PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163611
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

Rozczarowanie

ocenił(a) film na 5

Zdaje sobie sprawę że temat ciężki do nakrecenia, tak by nie przekroczyć cienkich granic dobrego smaku, ale uważam że Smarzowski poszedł na zbyt duży kompromis. Dużo można zarzucić też nieco naciaganej fabule. Najbardziej męczył przydlugi wstęp, by na koniec pokazać przez kilkanaście minut zbrodnie Banderowcow. Wydaje mi się że można by i powinno się zrobić ten film w sposób trochę bardziej bezpośredni i bezkompromisowy. A wyszło że to co jest kwintesencja całej tej strasznej historii zostaje pokazane bardzo marginalnie. Zakończenie metaforyczne aczkolwiek nieco infantylne. Generalnie największym minusem IMO jest fabuła i wstęp tak naprawdę o niczym a trwający 3/4 filmu. Spodziewałem się czego lepszego a przede wszystkim innego. Szczególnie po zewsząd płynących zachwytach. Dałbym tak obiektywnie 6,5 ale ze względu na ogromną sympatię do wyroby filmu dam 7.

ocenił(a) film na 9
Szalik999

Cenzura chlopie, inaczej zabrakloby kasy na dokonczenie.Myslisz ze jakby mogl to by nie nakrecil masowych gwaltow.

ocenił(a) film na 5
Szybszy

Wszystko rozumiem. Uważam po prostu ze w Wołyniu jest za mało Wolynia. Żeby pokazać cała historie troszke szerzej nie trzeba obrazowac tego w aż tak drastyczny sposób. Uważam po prostu, że kuleje tutaj fabuła. Film mógłby trwać spokojnie pół godziny krócej i mam na myśli tutaj pierwsza część filmu w mojej opinii naciagana a sam finał był tylko wisienka na torcie. Bardzo mała wisienka

ocenił(a) film na 9
Szalik999

moze w serialu poswieca wiecej miejsca poszczegolnym watkom