Przez pewien okres w moim życiu szukałem informacji na temat pochodzenia Wilkołaków i doczytałem się kilku rzeczy w internecie że historia wilkołaków sięga aż do starożytności. postanowiłem trochę dokształcić naszych fanów "zmierzchu" bo raczej nie wiedza czym są Wilkołaki.
Wilkołaki Filmowe-człowiek który przeżyje spotkanie z wilkołakiem i zostanie w tym czasie pokąsany,podrapany na pewno stanie się ta istota.Po ciężkiej gorączce nosiciel klątwy czuje się wspaniale wyostrzają mu się zmysły staje się zwinniejszy szybszy silniejszy.Lecz gdy nadchodzi pierwsza pełnia zmienia się w Wilkołaka w tym czasie zaczyna panować żądza zabijania ciało zmienia się w istotę przypominająca wilka .Jest wiele filmowych wersji postaci wilkołaka pozwoliłem sobie na nazwanie kilu wersji
Wilkolud- 2,3 metrowy humanoidalny potwór z wilczym pyskiem posiadający ostre kły i pazury .Potrafiący poruszać się na dwóch lub czterech kończynach aby osiągnąć większa szybkość. W filmach
-Van Helsing
-Bad Moon
-Potępiona
-skowyt
-dog soldier
-Underworld
WilkoSapiens-owłosione ciało wzrost muskulatury bardziej demoniczne rysy twarzy kły i pazury .W filmach
-Skinwalkers
-WOLFMAN 1941
-WolfMan 2010
Wilk potwór-mamy tu do czynienia z wielkim wilkiem o bardziej demonicznym wyglądzie.W filmach.
-American Werewolf in London
-American Werewolf in Paris
Wilk-całkowita zmiana w wilka takiego jakiego znamy z Animal Planet;];]
w filmie Wolf z Jack'iem Nicholson'em lecz tam organizm dążył do tego aby zmienić całkowicie i nieodwracalnie człowieka w wilka (można powiedzeń że tak jak w Zmierzchu)
Również nie do końca jest też wykorzystywana kwestia ze wilkołaki koniczynie muszą się przemieniać o pełni księżyca w takich filmach jak Underwold,Skowyt mogą one zmieniać się kiedy chcą i wypełni kontrolować to co robią i czynią .
------------------------------------------------------------------------
Wilkołaki z Zmierzchu "quilleci ludzie wilki" ((tutaj poprosiłem o pomoc Gohana263 który przeczytał książkę))- pewien szczep Indian potrafił wychodzić duszami z ciał aby straszyć tych co atakują ich wioskę.Pewnego razu Wódz wyszedł z swego ciał a pewnie chuligan wszedł w jego ciało przeją władze po czym wczytał wojny.Wódz błąkając się jako dusza zobaczył wielkiego wilka swa dusza wszedł w ciało zwierzęcia i zabił Chuligana,następnie z wilka zmienił się w młodego i potężnego wolno się starzał szybko leczył itp ale tylko wtedy gdy zmieniał się często w wilka.Następnie jego potomkowie zyskali umiejętność zmiany swej postaci w wilka.To się zmieniło gdy pojawili się zimnokrwiści(wampiry)dalej chyba znamy z filmu ;]
Zmierzchowe wilkołaki są łagodne bronią ludzi przed wampirami mogazmienaic sie kiedy chca
CDN
w pełni kontrolują swa wilcza formę.
A wiec wiele rożni wilkołaki z tymi Zmierzchowymi .Myślę że trochę pomogłem co niektórym zrozumieć ze Wilkołak nie może być podróbka Zmierzchu.A tak poza tym Wilkołak jest remikiem filmu z 1941r a książka Zmierzch była napisana dużo później.
a tu jeszcze coś na koniec ;]
Termin likantropia (ang. lycanthropy) powstał ze zbitki dwóch greckich wyrazów: lykoi (wilk) i anthropos (człowiek)W średniowieczu w sądowych aktach aż roiło się od procesów wilkołaków, u których dopiero w późniejszym czasie zaczęto dopatrywać się choroby psychicznej. Zbrodniarzy-wilkołaków osądzano jako psychicznie chorych i odsyłano ich do przytułków i szpitali dla obłąkanych. Chory na likantropię nazywany jest likantropem.
Określenie to posiada trzy znaczenia. Pierwsze z nich odnosi się do innej nazwy odpowiadającej wilkołactwu. Często wilkołaków bowiem nazywa się likantropami. Obu nazw używa się zamiennie. Jednak drugie znaczenie dotyczy o wiele szerszej problematyki. A więc likantropia jest to nie tyle wilkołactwo, co choroba-zaburzenie psychiczne. Cierpiący na tą przypadłość człowiek jest przekonany o tym, że jest wilkiem lub innym drapieżnym zwierzęciem - najczęściej najgroźniejszym w danym regionie, bądź wierzy, że przemienia się w określonym czasie w to zwierzę. Jak w wielu innych dolegliwościach, zdarzają się wyjątki i wtedy niekoniecznie jest to zwierzę agresywne.
Chory na likantropię twierdzi, że widzi na własne oczy jak jego skórę pokrywa sierść, paznokcie zmieniają się w szpony, a zęby w ostre kły, pomimo, że nie zmienia on w rzeczywistości kształtu. Po domniemanej przemianie, która odbywa się w większości przypadków w nocy, podczas pełni księżyca, wychodzi na dwór, wyje do księżyca i chodzi "na czterech łapach". Jest wtedy równie niebezpieczny, jak prawdziwy wilk, gdyż wierząc iż jest zwierzęciem i naśladując jego zachowanie, może posunąć się nawet do zabójstwa. Tym bardziej, że zazwyczaj nie poznaje wtedy nikogo, nawet spośród swojej najbliższej rodziny.
Ja się nie zgodzę, że wilki ze Zmierzchu to wilkołaki. Jak wiadomo
wilkołactwem można się wyłącznie zarazić i jest ono silnie związane z
klątwą pełnego księżyca. Wilki ze Zmierzchu to zmiennokształtni
(skinwalkers) z indiańskich legend. Nie mają nic (no może poza samą wilczą
formą) wspólnego z lycantropią.
Ja bym chciała jeszcze od siebie dodać, że sama lycantropia nie jest
zarezerwowana wyłącznie dla wilków. W świecie fantasy można spotkać,
szczurołaki, kretołaki, a nawet kotołaki i psołaki ;].
Zapomniałam dodać że samo wilkołactwo najprawdopodobniej wywodzi się z
którejś z chorób (najprawdopodobniej chodzi o wściekliznę, którą jak
wiadomo przenoszą lisy ;], lub tak zwane "wilcze szaleństwo"). Inna wersja
wspomina o skandynawskich berserkach, którzy narkotyzowali się leśnymi
grzybkami, zakładali skóry wilków i niedźwiedzi i wpadali w szał bojowy.
Tak że moje drogie Jacob-Fanatyczki - wasz idol nie jest wilkołakiem :D.
PS. Poszukajcie sobie innego idola ;]
wiem wie małe już niechałem zawal forum najważniejsze rzeczy wymieniłem.I pominąłem jedna sprawę Srebrne kule ;];]
to również ;];]
ogólnie cała wiedzę o wilkołakach zawdzięczam tej stronie
http://www.remus-lupin.blog.pl/
no brawo,brawo ;D moze niektorzy teraz przestana pisac durne, zmierzchowe komentarze ;)