Niestety zawiodłem się tym filmem. Po trailerach i zapowiedziach szykowałem sie na naprawde mocny film z klimatem. Dostałem prostą historyjke, taką sobie gre aktorską oraz niezły klimat i muzyke na początku. Im dalej tym gorzej w tym filmie. Fabuła staje sie coraz bardziej oklepana wraz z rozwojem akcji. Najgorsze jest to, że film jest mega przewidywalny! Szkoda czasu. 6/10
No cóż... Film nie jest jakiś tam innowacyjny, ale mi ta przewidywalność specjalnie nie przeszkadzała (najważniejsze - nie było happy endu i po prostu bardzo lubię takie klimaty). Jak dla mnie film wart jest tak nieco poniżej 8/10. Wizualnie i muzycznie - to jest to, co tygrysy lubią najbardziej! ;) I klimatowi filmu też nie mam nic do zarzucenia. Nie jest może arcydziełem, ale na prawdę nie żałuję poświęconego czasu.
A mnie się film podobał. Fakt straszliwie przewidywalny i wg mnie to jest największy minus filmu. Oprócz niego znajduję już jednak same plusy. Świetna muzyka, dobra obsada i KLIMAT!! Właśnie ten klimat najbardziej przypadł mi do gustu. Jeśli zrobią drugą część (skończyło się tak że mogą coś dokręcić) to na pewno oglądnę.
Główny wątek oczywiście przewidywalny, no ale czego innego można było się spodziewać, wszystko juz gdzieś, kiedyś było. Zabrakło w filmie zdecydowanie rozwinięcia historii, nie wykorzystano potencjału pobocznych wątków np. psychiatryka, czy cygan, można było zbudować o wiele lepszy klimat bo sama 19-wieczna Anglia nie wystarcza. Ogólnie można obejrzeć.