Wilkołak

The Wolfman
2010
6,0 55 tys. ocen
6,0 10 1 55199
4,8 18 krytyków
Wilkołak
powrót do forum filmu Wilkołak

Mimo plagi przeciętnych, a nawet słabych ocen wybrałem się na "Wilkołaka" do kina bo nie zawsze większość musi mieć rację. Jaka okazała się prawda? Skusiła mnie obecność Del Toro i Hopkinsa rzecz jasna oraz Elfmana. Ten ostatni nie zawiódł choć bez porywów (jak to miało miejsce w innych przypadkach), Hopkins w zasadzie wg mnie aż tak wiele się nie nagrał, Del Toro poprawny. Ku memu zaskoczeniu udanie wypadła Blunt i Weaving. "Wilkołak" niestety nie straszy. Owszem są zrywy + mocna muzyka co powoduje chwilę emocji, ale [mały spoiler] w zasadzie tylko małe plusy + zakończenie bez miłosnego happy endu powodują, ze film nie okazał się 100% klapą. Niby Londyn w starym stylu, ale (tu co niektórzy mogą się śmiać) więcej klimatu miał bądź co bądź przygodowy "Van Helsing" z Jackman'em, a już na pewno "Sweeney Todd".
Żeby "Wilkołak" spisał się na medal potrzeba by było klimatu filmów Burtona, speców od efektów z filmów... Burtona (którzy nie zrobiliby wilkołakowi tego co zrobili tutaj) i ciut bardziej pomysłowego reżysera. Tu akurat Burtona nie trzeba bo ten zawsze lubi trochę kiczu.. a "Wilkołakowi" Johnstone'a brakuje adrenaliny w żyłach.

Troche mało wilkołaka w "Wilkołaku":/

5/10 to max!

ocenił(a) film na 5
Robson_77

Zapomniałbym wspomnieć o świetnych zdjęciach i lokalizacji zamku Talbotów.