PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=99660}

Wiklinowy koszyk 2

Basket Case 2
1990
4,9 1,0 tys. ocen
4,9 10 1 1007
6,3 3 krytyków
Wiklinowy koszyk 2
powrót do forum filmu Wiklinowy koszyk 2

Ciekawy to film. W zasadzie już od początku rozsypuje się cała masa głupich błędów, wpadek i tego typu rzeczy. Nie to się jednak liczy. Co ważne film tworzy niesamowitą atmosferę, czasami wręcz dobija dobitnością i realizmem sytuacji. Na przykład scena w której Duane wspomina straszne dzieciństwo jego i Beliala, jednocześnie przeraża, oraz niepokoi i smuci, tym co spotkało głównych bohaterów. Niektóre potwory są ni mniej ni więcej śmieszne. Słyszałem opinie, że pierwsza część jest o całe piekło lepsza (niestety nie widziałem, film ten jest raczej ciężko dostępny), i w niesamowity sposób łączy przerażające wręcz gore z abstrakcyjną komedią. Można więc snuć domysly, że z "dwójki" chciano zrobić komedię na siłę, co moim zdaniem za bardzo nie wyszło, ale to mankament, który jest jeszcze wyleczalny, wynagradzają to sceny, które choć nie są pokazane tak dokładnie jak ma to miejsce w europejskich produkcjach, są naprawdę dobre. Scenariusz też nie jest wolny od kilku potknięć, ale jako całość jest bardzo oryginalny i myślę, że na niejednym zrobi wrażenie. Po za tym wychodzę z założenia, że film ten posiada jakiś przekaz moralny, dla ludzi nietolerancyjnych. Może i takie stanowisko wydaje się być niedorzeczne i śmieszne, jak zapewne powiecie, jak taki film może zawierać jakikolwiek pozytywny przekaz? A no może. Myślę, że nie bez powodu każdy z tych "freaków" miał jakąś cechę charakteru, w jakiś sposób był zawsze pomocny, a i nierzedko uzdolniony... Dotarło to do mnie po parokrotnym obejrzeniu tego filmu, ale to coś, co każdy w nim musi odkryć sam. I tak niektórzy zobaczą w tej produkcji krwawą jatkę z kupą śmiesznych błędów, drudzy coś ponad to. Oceny więc dokonacie sami. Dla mnie, jest to prostu bardzo dobry film, co prawda nie idealny (bywały oczywiście lepsze), ale wprawiający w niesamowity nastrój grozy i niepokoju od pierwszej sceny, aż do rewelacyjnego zakończenia. Acha, a jeśli ktoś jest w posiadaniu "BC" 1 i 3, to piszcie co prędzej na mojego maila...