dobry, gdyby miał sens, a nie był tylko konsekwencją zmiany scenariusza. Gdyby nie było żadnego złego to wtedy mogłabym uznać, że Kraina Lodu jest czymś więcej niż tylko kolejnym Disneyowskim filmidłem, ale niestety tak nie jest.
Motyw "prawdziwej miłości" był bardzo do przewidzenia, bo motyw łamania Cliché stał się bardzo Cliché.

ocenił(a) film na 6
Blaxi

Sorry, ale połączenie takiego czarnego charakteru (nawet jeśli było wynikiem zmiany scenariusza) z taką wersją prawdziwej miłości współgra z filmem idealnie.

Mlodzik91

Gdyby wątek Hansa poprowadzono sensownie i bez żadnych dziur fabularnych to by współgrał. Ale nie współgra. :<

ocenił(a) film na 6
Blaxi

Nie wiem, jakie dziury ty widzisz, ale to już może kwestia gustu (choć możesz się podzielić spostrzeżeniami).

Mlodzik91

Po cholerę Hans przygotował misję ratunkową dla Anny, skoro na rękę mu było jej zniknięcie

Po cholerę Hans uratował Elsę przed tym żołnierzem, który do niej strzelał, skoro jej śmierć była mu na rękę(przecież skazał ją po tym na śmierć, a jeszcze później sam chciał ją zadźgać mieczem)

ocenił(a) film na 6
Blaxi

1. Bo potrzebna mu była dziedziczka, bo za ładne oczy nikt by go nie zrobił królem, a już na pewno nie przy tekście "Ok ludzie, królowa okazała się wiedźmą, szalona siostrzyczka za nią pognała, wiem, że mnie nie znacie, ale to teraz ja tu będę rządził. Także tego."

2. Elsę uratował, by w oczach potencjalnych poddanych wyglądać na kryształowo szlachetnego. Choć fakt, że gdyby pozwolił Elsie zabić jednego z tych żołnierzy, albo gdyby nie uratował jej na czas, to wszystko by się uprościło.

Problem jest tylko taki, że ponieważ przez tak długi czas był pokazany jako "ten dobry", twórcy w bardzo krótkim czasie musieli pokazać jak bardzo jest zły. Stąd ta cała akcja z mieczem.
Poza tym, muszę przyznać, że było to dość nieumiejętnie sklecone, niestety. Hans był już spalony w chwili gdy zamieć momentalnie się skończyła. Takie własnoręczne zabicie królowej zupełnie by zmieniło jego wizerunek w oczach poddanych.
Cóż, nie można mieć wszystkiego.

Mlodzik91

1.Jak to na ładne oczy nikt by nie mianował królem? Przecież tak jest w filmie.
"Ej, młodsza nie żyje. Stara ją zabiła"
"Jesteś naszą jedyną nadzieją, zostań królem"
"Okej. Zabić blondynę."

2.I tak nie wyszedł na szlachetnego, bo chwilę później i tak ją skazał na śmierć. Zresztą ludzie bardziej by cenili króla, który wyeliminował zagrożenie, a nie ulitował się nad wiedźmą.

I właśnie dlatego ten wątek jest do dupy, przez co cały film traci. Bo scenarzyści nie są na tyle utalentowani by stworzyć historię, w której wszystko trzyma się kupy, a bohaterowie są konsekwentni w swoich czynach.
Bardzo bym chciała zobaczyć tą pierwszą wersję "Krainy Lodu". Po wysłuchaniu piosenek i przeczytaniu masy informacji o wcześniejszej fabule jestem niemal pewna, że tamten film byłby o wiele lepsze niż to co dostaliśmy. No bo w końcu to głupota, pisać cały scenariusz tylko pod jedną piosenkę.

ocenił(a) film na 6
Blaxi

To się raczej nie dogadamy :).
Prawdą jest też, że w tej chwili brakuje mi argumentów, bo mam całkowicie wyprany mózg.

Mlodzik91

Ooooo, a liczyłam na jakąś fajną dyskusję. :<

ocenił(a) film na 6
Blaxi

Wybacz. 12 godzin na uczelni: 4 godziny syntez organicznych, 4 godziny wykładów, 4 godziny zabaw bakteriami. Mózg mi spróchniał i musi się zregenerować :).

Mlodzik91

W takim razie będę cierpliwie czekać, aż w końcu się zregeneruje!

użytkownik usunięty
Jahoo74

Jak Wytresować Smoka ;)

ocenił(a) film na 8
Jahoo74

dokładnie tak
:D

ocenił(a) film na 10
Jahoo74

Nie wiem czy wolę wielką szóstkę czy jak wytresować smoka 2.

ocenił(a) film na 7
Jahoo74

LEGO:Przygoda,JWS 2,Pingwiny z Madagaskaru-film i serial i to są lepsze od Krainy lodu

Jahoo74

Strażnicy marzeń

Jahoo74

Przepraszam, a dwie części Jak Wytresować Smoka, Madagaskar 3, LEGO przygoda, Strażnicy Marzeń i Kung Fu panda 2?

ocenił(a) film na 9
Blaxi

Blaxi Jak Wytresować smoka obie części mistrzostwo,Madagaskar 3 był dobry,LEGO przygody nie oglądałem,Strażnicy marzeń byli ok,a Kung fu panda 2 jeden z najlepszych filmów animowanych jakie widziałem.

Jahoo74

Cieszę się, że się rozumiemy.

ocenił(a) film na 9
Jahoo74

Disney coraz bardziej mi się zaczyna podobać, byłem fanem filmów Dreamworks ale Ralph Demolka, następnie Frozen teraz Big Hero, dawniej jeszcze piorun... nie spodziewałem się, że BH6 będzie aż tak dobre, jestem w szoku konkretnie...
Strażnicy marzeń to wg. mnie gniot, Kung Fu Panda 2 to klasa sama w sobie, Lego przygoda też świetna ale Wielka Szóstka w tym roku była zdecydowanie najlepszym filmem i najmilszym zaskoczeniem. (Lego też mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło)

JWS2 natomiast było ogromnym rozczarowaniem, dla mnie to szajs.,