Wojna Restrepo

Restrepo
2010
7,1 6,4 tys. ocen
7,1 10 1 6404
6,7 3 krytyków
Wojna Restrepo
powrót do forum filmu Wojna Restrepo

tylko że trwa 50 min. To jakaś okrojona wersja, będzie w odcinkach, czy to zupełnie inny
film? Ktoś coś wie?

Biednarz

Też się zdziwiłam, że to w planach jest takie krótkie.

karcianh

Aaa już wiem, poszperałam na stronie TVP2. To będzie jak twierdzi opis dokument, którego pełnometrażowa wersja została nagrodzona na festiwalu w Sundajce
oraz nominowana do Oscara

"Pełnometrażowa wersja prezentowanego dokumentu została nagrodzona na festiwalu w Sundance
oraz nominowana do Oscara. Entuzjastycznie przyjęty przez krytykę dokument opowiada o amerykańskim
plutonie skierowanym do bazy w słynnej Dolinie Korengal.
Prawie 70% bomb zrzuconych w Afganistanie spada właśnie tutaj. Pozycje Amerykanów są ostrzeliwane
kilka razy dziennie z broni maszynowej, granatników i moździerzy. Ponad 50 marines zginęło w bezowocnych
walkach o piękną dolinę, przez którą talibowie sprowadzają zaopatrzenie z Pakistanu.
Największą wartością filmu jest realizm. Ekipa przez wiele miesięcy towarzyszyła żołnierzom, którzy nie raczą
nas sztucznym patriotyzmem i politycznie poprawnymi sloganami. Klną pod gradem prawdziwych kul. Płaczą nad kolegą dogorywającym na ich oczach. Są autentycznie bezradni, gdy próbują przekonać do współpracy Afgańczyków z wioski zbombardowanej przez alianckie lotnictwo.
Nie usłyszymy, co twórcy filmu sądzą o tej wojnie, ale zobaczymy jej ponure realia, ponieważ kamerę ustawiono
blisko zdarzeń. Jak blisko? Jeden z reżyserów, Tim Hitherton, zginął w kwietniu tego roku, kiedy zbierał materiały do
reportażu w oblężonej przez siły Kaddafiego Misracie."

karcianh

haha to dobre. Czyli tvp puszcza nam jakąś zajawkę 50 minutową, a w większości programów telewizyjnych jest napisane, że to pełnoprawny film. To cwaniaki.

ocenił(a) film na 9
Biednarz

się właśnie zdziwiłem, że pół roku po premierze w Polsce puszcza to TVP

Denis

Normalny film pewnie za drogi jest, jeśli tylko tyle czasu minęło od premiery.

karcianh

http://notatnikkulturalny.blogspot.com/2011/09/wojna-restrepo-czyli-kamera-i-zon ierze.html

ocenił(a) film na 4
Biednarz

z każdą minutą tego nudnego filmu, coraz bardziej się utwierdzałem w przekonaniu że amerykanie to idioci....

ocenił(a) film na 9
plantum

Z każda minutą życia w tym naszym wspaniałym kraju coraz bardziej się utwierdzam Polacy to idioci ;)