Wilkołak

The Wolfman
2010
6,0 55 tys. ocen
6,0 10 1 55199
4,8 18 krytyków
Wilkołak
powrót do forum filmu Wilkołak

Fajne krajobrazy mroczne ale ich czar nie do końca był wykorzystany nie ma tu budowania napięcia, nic nas nie zaskakuje. Przychodzi pełnia i wilkołak rozrzuca trochę flaków i to by było na tyle w tej kwestii. O wiele bardziej podobał mi się klimat zbudowany w "Jeźdźcu bez głowy". Może gdyby więcej akcji działo się w miasteczku z rozmów z ich mieszkańcami z ich przesądów wierzeń dało by się coś sklecić i jakoś wciągnąć widza w tą historię. Zamiast tego mamy wizyty w pustym dworze z których niewiele wynika. No i cyganów, którzy pojawiają się w tym filmie nie wiadomo po co. Chyba tylko po to by posiedzieć w lesie i robić za przynętę dla wilkołaka . Oglądając ten film ma się wrażenie że wszystko jest strasznie chaotyczne i w zasadzie jedyne co ma znaczenie to relacje ojca z synem choć i w te nie mamy możliwości się lepiej zagłębić.

Wiele osób przyczepia się do charakteryzacji (twierdzą że wilkołak był za mało zwierzęcy) jak dla mnie była na plus a sama przemiana była porostu genialna.

ocenił(a) film na 5
bialy333

Scena z pociągu też jest jakby z innej bajki:D Dziwny jegomość z laską.

ocenił(a) film na 7
bialy333

Racja, znacznie gorszy od Jeźdzca bez głowy czy Vidocq , ale scenografia ekstra. Reżyserka i aktorzy też niczego sobie. Tylko scenarzysta za dużo upchał wątków - wiejskie opowieści grozy, cygańskie legendy , dramat miłosny, szukanie w księgach rozwiązania tajemnicy, konflikt z ojcem itp Ostatecznie żaden nie dawał odpowiedniego "dreszczyku". Szkoda, film MÓGŁ BYĆ naprawdę niezły a tak to 7/10

ocenił(a) film na 6
bialy333

w 100% zgadzam się z bialy333 :)

ocenił(a) film na 5
bialy333

Przemiana wilkołaka naprawdę zasługuje na mega pochwałę, lecz jego końcowy wygląd nie jest już tak dobry. Według mnie bardzo dobrze, że poruszony został wątek cyganów. Cyganie zawsze kojarzą się z różnymi wierzeniami, a przynajmniej takie jest moje subiektywne odczucie. Jednak najbardziej razi mnie brak rozwinięcia, a praktycznie pominięcie wielu ciekawych wątków. Tak jak napisał Redgard - scena z pociągu jest jakby z innej bajki. Osobiście chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o tajemniczym jegomościu z laską, a przynajmniej poznać chociaż pobocznie historię samej laski. Niestety film ten nie zaspokaja mojej ciekawości (zapewne nie tylko mojej), przez co faktycznie zmarnował swój potencjał.

ocenił(a) film na 7
ghost_cinema

Mi też cyganie kojarzą się z pewną nutką tajemnicy, mistycyzmu (tak ich wizerunek ukształtowała miedzy innymi kinematografia)... Jednak uważam że nie wystarczy tak po prostu ich wrzucić do filmu, trzeba jeszcze coś z tym zrobić dalej, jakoś to ugruntować, odwoływać się do tego; oni coś muszą jeszcze w tym filmie robić a nie tylko być. Zaś w tym filmie spełniają rolę marginalną:( odnoszę wręcz wrażenie że reżyser posłużył się tanim chwytem i chcąc dodać odrobinę mistycyzmu, tajemnicy wrzucił po prostu tych biednych cyganów.

bialy333

Gdyby to trochę dopracować [rozwinąć wątki, pokazać więcej, dodać tu i ówdzie..] film urósłby o kolejną godzinę albo i więcej... Czyżby bano się, że widz się znudzi i nie wytrzyma?? Szkoda.. Osobiście lubię długie filmy. A del toro w roli wilkołaka... mmmmm :P ta kreacja podobała mi się najbardziej.

ocenił(a) film na 7
martoshkacandy

Ja też żałuje może gdyby podjęto próbę rozwinięcia niektórych wątków byłoby lepiej... Jednak obawiam się że to i tak by nie wystarczyło odniosłem wrażenie że reżyserowi brakowało wizji tego co chciał oddać.

ocenił(a) film na 8
bialy333

jeden z lepszych kostiumowych horrorów ostatnich lat