trudno mi bylo dostac ten film - przekopalam caly internet (ale najlatwiej tam znalezc nowe filmy, jeszcze latwiej zagraniczne, wiadomo, jak maja sie do nich polskie zasoby), przeszukalam wypozyczalnie - znalazlam jedynie kasete VHS. nie rozczarowalam sie.
sama tworczosc poety przyprawia o dreszcze - kocham jego wiersze, sama postac Wojaczka, chociaz dla niektorych smieszna, wszystko, co soba pokazal swiatu, jest niesamowicie intrygujaca. zacheca do poszukiwan.
film. nie odebralam go bezkrytycznie, jednak sama nie zrobilabym go chyba inaczej, gdybym miala taka mozliwosc. przyznaje, bylo kilka rzeczy, ktore mi sie tam nie podobaly, nie zatarly one jednak mojego dorego zdania o filmie. moze dlatego, ze kazdy wiedzial, jak film sie skonczy, moze dlatego, ze skonczyl sie tak, jak powinien. dla mnie 9/10
Witam,
ja "W smiertelnej potrzebie" "Chodzę i pytam" iż "Musi być ktoś" , "Mesjasz" filmowy,posiadający kopie filmu "Wojaczek".
Może teraz nareszcie skończy się moja krucjata za zdobycie tego filmu.....prosze przeczytać moją korespondencję poniżej,żeby lepiej zrozumieć, jak bardzo pragnie czeski wielbiciel Wojaczka zdobyć owy film, dzięki któremu przez przypadek zapoznał się z osobą tego /dla mnie/fenomenalnego poety. Zapłacę złotem..... współtwórca tego filmu Pan Melecki dał mi kontakt na Filmotekę śląską, stąd skierowano mnie do Gutek film, obecnie nie posiadający kopie "Wojaczka"
"Poeta mówi jak ironicznie"
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w moim poszukiwaniu.
Petr Duroska
Ostrava Rep.Czeska
Szanowny Panie,
poniżej podsyłam kontakt do Pani, która zajmuje się dystrybujcą m. in. kopii filmu "Wojaczek". Tak się składa, że kiedy odwiedzał Pan Instytut, ja, m. in. wspłóscenarzysta tego filmu i Krzysztof Siwczyk, odtwórca tytułowej roli, byliśmy w Czechach ( Ostrawa, Praga ), na promocji antologii poezji śląskiej, pt. Martwe punkty, która właśnie ukazała się w j. czeskim, w Ostrawie. Tam też, we wtorek, mieliśmy spotkanie z owym filmem. Niezła więc nastąpiła koincydencja. Z okazji tego pobytu, w najnowszym nr pisma literacko-kulturalnego Protimluv, zostały opublikowane w j. czeskim dwa wiersze R. Wojaczka. Pozdrawiam serdecznie, Maciej Melecki
Anna Michnowska
Kierownik Filmoteki Śląskiej
tel. 032 351 12 22
e-mail: a.michnowska@csf.katowice.pl
----- Original Message -----
From: Petr Duroška
To: instytutmik@poczta.onet.pl
Sent: Monday, December 04, 2006 3:05 PM
Subject: prośba o kontakt
Dzień dobry,
W piątek odwiedziłem Wasz instytut i rozmawiałem z Panem Redaktorem naczelnym i jego młodą koleżanką na temat Rafała Wojaczka - objecali dać mi kontakt na dystybutorów filmu "Wojaczek". Jestem Czechem i postać Wojaczka odkryłem przypadkowo, od środka oglądając film ten nadawany rok temu przes TVP1 - nie wiedziałem nawet, że opowiada o realnej osobie.Wiersz "Ojczyzna",który zabrzmiał w filmie, zrobił na mnie wtedy mocne wrażenie i zacząłem się dopatrywać skąd to wszystko........
Prosze przekazać Panowi Naczelnemu moje podziękowanie za książkę "Cherubowy wędrowiec" którą mi podarował i że zgodził się sprzedać "ARKADIę nr 11-12/2002" z blokiem textów na temat twórczości i osobowości Rafała Wojaczka.
P.S.: Z góry przepraszam, jeżeli popełniam błędy gramatyczne - nie mam polskiego wykształcenia i polskiego się nauczyłem sam z filmów i ostatnio książek.Pisząc do "mistrzów" języka polskiego, nie chce robić wrażenia kompletnego analfabety.
Pozdrawiam,
Petr Duroska